CHP'de Darbe Girişimi!

CHP'de Darbe Girişimi!

Büyük kurultaya iki aylık bir süre kala Cumhuriyet Halk Partisi'nde Genel Başkan Deniz Baykal muhalifleri tüzük değişikliği konusunda yeniden harekete geçti.

Uzun süredir muhalif isimler arasında yer alan eski parti meclisi üyesi, sanatçı Bedri Baykam, bir süre önce CHP Tüzük Devrimi Projesi hazırladı. Baykam öncülüğünde eski bakanlardan Hasan Fehmi Güneş ve eski Genel Başkan Altan Öymen gibi diğer muhaliflerin katılımıyla hafta sonunda 'CHP Tüzük Devrimi Önerisi' adı altında bir panel düzenlenecek. Panelde, mevcut tüzüğün yanı sıra Baykal'ın parti içindeki politikalarına da büyük eleştiriler gelmesi bekleniyor. Mevcut tüzükle ilgili en büyük değişiklik talebi ise genel başkanlık için aday olma şartının 2003 öncesine getirilmesi. Yani adaylık için gerekli delege imza oranının yüzde 20'den tekrar yüzde 5'e düşürülmesi. İmzaların da bütün yurtta, adayın kampanyası sırasında verilmesi gerektiği savunuluyor. Bu değişiklikle Baykal'ın karşısına rakip olarak bir adayın çıkması daha da kolaylaşıyor.

Baykam'
ın hazırladığı tüzük projesini destekleyenler arasında eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Nurettin Sözen, bir dönem CHP genel başkanlığı için adı geçen Prof. Dr. Süheyl Batum, CHP İstanbul Milletvekili Ali Topuz, Cumhuriyet Gazetesi yazarı Ümit Zileli gibi isimler yer alıyor. Hazırlanan alternatif tüzükte özellikle gençler ve kadınlara özel önem veriliyor. Bu iki kesime partide daha çok yer verilmesi istenirken, bütün seçimlerde blok liste yerine çarşaf liste yönteminin kullanılması gerektiğine vurgu yapılıyor.

Bedri Baykam, panelin duyurusunu önceki gün Cumhuriyet Gazetesi'ndeki köşesinde yaparken, Deniz Baykal'a da eleştirilerde bulundu. Sanatçı, CHP liderine, "Ben bu seçimi kazanırım diyecek kararlılığın yoksa kurultayda aday olma." diye seslendi. Bilindiği gibi CHP'li muhaliflerin parti içtüzüğünde değişim ısrarı yeni değil. İçtüzüğün iptali istemiyle açılan dava, 2008 yılında mahkeme tarafından reddedilmişti.

Etiketler :