CHP'de, "sürpriz senaryolar"

CHP'de, "sürpriz senaryolar"

Referandum sonrası kurultay tartışmalarının başladığı CHP'de, "sürpriz senaryolar" konuşuluyor.

Bu senaryoların en dikkat çekeni Baykal-Kılıçdaroğlu yakınlaşması iddiası.CHPeski lideri Deniz Baykal'ın, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na destek veren, ancak Genel Sekreter Önder Sav yönetimini hedef alan değerlendirmeleri, dar kadroda "sessiz" şekilde dile getirilen senaryonun açıkça konuşulmasına neden oldu.

 

Kulislerde dile getirilen "sürpriz senaryo"; Baykal ve Kılıçdaroğlu yakınlaşmasını öngörüyor. Hem Baykal cephesi hem de bir süre önce partisinden istifa edenAnkaraMilletvekili Eşref Erdem'in de aralarında bulunduğu Sav karşıtı grupların, "Genel Başkan Kılıçdaroğlu ismi ile ilgili bir tartışma söz konusu değil, parti yönetimi değişmeli" şeklindeki ortak mesajlarının, bu senaryoyu desteklediği ifade ediliyor.

 

BAYKAL YALNIZ BIRAKMADI

 

Sav'ın sürpriz bir kararla, Antalya mitingine beraber giden eski ve yeni genel başkanın gezisine katılmasının, bu senaryodan kaynaklandığı iddia ediliyor. İstanbul'da örgüt programı planlanırken, ani bir kararla Antalya gezisine katılan Sav, kendisine yakın isimleri de şaşırtmıştı.

 

SAV SENARYOSU

 

Bu senaryoya karşılık Sav'ın da, Parti Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Hakkı Süha Okay ya da diğer Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç'u genel başkanlığa hazırladığı iddia ediliyor. İki isim etrafında dile getirilen bu iddia, Okay ve Koç cephesinde destek görmüyor.

 

DELEGE İŞARETİ ÖNEMLİ

 

Öte yandan Baykal, Kılıçdaroğlu'nun kurultay çağrısı ile ilgili "Delege karar verir" şeklindeki sözlerini de önemsiyor. Kurmayları ile yaptığı değerlendirmede Baykal'ın, Kılıçdaroğlu'nun baştan retçi anlayış içinde olmamasına ve delegeyi işaret etmesine dikkat çektiği belirtiliyor.

 

Ancak bu noktada kurultayın önünde imza barajı bulunuyor. Kurultay toplanması için tüzüğe göre, delegelerin beşte birinin (yaklaşık 250 imza) noter onaylı imzası gerekiyor. Olağanüstü kurultay için imza toplansa da gündemin seçim olmasını Genel Başkan'ın belirlemesi gerekiyor. Kılıçdaroğlu'nun onayı durumunda bu barajın rahatlıkla aşılacağı belirtiliyor.

 

Ancak Kılıçdaroğlu'nun seçim öncesi partiyi kurultay sürecine sokmak istemediği, bunun yerine revizyona gidebileceği belirtiliyor. Kılıçdaroğlu'nun olası revizyonda, referandum sonuçlarını dikkate alması bekleniyor.

 

KART'TAN SERT ÇIKIŞ: KOMİTACI GENEL MERKEZ

 

Referandum sonrası parti yönetimi ile ilgili sıkıntı, milletvekilleri tarafından artık açıkça dile getirilmeye başlandı. Dikkat çeken çıkışlardan birisini partinin hukukçu milletvekillerinden Konya Milletvekili Atilla Kart yaptı.

 

Kart, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Genel Başkan Kılıçdaroğlu'na destek verirken, isim vermeden Önder Sav'ı eleştirerek, "CHP'nin geçmişten bugüne sirayet eden genel merkez yapılanmasındaki, yönetim yapısındaki komitacılığın ve yanlış anlayışların sona erdirilmesi gerektiği düşüncesindeyim" dedi. Kart, ''Komitacılıkla suçladığınız kişi Sav mı?'' sorusuna, ''Kişilere yönelik bir değerlendirme yapmadım. Yönetim yapısındaki sakatlıktan söz ediyorum'' yanıtını verdi.

 

İSTİFA ÇAĞRISI

 

Kart, BUGÜN'e yaptığı değerlendirmede ise sözlerine açıklık getirerek, "CHP'nin temel sorunu, kurultay kazanmaya yönelik örgüt yapısı. Eskiden beri devam eden yapı ve yönetim anlayışı, maalesef varlığını korumaktadır. Yönetim anlayışı ve yapısı nedeniyle il yapılanmaları, genel başkanın temposuna ayak uydurmayan gerekli ve yeterli katkıyı sağlamayan yapı ve yönetim anlayışı. Bu yönetim anlayışını halen birileri sürdürmeye korumaya devam ediyor. Yanlış olan bu" dedi.

 

Bunun aşılması gerektiğini söyleyen Kart, şöyle devam etti:

 

"Kişisel ve siyasi kaygılarla bu nitelikli yapıya sahip çıkılmaması gerekiyor. Kurultaya ihtiyaç olduğunu düşünmüyorum. Kurultay partiyi yoruyor. Genel başkana fırsat tanınmalı. Genel merkez ve il yapılanmasındaki değişim için genel başkana ortam yaratılmalı. Yönetim mevkiinde olanlar, buna genel merkez yönetimi dahil sorumlulukların hakkını ve gereğini yapmalı."

 

Bu çağrının istifa anlamına gelip gelmediğine ilişkin soru üzerine Kart, "Söylediklerim çok açık. Kişisel ve siyasal hesap ve beklentiler üzerine ve dışına çıkılmalı. Herkes genel başkanın elini rahatlatmalı. Kişisel hesaplara kimse tenezzül etmemeli. Cumhuriyet tarihinin en kritik döneminde herkes gereğini yapmalı" dedi. 

 

BUGÜN GAZETE

Etiketler :