CHP'de Açılım Sona Erdi

CHP'de Açılım Sona Erdi

29 Mart seçimleri öncesi türban açılımlarıyla gündeme gelen Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) türbanlı üyeye karşı ilginç tutumu...

29 Mart seçimleri öncesi türban açılımlarıyla gündeme gelen Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP), Bursa'nın İznik ilçesinde başörtülü Belediye Meclis Üyesi'ne olumsuz tavır göstermesi tepkiye neden oldu.

Ak Parti'den İznik Belediye Meclisi üyesi seçilen Zeliha Peşte, başörtüsü ile oturumlara katıldığı gerekçesiyle CHP'nin önerge vermesi üzerine istifa etti.

İznik Belediye Meclisi'nin tek kadın üyesi olan Zeliha Peşte, geçtiğimiz günlerde yapılan belediyenin yeni dönemdeki ikinci meclis toplantısında gündem öncesi CHP'li üyeler Ali Sarı, Hikmet Özkan ve Mehmet Akyüz'ün verdiği önergenin okunması ile şok oldu.

Daha önce hukuk fakültesinden de bu nedenle ayrıldığını anımsatan Zeliha Peşte, İçişleri Bakanlığı'ndan olumlu bir karar beklemediği için istifa ettiğini kaydetti. Bu konuda Ak Parti'den de çok büyük beklentisi bulunmadığını anımsatan Peşte, "Ülkenin şartlarını biliyorum. Süreç çok adil işlemiyor şuan. Başörtüsü, özgürlükler kapsamında değerlendirilmedi bugüne kadar. Başörtüsü yüzünden Ak Parti'nin de zarar görmesini istemiyorum." diye konuştu.

CHP'nin sorun çıkarıp çıkarmayacağından endişe duyduğunu aktaran Peşte, ilk meclis toplantısı öncesi "Rahat olun, bizim öyle bir tedirginliğimiz yok" şeklinde destek gördüğünü dile getirdi.

İlk meclis toplantısında gerçekten de hiçbir sorun yaşanmadığını belirten Peşte, ikinci meclis toplantısını ve istifa sürecini şöyle anlattı: "Seçimi kazandıktan sonra CHP'nin tavrından endişe ediyordum. Ama ilk toplantıda birşey olmamasına rağmen ikinci meclis toplantısına gittiğimizde, gündem başlamadan CHP'nin bu dilekçesi okundu. Ben şok oldum. O anı hatırlayamıyorum. Sanki odanın dışından dinliyormuşum gibi bir şok yaşadım. Bir tartışma yaşanmadı. Ama olan benim ve bizim özgürlüklerimize oldu. Ben olayın büyümesini ve partimin zarar görmesini istemedim. Bu nedenle İçişleri Bakanlığı'ndan gelecek sonucu da beklemedim istifa ettim. Ama bir kaç gündür çok üzgünüm. Bunları hak etmedik."

Başörtüsünün iktidar kavgası olmaktan çıkartılması gerektiğini vurgulayan Peşte, "12 yaşında bir kızım var. Çocuklarımız en azından bunları yaşamasın. Kadın olarak zaten hayata zorluklarla başlıyoruz. Bir de bu tür başörtüsü gibi ek bir sıkıntılar çıkartılıyor. Güya bir Ak Parti meclis üyesi, 'CHP'lilere nasıl başörtüsünü kabul ettirdik' demiş. Bunun üzerine sinirlenmişler ve önerge vermişler. Bu çok saçma bir gerekçe. CHP Türkiye'nin her yerinde böyle zaten" şeklinde konuştu.

CHP İznik İlçe Başkanı İsmail Güleç ise başörtüsüne karşı olmadıklarını ancak kamusal alanda takılmasının yasal olarak imkansız olduğunu ileri sürdü.

Güleç, başörtüsü konusunun Türkiye'de halledilemeyen bir konu olduğunu belirterek, şunları ifade etti: "Arkadaşımız zaten daha önce türban nedeniyle hukuk fakültesini de bırakmış. Biz sokaktaki insana karışmıyoruz. Benim eşimde başörtülü. Türban değil ama başörtüsüyle gezer. Ama herkes kamusal alanda kılık kıyafete uymak zorundadır. Bizim için sokaktaki insanın bir sorunu yok. Özgürdür. Kamusal alanda görev yapan insanların bu konuya dikkat etmesi gerekir."

Etiketler :