CHP'li Belediyede yolsuzluk şoku

CHP'li Belediyede yolsuzluk şoku

İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Genel Sekreteri Erzu Hızır'ın işaret ettiği yolsuzluk dosyaları, Sayıştay raporlarına girdi.

Denetçiler, Kılıçdaroğlu'nun korumaya aldığıİzmirBüyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu'nun devleti 7 milyon liradan fazla zarara uğrattığını belirledi. Müfettişler, Kocaoğlu ve bazı daire başkanlarının savunmasını istedi

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, her fırsatta hükümeti yolsuzluk yapmakla suçlarken, partisinden bir belediye başkanının yaptığı yolsuzluk ve usulsüzlüklere ses çıkarmıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Genel Sekreteri Erzu Hızır'ın işaret ettiği yolsuzluk dosyaları Sayıştay raporlarına girdi. Ancak, yolsuzluğun kimler tarafından yapılırsa yapılsın takipçisi olacağı sözünü veren Kılıçdaroğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun ekibini korumaya aldı.CHPlideri, hukuk tarafından itibar görmemiş ifadelerleKayseriBüyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki'yi karalarken, Kocaoğlu'nun yolsuzluk ve usulsüzlükleri Sayıştay raporlarına girdi. Kocaoğlu, Sayıştay raporlarına göre İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kendi şirketi olan İZDENİZ'e deniz ulaşım hizmetlerinin yürütülmesi için kanuna aykırı imtiyaz devrinde bulunmakla suçlandı. Denetçiler, Kocaoğlu'nun bu şekilde devleti 3 milyon 825 bin 133 lira 53 kuruş zarara uğrattığını tespit etti. Belediyenin yetkilerini düzenleyen 5393 Sayılı Belediye Kanunu'nun 38. maddesine aykırı imtiyaz devrinde bulunduğu belirlenen Kocaoğlu'nun, ulaşım araçlarının yakıt ve bakım onarım maliyetlerini de belediyeye yüklediği ortaya çıktı. Geçmiş yıllarda Körfez hattında yolcu ve araç taşıma hizmetlerinin yürütülmesi işi Türkiye Denizcilik İşletmeleri tarafından yapılıyordu. Ancak kurumun özelleştirme kapsamına alınması ile birlikte Özelleştirme Yüksek Kurulu tarafından 04.02.2000 tarihinde 4 milyon dolar karşılığında İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne devredildi. Protokol ile 8 yolcu gemisi, 3 arabalı vapur, bu hizmetlerde çalışan 112 deniz ve kara personeli belediyeye devredilirken, 7 adet iskele de belediyeye tahsis edildi.

BAKANLIĞIN DA ONAYI YOK

Kocaoğlu, Belediye Kanunu'nun 15. maddesi gereği imtiyaz sözleşmesi içinDanıştaygörüşü ile İçişleri Bakanlığı kararı gerekmesine rağmen, Danıştay'dan "görüş" alamadığı için Bakanlığa da bilgi vermedi. İçişleri Bakanlığı kararının eksik olduğu uygulamada Körfez hattında yolcu ve araç taşıma hizmeti işini belediyenin ortak olduğu ancak ayrı bir tüzel kişiliği bulunan İZDENİZ'e 2009'da devretti. Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 13.02.2009 tarihli onama kararı ile 02.03.2009 tarihinde işletme sözleşmesi imzalanırken, "Danıştayın görüşü ve İçişleri Bakanlığı'nın kararıyla imtiyaz yoluyla devredebilir" hükmü yerine getirilmeden devir işlemini gerçekleştiren Kocaoğlu, Danıştay İdari İşler Kurulu'nun 2006'da imtiyaz sözleşmesini reddetmesi üzerine benzer hükümler bulunan yeni bir sözleşme ile İZDENİZ'e belediyenin imtiyazını devretti.

BÖYLE SÖZLEŞME GÖRÜLMEDİ

Kocaoğlu'nun İZDENİZ ile yaptığı sözleşmenin maddeleri ise dikkati çekti. Sözleşmenin 6. maddesi ile gemilerin yağ ve yakıt giderleri ile gemi ve iskelelerin periyodik bakım ve onarım işleri de belediyeye verildi. İşletmenin kazanacağı hasılatın yüzde 50'sinin belediyeye aktarılması, geri kalanın da şirkete bırakılması sözleşme ile kayıt altına alınırken, bu şekilde şirkete haksız kazanç sağlandığı ileri sürüldü. 2009 yılında Deniz Hizmetleri Şube Müdürlüğü 9.583.909,21 TL'lik harcama yaparken, 5.758.775,68 TL hasılat elde etti. Bu hasılatın 3.313.446,51 TL'si ESHOT Genel Müdürlüğü'nün işletme sözleşmesinde tanımlanan hasılat olarak toplayarak Belediye'ye aktardığı miktar olduğunu belirleyen denetçiler, İZDENİZ'den aktarılan gerçek miktarın ise 2.445.329,17 TLolduğunu tespit etti. Kocaoğlu'nun yaptığı imtiyaz sözleşmesi ile böylece belediye aleyhine 3.825.133,53 TL'lik fark ortaya çıktı.

Hızır'ın dönüşünü engelleme planı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun, hukuka uygun olmayan bir şekilde görevden aldığı genel sekreter Ersu Hızır'ın görevine başlamasına engel olmaya çalıştığı öne sürüldü. Yeni Şafak'a açıklamalarda bulunan Ersu Hızır'ın avukatı Evra Döndü Yılmaz, Kocaoğlu'nun mahkeme tarafından alınan yürütmeyi durdurma kararını 'uygulamadan yoksun bırakmaya çalıştığını' söyledi. İdari dava yolunun açık olduğunu ve henüz her şeyin bitmediğini ifada eden Yılmaz, Hızır'ın yerine ataması yapılan Pervin Şenel Genç'in de vekaleten atamasının İzmir 2. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildiğini söyledi. Yılmaz, "Sayın Hızır'ın yerine atanan Sayın Genç'in vekaleten bu görevi sürdürmesi hukuken olanaklı olmayıp belediye başkanlığının bu yönde mahkeme kararını uygulamamak gibi bir keyfiyeti bulunmamaktadır" dedi. Kocaoğlu'nun vekaleten atadığı Pervin Şenel Genç'in tasarrufuyla gerçekleşen idari eylem ve işlemlerin hukuken geçerli olmadığını da kaydeden Yılmaz, "Vekaleten atanan Genç'in yaptığı işler geçersiz sayılacaktır ve vatandaşların da bu nedenle çok ciddi hak kayıpları olacaktır" uyarısında bulundu.

YUSUF ÇELEBİ


 

Etiketler :