CHP'li Arıtman'a şok suçlama

CHP'li Arıtman'a şok suçlama

TRABZON- CHP Milletvekili Canan Arıtman'a yönelik 'fişleme' iddiası.

TBMM Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Alt Komisyonu üyesi CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman'ın, Trabzon'daki alan çalışmaları sırasındaki bir otelde yapılan toplantıda başörtülü bayanlara yönelik 'fişleme' girişiminde bulunduğu iddia edildi.

Çocuk cinsiyeti nedeniyle kadın üzerinde oluşturulan psikolojik şiddet, başlık parası ve geleneksel evliliklerle ilgili saha çalışması yapmak üzere kurulan TBMM Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Alt Komisyonu, 5-6 Aralık tarihlerinde Trabzon'daki 2 günlük saha çalışması yaptı. AK Parti Ağrı Milletvekili Fatma Salman Kotan, AK Parti Ordu Milletvekili Mustafa Hamarat, AK Parti Aksaray Milletvekili İlknur İnceöz, AK Parti Trabzon Milletvekili Safiye Seymenoğlu ve CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman'dan oluşan komisyon, Trabzon Toplum Merkezi ve Vali Recep Kızılcık'ı ziyareti ardından, Zorlu Grand Otel'de sivil toplum kuruluşları temsilcileri bir toplantı yapmıştı. Toplantıya ayrıca Vali Yardımcısı Mahmut Halal ve bazı kadın sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin yanı sıra ilgili kamu kurum temsilcileri de katılmıştı. Basına kapalı gerçekleştirilen toplantının ardından yapılan basın toplantısında da komisyon üyeleri AK Parti Trabzon Milletvekili Safiye Seymenoğlu ve CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman arasında 'Trabzon'da kadın ticareti yapılıyor' tartışması yaşanmıştı.

KESKİN: ARITMAN, BAŞÖRTÜLÜ KADINLARI FİŞLEMEYE KALKTI

Toplantının basına kapalı bölümünde ilginç bir takım gelişmelerin yaşandığı ortaya çıktı. Toplantıya davet edilen sivil toplum kuruluşlarından Tüm Kadınlar Derneği Genel Başkanı Cemile Keskin, CHP'li Arıtman'ın toplantıya katılan başörtülü kadınları fişlemeye kalktığını ileri sürdü.

Toplantının başında bir tanışma faslı yapıldığını söyleyen Keskin, "Salonda benim gibi başörtülü birkaç bayan arkadaşımız daha vardı. Tanışma faslının ardından Canan Arıtman, vali yardımcısına dönerek, başörtülü kamu temsilcilerinin isim, kurum ve görevlerinin listesini istedi, 'Meclise gidince size celp gönderteceğim' dedi." ifadelerini kullandı.

Bunun üzerine kendisinin söz isteğini anlatan Keskin, şöyle devam etti: "Siz Meclis Eşitlik Komisyonu olarak buraya geldiniz, burada eşitsizlik yapamazsınız. Siz buraya gelip insanları, bu kadınları fişleyemezsiniz' dedim. Bunun üzerine ortam biraz gerildi. Sayın Arıtman, bana 'çok konuşuyorsunuz ama boş konuyorsunuz' dedi. İki dönem milletvekilliği yaptığını söyledi. Ben de 'isterseniz üç dönem yapın' diye cevap verdim. Bunun üzerini 'bana işimi öğretme, ben hukuku biliyorum' dedi. Ben de 'sizin kadar ben de hukuku biliyorum' cevabını verdim."

Toplantı sürecinde birçok nahoş durumun daha yaşandığını söyleyen Keskin, toplantı sonunda konuşmak için yanına gittiği Canan Arıtman'ın kendisine hakaret ettiğini savundu.

Keskin, şu iddiaları dile getirdi: "Toplantı bittikten sonra ben kalktım, nezaketimi korudum ve yanına gittiğimde bana 'eğer bunu erkek arkadaşım bana söyleseydi ben onu parçalardım, sizi laflarımla paramparça eder öyle giderdim ama sizin burada arkadaşlarınız var' dedi. Yani beni arkadaşlarımın yanında rencide etmemek için söyleyememiş. Ben de 'siz kimseyi parçalayamazsınız' dedim. Bunun üzerine 'parçalarım, parçalarım, beceririm' gibi bir kadın milletvekilinin ağzına yakışmayan kelimeler kullandı."

