CHP'nin formülünü 'samast' bozdu

CHP'nin formülünü 'samast' bozdu

Tutuklu vekiller krizinden çıkış için bir çözüm yolu arayan CHP, 100. maddede değişiklik önerisini "öngörülmeyen sonuçlara yol açabileceği" uyarıları üzerine rafa kaldırdı

CHP, Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun 100. maddesine ilişkin değişiklik teklifinden cayarken yeni arayışlar gündeme geldi. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile BM Kişisel ve Siyasal Haklar Sözleşmesi’nde yemin edemeyen milletvekillerine ilişkin düzenlemeler ve AİHM’in bu doğrultudaki kararlarına işaret eden bazı CHP’liler, Adalet Bakanı’nın Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun 309. maddesindeki “Kanun yararına bozma hakkı”nı kullanarak dosyayı Yargıtay’a gönderebileceğine, Yargıtay’ın da tahliye kararı verebileceğine dikkat çekiyor.

Bu görüşü savunan İsa Gök, “Kanun değişikliği yapmak doğru değil. AKP’nin istediği de zaten bu. TCK veya CMK’nın hangi maddesinin değişikliği gündeme gelirse gelsin, bu maddeden yararlanması muhtemel tüm şüpheliler de kamuoyu gündemine taşınacak. Bu da aylar süren bir tartışmaya neden olur. Daha kötü senaryo, AKP bu krizden siyasi rant peşine düşerek hiç de alakası olmayan Anayasa değişikliklerini gündeme taşıyarak, kendi siyasi projeleri için çok daha büyük ve Türkiye’de doğrudan terörle alakalı kimi konularda, kimi şahısların tahliyesini sağlamak için sinsice planlar içerisine girebilir. CHP böyle bir minderde güreşmez” dedi.

GEÇİCİ DÜZENLEME
CHP içindeki bir diğer öneri iseMilletvekili Seçilme Kanunu’nda değişiklik yapılması. Konya Milletvekili Atila Kart kanuna, mazbata alan tutuklu vekillerin TBMM’ye başvurması ve son kararı TBMM’nin vermesi ifadelerinin eklenebileceğini belirttti. Böyle bir geçici düzenlemenin Anayasa’ya da aykırı olmayacağını savundu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.