CHP'Li Başkanın İşgüzarlığı

CHP'Li Başkanın İşgüzarlığı

Türkiye'deki başörtü karşıtlığı nikah kıymayı engellemeye kadar ulaştı. Başörtüsü altına takılan boneyi devrim kanunlarına aykırı olarak bulan CHP'li başkan, evelenme müracatlarını resmi yazı ile geri çeviriyor. İşte uygulamadan örnekler...

Kadınların başörtüsünün altına taktığı boneyi devrim kanunlarına aykırı olarak bulan Cumhuriyet Halk Parti'li (CHP) başkan, beldede boneli kızların fotoğraflarını uygun bulmayarak nikâh kıydırmıyor. Denizli'nin Çivril ilçesine bağlı Gürpınar Belediyesi evlendirme memurluğu, başörtüsünün altına takılan boneli fotoğraflı evlenme müracaatlarını, 'yönetmeliğe uygun değil' diye kabul etmiyor. 

Edinilen bilgiye göre, Avustralya'da yaşayan ve evlenmek üzere ailesiyle birlikte memleketi Denizli'ye giden gurbetçi Ramazan Acar ve nişanlısı Cennet Güngör, 24 Eylül'de nikâh randevusu almak için gerekli evraklar ve istenen fotoğrafla Gürpınar Belediyesine başvurdu. Evrakları teslim alan Mehmet Eryılmaz isimli nikâh memuru, Ramazan Acar'ın nişanlısının getirdiği yüzü ve alnı görünen başörtülü ve boneli vesikalık fotoğrafları, nikâh için uygun olmadığı gerekçesiyle geri çevirdi.

EVLENDİRME YÖNETMENLİĞİ 20. MADDESİNDEN...
Verilecek dörder adet fotoğrafın, renkli ve ön cepheden baş açık, inkılap ilkelerine uygun sivil giysilerle çekilmiş olması ve kişinin son halini göstermesi bakımından son altı ay içerisinde çekilmiş olması gerekir. Kadınların alın, çene ve yüzleri açık olmak şartıyla başörtülü fotoğrafları da kabul edilir.
Bu sırada damat Ramazan Acar'ın babası Özkan Acar'ın devreye girerek yasakçı tavra müdahale etmesi üzerine Çivril İlçe Nüfus Müdürlüğü'ne başvuruldu. Çivril'den gösterilen fotoğrafla nikâh kıyılabileceği bildirilmesine rağmen Gürpınar evlendirme memurluğu bunu yeterli bulmayarak yine nikâh kıymadı. Belediye ayrıca, fotoğrafların evlendirme yönetmeliğinin 20. maddesinin 5. fıkrasına uygun olmadığına dair bir de cevap yazarak Acar ailesine verdi. Bunun üzerine çift, Gürpınar'a komşu olan Uşak'ın Sivaslı ilçesine bağlı Ağaçbeyli Belediyesi'ne giderek nikâhlarını kıydırdı.

En mutlu günlerinde böyle bir engelle karşılaşan Acar çifti, olayla ilgili kişiler hakkında, görevi suiistimal yaptığı iddiasıyla Çivril Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Başından geçenleri anlatan damat Ramazan Acar, "Nikâh kıydırmak için Gürpınar Belediyesi'ne başvurduk. Belediye'de eşimin başörtüsü sebebiyle nikâhımızı kıymadılar. Bunun üzerine komşu belediye olan Ağaçbeyli Belediyesi'ne müracaat ettik. Orada kolay bir şekilde nikâhımızı kıydılar. Ben Avustralya'da doğup büyüdüm. Bugüne kadar orada tanık olduğum nikâhlarda böyle bir sorun görmedim" dedi. Acar'ın eşi Cennet Güngör ise, "Başımda bone olduğu için kıyılmadı. Biz de nikâhımızı kıymadıkları için savcılığa suç duyurusunda bulunduk" diye konuştu.

Ramazan Acar'ın babası Özkan Acar da gelininin başı örtülü olduğu için bone bahane edilerek nikâhlarının kıyılmadığını ifade etti. Özkan Acar, "Düğün hazırlıklarımız her şeyimiz bitmişti. Artık geriye dönüş yoktu. Mecbur kalarak Ağaçbeyli belediyesine başvurduk. Onlar bizim nikâhımızı kıydılar. Ancak ben çok üzgünüm, niçin kendi belediyemiz nikâhımızı kıymıyor ? Bütün belediyelerde serbest olmasına rağmen, bizim belediyemizde neden kıyılmıyor ? Onu çok merak ediyorum. Ben ümit ediyorum ki inşallah bu gibi kişilerin peşinden gidilir, araştırılır, gereği neyse yapılır." şeklinde konuştu.