Keskin, Arıtman'ın Eşitlik Komisyonu üyesi, bir bayan milletvekili olarak kadınlara yönelik tavrını kabul etmediğini, bir kadın örgütü başkanı olarak tepki gösterdiği için bunları yaşadığına inandığını dile getirdi.

Arıtman'ın tavrına üzüldüğünü anlatan Keskin, "Kadınları temsil edecek bir kadın milletvekilinin ağzından kadınları aşağılayıcı, küçük düşürücü, küçümseyici ve 'parçalarım, size gününüzü gösterirdim, beceririm' gibi ifadeler kullanmasına bir kadın olarak çok üzüldüm." diye konuştu.

Keskin, şahsına yönelik söylediği ifadelerden dolayı Arıtman hakkında hakaret davası açacağını belirtti.

Canan Arıtman'ın kadın ticaretine ilişkin iddialarının da gerçeği yansıtmadığını belirten Keskin, o bilgiyi veren sivil toplum kuruluşu temsilcisinin evliliklere ilişkin sorun konusunda 15 yılda 11 vakaya şahit olduklarını söylediğini belirtti.

BASIN TOPLANTISINDA NELER YAŞANMIŞTI

Bu arada, söz konusu toplantının ardından yapılan basın açıklamasına da 'Trabzon'da kadın ticareti' tartışması damgasını vurmuştu.

Komisyon Sözcüsü ve AK Parti Ağrı Milletvekili Fatma Salman Kotan'ın açıklamalarının ardından söz alan CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman da Trabzon'da çok farklı ve önemli bir sorunla karşı karşıya kaldıklarını ifade etmişti.

Arıtman, "Bunu da açıkça söylememiz gerekir ki Türkiye'nin bazı yörelerinde olduğu gibi burada da bir kadın ticareti acı gerçeğinin olduğu şeklindedir. Bir takım aracılar vasıtasıyla özellikle kırsal alandaki bazı kız çocuklarının, bazı genç kızların aracılar vasıtasıyla batı illerindeki erkeklerle evlendirildiği şeklinde. Ve bu evliliklere aracılık edenlerin bu işten komisyon aldığı gerçeği ile karşılaştık. Bugün görüştüğümüz bir kadın, satıldığını söyledi. Sivil toplum kuruluşu temsilcileri de aynı şeylerden bahsetti. Bu, kadınlar için çok can acıtıcı bir konudur. Ama kadınların evlendirilerek üzerinden para kazanılması, yani bu ticaret asla ve asla kabul edilemez bir olgudur. Ve giderek arttığı da toplumda görülüyor. Özellikle bunun üzerine çok süratle gidilmesi gerekir." demişti.

Daha sonra söz olan AK Parti Trabzon Milletvekili Safiye Seymenoğlu, Arıtman'ın Trabzon'da kadın ticareti yapıldığı iddialarına tepki göstermişti.

Karşılaşılan vakalardan genelleme yapılamayacağının altını çizen Seymenoğlu, "Sabahleyin bu konuyu bizimle paylaşan kardeşimiz, sadece bunun kendi hayatıyla ilgili olduğunu ve Balıkesir'e gelin gittiğini, ailesinin değil, bu işte aracı olanın para aldığını iletti. Bu münferit bir olay. Trabzon'da bu durumun yaygın bir şekilde yaşandığı anlamına gelmez. Burada bize verilen bilgilere göre, 15 yılda 11 kez böyle olaylar yaşandığıdır. Buradan yanlış bir şey çıkmamasını özellikle isterim. Bunu özellikle belirtmek isterim." dedi.

Arıtman ise bu bilgiyi veren kişinin 15 yılda 11 vaka demediğini iddia ederek, bunun 1 vaka da olsa göz ardı edilmemesi gerektiğinin altını çizmişti.

CİHAN

 

Etiketler :