CHP'de tüzük krizinde yeni iddia!

CHP'de tüzük krizinde yeni iddia!

CHP'de genel sekreterlik makamıyla ilgili tüzük değişikliğinin son kurultaydaki reddedilme şekliyle ilgili tartışmalara bir yenisi daha eklendi.

 

CHP'nin, 21 Aralık 2008'de gerçekleştirilen Olağanüstü Kurultayı'nda kabul edilen ve "parti yönetiminin başkan yardımcılarından oluşması, genel sekreterlik makamının sadece temsil nitelikli olacak şekilde lağvedilmesini" öngören tüzük değişikliklerinin son kurultayda bir önerge ile reddedilmesine ilişkin tartışmada, ilginç bir görüş ortaya atıldı.

MYK YENİLENMELİ

Bugün gazetesinin aldığı bilgiye göre, CHP'nin hukukçu milletvekilleri arasında yapılan değerlendirmelerde, yeni tüzüğün Siyasi Partiler Yasası'na (SPY) aykırı şekilde ertelendiği iddiasının ciddiye alınması gerektiği, olası Yargıtay incelemesinin, mevcut MerkezYönetim Kurulu'nun (MYK) değişmesi yönünde sonuçlar doğurabileceği ileri sürülüyor.

Bu iddianın doğru çıkması durumunda, Parti Meclisi'nin (PM) yenilenmesine gerek kalmayacağı, ancak PM içinden MYK'nın yeniden belirlenmesi gerektiği belirtiliyor.

Bu durumda Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu dışında, parti yönetiminde değişikliğe gidilmesi gerekeceği iddia ediliyor.

TEK KURULTAY YETER

Referandum sonrası tüzük tartışmasını, eski Genel Başkan Deniz Baykal'ın "tüzük kurultayı toplanmalı ve PM yenilenmeli" çağrısı başlatmıştı. Baykal cephesi, kurultayın toplanması ve yeni tüzüğün uygulanması ile hem PM hem MYK'nın yeniden belirlenmesi gerektiğini savunuyor.

Ancak tartışma bu noktada bitmiyor. Sav ekibi, Baykal'ın, tüzük kurultayı toplanması gerektiği görüşünü reddederken, kurultay toplanması kararı alınması durumunda "zincirleme kurultaylar toplanması gerektiğini" ileri sürüyor. Buna göre, Sav ekibi, "toplanacak kurultayın yeni tüzüğü uygulamaya koyacak tüzük kurultayı toplanması kararı alması gerektiğini" savunuyor. Baykal cephesi ise, bu iddiayı reddediyor. Baykal ekibi, "tek kurultayın" yeni tüzüğün uygulanması için yeterli olacağını savunuyor.

ŞİMDİLİK İMZA TOPLANMIYOR

Kamuoyunda Baykal ekibinin kurultay için imza toplayacağı beklentisine rağmen, Baykal ekibinin bu yönde bir hazırlığı bulunmuyor. Kurultay toplanması için tüzüğe göre, delegelerin beşte birinin (yaklaşık 250 imza) noter onaylı imzası gerekiyor. Baykal cephesi,  kurultaya Kılıçdaroğlu'nun karar vermesini bekliyor.

Kılıçdaroğlu'nun "olur" vermesi durumunda kamuoyu ve medya desteği nedeniyle CHP liderinin zorlanmayacağı belirtiliyor. Ancak Kılıçdaroğlu'nun seçim öncesi partiyi kurultay sürecine sokmak istemediği, bunun yerine revizyona gidebileceği belirtiliyor.

GÖZLER YARGITAY'DA

21 Aralık 2008'deki kurultayda kabul edilen yeni tüzüğün uygulaması, Parti Meclisi (PM) tarafından, 22-23 Mayıs 2010 tarihindeki kurultaya kadar ertelenmiş ve bu tarihten itibaren uygulanması yönünde karar alınmıştı. Ancakgenel başkan değişikliğinin gerçekleştiği son kurultayda, yeni tüzük uygulaması bir önerge ile reddedildi. Baykal cephesi, tek önerge ile yeni tüzüğün uygulamaya konmasının hukuksuz olduğuna işaret ederken, bu ertelemenin Siyasi Partiler Yasası'na (SPY) aykırı olduğunu, Yargıtay'ın kendiliğinden inceleme başlatması gerektiğini savunuyor

Etiketler :