CHP'de kimler aday, kimler değil?

CHP'de kimler aday, kimler değil?

Önder Sav aday mı? Baykal'ın kurmayları nerelerden aday? Hangi CHP'li vekiller yeniden aday değil?

CHP Genel Merkezi'ne milletvekili adaylık başvuruları dün sona erdi. Son gün başvuru yapanlar arasında en dikkat çeken isimlerden biri Erzincan eski Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner oldu. Cihaner başvurusunda, İstanbul, İzmir,Ankarave Adana'dan adaylık tercihinde bulundu.

Haberal Zonguldak'ı istedi

Ergenekon davası kapsamında tutuklu olarak yargılanan Mehmet Haberal'ın aday adaylığı ile ilgili olarak Genel Merkez'de belirsizlik yaşandı. Avukatı aracılığıyla başvuru dosyası alan Haberal'ın parti yönetiminden "aday olma" mesajı aldığı, başvurudan vazgeçtiği iddia edildi. Ancak başvuru yaptığı kesinleşen Haberal'ın, Zonguldak'ı istediği belirtildi.

Önder Sav son anda...

CHP'ye başvuran sanatçılar arasında Ali Rıza Binboğa (İstanbul), Peker Açıkalın, Seba-hat Akkiraz (İstanbul), Emre Saltık (İstanbul), Tolga Çandar (Muğla), Yavuz Bingöl'ün kardeşi Efsun Bingöl dikkat çekti. Orhan Kemal'in oğlu Işık Öğütçü ve gazeteciler Hulki Cevizoğlu (Ankara) ile Oktay Ekşi de (İstanbul) yarışta. Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün eski eşi Aylin Kotil de başvuru yapan isimler arasında yer aldı. Eski Genel Sekreter Önder Sav ise danışmanı aracılığıyla son dakikada evraklarını teslim etti.

Tarhan ve Özbek başvurdu

Dikkat çeken başvurular Ergenekon Davası ile bağlantılı isimler oldu. Tutuklu yargılanan gazeteciler Mustafa Balbay ve Tuncay Özkan ile dava kapsamında gözaltına alınıp serbest bırakılan Türk Metal Sendikası eski Genel Başkanı Mustafa Özbek ile Ankara Ticaret Odası (ATO) eski Başkanı Sinan Aygün milletvekilliği için başvurdu. Balbay Aydın, Özkan İstanbul, Özbek Kırıkkale ve Aygün Ankara'yı istedi.

Ergenekon soruşturması süreci ile ilgili hükümete tepki gösteren emekli Yargıtay Üyesi Kadir Özbek ve YARSAV eski Başkanı Emine Ülker Tarhan da başvurdu. Tarhan, il tercihi olmadığını, sorulduğu için Ankara seçeneğini işaretlediğini söyledi. Genel Merkez'in Tarhan'ı İzmir'den aday göstermesi bekleniyor.

Emekli Tuğamiral Ertürk de aday

CHP'ye başvuru yapan isimler arasında Balyoz soruşturmasında adı geçen Deniz Harp Okulu eski Komutanı Tuğamiral Türker Ertürk de yer alıyor. Ertürk, İstanbul'dan başvuru yaptı.28 Şubatsürecinde İstanbul Valisi olarak görev yapan Erol Çakır da CHP'de vekillik için yarışacak.

Ateş: Siyaseti bırakırım gitmem

Baykal'ın yakın kurmayı Yılmaz Ateş (Ankara), eski Genel Sekreter Önder Sav'ın yakın kurmayı Hakkı Süha Okay (Ankara), eski Genel Sekreter Adnan Keskin (Denizli) ve Kamer Genç (Tunceli) yeniden başvurdu. Ateş, Antalya'dan aday olacağı iddialarına tepki gösterdi: "Siyaseti bırakırım Antalya'ya gitmem."

Kılıçdaroğlu İstanbul'dan

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu İstanbul, eski Genel BaşkanDeniz BaykalAntalya, Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin İstanbul, Genel Başkan Yardımcısı Alaattin Yüksel İzmir, Genel Sekreter Bihlun Tamaylıgil İstanbul, Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum Eskişehir'den başvuru yaptı. Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu'nun seçim bölgesi belirsizliğini koruyor.

Dün milletvekilliği için CHP'ye başvuruların son günüydü. Bitime dakikalar kala kimler başvurdu? Hangi CHP'li vekiller yeniden aday olmadı

Alınan bilgiye göre, CHP'de 19 Mart Cumartesi günü başlayan aday adaylığı başvuruları tamamlandı. Saat 20.00'ye kadar alınan başvuru sayısının 4 bin civarında olduğu belirtilirken,CHPGenel Sekreteri ve Parti Sözcüsü Bihlun Tamaylıgil de kesin rakamın daha sonra açıklanacağını söyledi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu İstanbul'dan, eski Genel BaşkanDeniz BaykalAntalya'dan, eski Genel Sekreter Önder Sav Ankara'dan başvuruda bulunurken, Ergenekon Davası tutuklu sanıklarından gazeteci Mustafa Balbay ve Tuncay Özkan, eskiBaşkent ÜniversitesiRektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal ile DİSK Genel Başkanlığı görevinden istifa eden Süleyman Çelebi de başvuru yapan aday adayları arasında bulunuyor.

Emekli Yargıtay Üyesi Kadir Özbek ile eski İstanbul İl Başkanı Berhan Şimşek, eski YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan, eski Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner de başvuru yapanlar arasında yer alıyor.

Öte yandan oyuncu Peker Açıkalın ile sanatçılar Sabahat Akkiraz, Emre Saltuk, Hilmi Yarayıcı, Ali Rıza Binboğa ve Tolga Çandar da aday adaylığı başvurusu yaptı.

Yılmaz Güney'in kız kardeşi Güzide Sayıl ve Güney'in erkek kardeşi Yaşar Pütün, Orhan Kemal'in oğlu Işık Öğütçü, Alevi Bektaşi Federasyonu eski Genel Başkanı Ali Balkız, eski ATO Başkanı Sinan Aygün, hakem Selçuk Dereli, gazeteciler Oktay Ekşi ve Hulki Cevizoğlu aday adaylığı başvurusunda bulundu.

5 MİLLETVEKİLİ ADAYLIK BAŞVURUSU YAPMADI. İŞTE O İSİMLER

İstanbul Milletvekili Ali Topuz ve Esfender Korkmaz, Ankara Milletvekili Nesrin Baytok, Muğla Milletvekili Gürol Ergin, Zonguldak Milletvekili Ali Koçal, yapılacak seçimler için aday adayı olmayacaklarını açıklamışlardı.

Bu arada ''Devrimci Karargah Örgütü'' davası kapsamında tutuklu bulunan Hanefi Avcı'nın da aday adaylığı için başvuruda bulunduğu iddia edildi ancak CHP kaynakları bu bilgiyi doğrulamadı. Avcı'nın avukatı Fidel Okan da dün yaptığı açıklamada, müvekkilinin hiç bir partiden aday adayı olmayacağını bildirmişti.




 

Etiketler :