CHP'ye göre örtünmenin nedeni

CHP'ye göre örtünmenin nedeni

CHP'nin, kadınlara yönelik ilginç bir ankete imza attığı ortaya çıktı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)'nin, 2004 yılında kadınlara yönelik ilginç bir ankete imza attığı ortaya çıktı.

CHP Bilim Yönetim Kültür Platformu'nun yaptığı anketin ana konusu; 'başörtüsü ve çarşaf takan kadınların tercihleri'. Ancak ankette verilen cevaplar ile yapılan yorumlar arasında büyük çelişkiler söz konusu. Halen partinin resmi internet sitesinde yayımlanmaya devam eden ankete göre, örtünmeyi tercih eden 2 bin 100 kadına, 'neden türban-başörtüsü-çarşaf kullanmaya başladığı' sorusu yöneltilmiş. Kadınların büyük çoğunluğu 'İnançlarımdan dolayı' cevabını vermesine rağmen anket yorumcuları kendince bir değerlendirme yaparak örtünmenin sebebinin 'eğitimsizlik ve fakirlik' olduğunu rapor etmiş. Çarşaflı bayanların yüzde 89'2'si, başörtülü-türbanlı kadınların da yüzde 70'e yakını, inançları gereği örtündüklerini söylemiş.

Araştırmada çarşaflı bayanların sinemaya gitme oranındaki düşüklüğe de alaycı bir yorum getiriliyor: "Başı açık kadınların üçte ikisi sinemaya giderken bu oranın çarşaf kullanan kesimde yüzde 10'un altında olması, çarşafın sadece kadını değil, sinema kültürünü de örttüğünü ortaya koyuyor."

Örtünmeyle ilgili kadınların zorlu şartlarla karşılaştığı belirtilirken, "Bütün bu ağır şartlara rağmen örtünmenin bu seviyelerde kalmış olması, Türk kadınının mevcut değer yargıları ve inançlarında sağduyunun ve cumhuriyete bağlılığının bir sonucudur." yorumu yapılıyor. 

 

Etiketler :