CHP'de tartışmalar erken başladı

CHP'de tartışmalar erken başladı

Milletvekili adayları ön seçimle mi belirlenecek? İşte CHP'deki milletvekili aday tartışmaları...

CHP'nin Abant'ta yapılan toplantısında Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun, milletvekili adaylarının ön seçimle belirlenmesi düşüncesi, parti içinde yeni bir hareket başlattı. Genel Sekreter Önder Sav'a yakınlığıyla bilinen partililer ise ön seçime sıcak bakmıyor.

CHP İzmir İl Örgütü'nde kendilerine "Parti İçi Demokrasi Hareketi" adını veren bir grup, parti içi demokrasi için çalışma başlattı. Yaklaşık 200 kişiden oluşan grubun içinde Sav'a muhalif isimlerin çoğunlukta olması dikkat çekiyor. İzmir Milletvekili Bülent Baratalı, eski milletvekilleri Alev Coşkun, Sabri Ergül ve Hakkı Ülkü, eski Büyükşehir Belediye Başkanı Yüksel Çakmur, Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, eski Bayındırlık ve İskan Bakanı Halil Çulhaoğlu, eski il başkanları Ekrem Bulgun ve Turan Karakaş gibi isimlerin bulunduğu grup, milletvekili adaylarının ön seçimle belirlenmesi ve parti tüzüğünün değişmesi için imza kampanyası başlattı.

Hareketin sözcülüğünü yapan eski Karşıyaka Belediye Başkanı Cihan Türsen, bütün üyelerin katılımıyla ön seçim talep ettiklerini söyledi. Türsen, Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun tavrının hareketi başlatmada kendilerine cesaret verdiğini ifade etti. Kılıçdaroğlu'nun her fırsatta, "Parti için demokrasiyle ilgili düzenlemeler yapacağız." dediğini hatırlatan Türsen, İzmir ölçekli başlattıkları hareketin başka illere de yansıyabileceğini ifade etti. Cihan Türsen, "Başlattığımız çalışmayla sadece genel başkanın bu istekte olmadığı, örgütün de bu talepte bulunduğu mesajını vermeye çalışıyoruz." şeklinde konuştu.

Örgütün iradesini yansıtmak istediklerini ifade eeden Türsen, bir ön seçim ekibi olmadıklarını vurgulayarak, "Asıl amacımız, parti içi demokrasiyi bir tüzük kurultayıyla taçlandırmak. Kurultay önümüzdeki seçim sonrasına bırakılabilir ancak milletvekili adaylarının ön seçimle belirlenmesini çok önemli buluyoruz. Bu hareketle CHP içinde beyaz bir sayfa açtık. Parti içi demokrasiden ödün vermeyecek, partiyi lütfeyleyenlerin değil, örgütün yöneteceği bir yapının oluşmasını istiyoruz. Seçme yetkisinin, tavandan tabana geçmesini istiyoruz." dedi. Türsen, başlattıkları imza kampanyasının üç hafta süreceğini, İzmir'de 10 binin üzerinde imza toplayacaklarını söyledi.

Kılıçdaroğlu'nun genel başkan olmasından sonra görevden alınan eski İzmir İl Başkanı Ekrem Bulgun ise parti tüzüğünün 12 maddesinin, delege ve aday belirlemede genel merkeze çok büyük yetkiler verdiğini ifade etti. Üye kaydı yetkisi de verdiğini hatırlatan Bulgun, bunun sınırsız ve endişeli uygulandığına dikkat çekti. Bulgun, "Ankara'dan bir liste gönderiyorlar, 'Bunlar için çalışın' deniyor. Bu da tabanı rahatsız ediyor. Adayların mutlaka ön seçimle belirlenmesi gerekiyor." diye konuştu. 

Etiketler :