CHP'li belediye'ye isyan!

CHP'li belediye'ye isyan!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 100 ile 700 yıllık köylerin isimlerini değiştirdi, muhtarlar ayaklandı.

Kemalpaşa ilçesine bağlı Ören, Bağyurdu ve Armutlu ilk kademe belde belediyeleri, büyükşehirlerin yarı çapının 50 kilometre genişletilmesinden sonra kapatılmıştı. Kapatılan belde belediyeleri, ilçe belediyelere bağlanırken büyük çoğunluğu mahalle olarak muhtarlığa dönüştürülmüştü. Ancak İzmir Büyükşehir belediyesi, bu kapsamda Nüfus Hizmetleri Kanununa göre; mahalle ve sokak isimlerindeki benzerlik göstermesi münasebetiyle mahalle olan köylerin isimlerini, Meclis kararıyla 2009 mart ayında değiştirdi. Bu durum ilgili muhtarlara bildirilmediği gibi, internet üzerinden yapılan işlemlerde köylerin isimleri farklı olduğu görüldü. Ellerindeki mühürlerin başka, muhtarlıkların isimlerinin ise farklı olduğunu söyleyen muhtarlar, 100 ile 700 yıllık köylerin isimlerinin değiştirilmemesini isteyerek kampanya başlatacaklarını açıkladı.

Ören'in, geçmişinin milattan önce 1300'lü yıllara dayandığı, köy camisinin 1700'lü yıllarda yenilendiğini hatırlatan muhtar Erol Turgut, "Köyümüzün ismi önce Ören Cumhuriyet olarak değiştirildi. Şimdi birden öğrendik, Ören gitmiş, yerine 75. yıl Cumhuriyet Mahalesi olmuş. Mahalle isimlerinin birbirine benzediği için değişiklik yaptıklarını belirtiyorlar, ama karışıklığın Ören adından mı kaynaklandığını bir türlü söyleyemiyorlar. 700 yıllık köyün ismi, yaşayanlara sormadan hiç değişir mi? Hangi mantıkla bu ismi değişirtiriyorsunuz? Anlayabilmiş değiliz. Zahmet gösterip bilgi bile vermiyorlar." dedi.

Ören de beş bin kişinin yaşadığını ve bu insanların gittikleri her yerde 'Örenliyim' diyerek övündüklerini aktaran muhtar Erol Turgut, belediyenin derhal bu yanlışından dönmesini istedi. Aksi taktirde imza kampanyası ve protesto gösterileri düzenleyeceklerini anlatan Turgut, binlerce yıllık tarihin hala ayakta durduğu bir mekanın izlerinin belediye tarafından silinmek istendiğini iddia etti.

Armutlu İstiklal Mahallesi iken sadece Hürriyet Mahallesi olarak ismi değiştirilen mahallelerinin, kendilerini mağdur ettiğini belirten muhtar Muhittin Dönmez, "Armutlu, 1928 yılından buyana beldedir. 12 bin kişi yaşıyor. Bir anda köy oldu. Ardından muhtarlık ve mahalleye dönüştü. İstiklalden sonra Hürriyet oldu, ancak siz neden Armutlu kısmını çıkarıyorsunuz. Memleketin her yerinde benzer isimler dolu. 100 yıllık köyün ismini çıkarıp da ne yapmak istiyorlar." dedi.

Armutlu Cumhuriyet Mahallesi iken 85. Yıl Cumhuriyet olarak mahallenin isminin değiştirildiğini belirten muhtar Ali Vasfi Aslan ise "Belediyenin ne yapmak istediğini anlayabilmiş değiliz. En küçüğü 100 ile 700 yıllık köy ve muhtarlıkların isimlerini değiştirerek ne yapılmak isteniyor. Vatandaşlar daha bilmiyor. Önce dilekçe ile bunun düzeltilmesi için harekete geçeceğiz, ardından da gerekirse protesto gösterileri düzenleyeceğiz." dedi.

Ören eski Belediye Başkanı Ali Oğuz, Ören isminin bir marka olduğunu bu ismin silinmesi halinde köyünden tamamen unutulacağını savundu. Bağyurdu Eski Belediye Başkanı, CHP Büyükşehir Meclis Üyesi Rıdvan Üreten ise muhtarların isteklerini yazılı olarak belediyeye ileteceğini ve bu hatanın düzeltilmesi için çaba göstereceğini söyledi. AK Parti İzmir İl Genel Meclisi Üyesi Mustafa Köse, 700 yıllık bir köyün isminin değiştirilmesini hiçbir şekilde izah edilemeyeceğini savundu.
 

Etiketler :