Konuyla ilgili konuşan Gürpınar Belediye Başkanı Halil Arıkan ise kendilerine nikah için başvurulan boneli fotoğrafın devrim kanunlarına aykırı olduğunu ileri sürdü ve çıkan haberleri provokasyon olarak değerlendirdi. Başkan Arıkan, "Bu, şu anda gerçek dışı yalan beyanlarla yapılmış bir haber. Vakit Gazetesi'nin provokasyonu. Gürpınar Beldesi'nin nerede olduğu bilinmiyordu. Bu haber sayesinde nerede olduğunu öğretmiş olduk. Öğrenmiş oldunuz. Onun için teşekkür ederim." ifadelerini kullandı.

Acar ailesinin nikâh için kendilerine başvurduklarını doğrulayan Arıkan, "Nikâh memuru arkadaşlarım 'Başındaki siyah boneyi çıkar resimleri değiştir, nikâhınızı kıyalım' demişler. Bunlar 'olmaz' demişler. Karşılıklı restleşmişler. Sonra benim yanıma geldi, ben de 'Yaparız, herkese yardımcı oluruz. Ne gerekiyorsa yaparız' dedim. Çivril Nüfus Müdürlüğü'ne telefon edilip soruluyor. O da devrim kanunlarına aykırı olduğunu söylüyor." şeklinde konuştu.

İnkılap kanunlarına göre uygun kıyafetin başı açık yüzün alın kısmı açık kısımları tamamen gösterir şekilde olması gerektiğini savunan Arıkan, "Kadınların yüz ve alın kısımları açık olmak kaydıyla... Maalesef siyah bone takmış. Arkadaşlarımız yazmış, 'Fotoğraflarınız evlenme yönetmeliğinin 20. maddesinin 5. fıkrasına uygun olmadığından uygun fotoğraf getirilmesi halinde evlenme işleminize başlanacaktır.' Kesinlikle yapmayız diye bir şey yok. Ağaçbeyli kasabasında kıyılmış, erkek Türk vatandaşı değil. Avustralya vatandaşı, Ağaçbeyli kasabasında nasıl kıyıldığı konusunda bir fikrim yok. Suç duyurusunda bulunacağız. Tazminat ve evrakta sahtecilik davası açacağız. Bunun anası babası Gürpınar doğumlu. Buraya müracaat ettiler ama nasıl orada nikâh kıyılıyor şaşıyorum" dedi. 8 aydır görev yaptığını, hiç böyle olayla karşılaşmadıklarını anlatan Arıkan, "Bu bir ilk. Bunlar bence provokatör. (Resmi göstererek) Bu resim değişse ne olur değişmese ne olur. Başı açık, devrim kanunlarına uygun şekilde başındaki siyah bone olmaması gerekiyor" dedi.
 
DENİZLİ VALİLİĞİ İNCELEME BAŞLATTI

Bu arada, olayla ilgili Denizli Valiliği de inceleme başlattı. Vali Yavuz Erkmen, olayla ilgili Çivril Kaymakamı Muzaffer Başıbüyük'le telefonda görüştüğünü, İlçe Nüfus Müdürlüğü'nün, başkanın iddiasının aksine gösterilen fotoğrafla nikâh akdinin gerçekleşebileceğini bildirmesine rağmen, belediye evlendirme memurluğunun nikâhı kıymadığını açıkladı. Erkmen, "Nüfus Müdürlüğü'nün, nikâh akdinin gerçekleşmesi için bu fotoğrafın bir sakınca yaratmayacağını, normal kıyılabileceği yönünde bilgi verdiğini, buna rağmen belediyenin evlendirme memurluğunca bu akdin kıyılmadığını öğrendim. Başka bir yerde nikâh kıyılmış, dolayısıyla evlenme işlemi yapılmış ama bunun yapılmamasının gerekçeleri, niçin olmadığı konusunda bir inceleme başlatalım dedik. Bu arada, bugün itibarıyla ilgili tarafın, nikâh akdini gerçekleştirmeyen belediye yetkilileri hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu öğrendik. Zaten belediye evlendirme memurlarının işlemleri savcılıkça suç konusu teşkil ettiği taktirde soruşturulur" diye konuştu.

Kanunların izin verdiği ve nüfus müdürlüklerince kabul edilen fotoğrafları belediyenin kabul etmemesinin gerekçesinin araştırılacağını vurgulayan Erkmen, "Sonuçta bunda bir yanlış yapan varsa sonucuna katlanacak." dedi. Ailelerin böyle önemli ve mutlu bir günü bu tip bir olayla zedelenmemesi gerektiğini kaydeden Vali  Erkmen, şöyle dedi: "İnsanların burada yaşayacağı çok ender günler. Bunların sevinçlerine ortak olmak lazım. Bu konuda gerek savcılığın suç duyurusu üzerine yaptığı inceleme, gerekse bizim idari yönden yapacağımız çalışma sonrası ek bir bilgilendirme yapılacaktır." 

Etiketler :