CHP'yi kurtaracak 2 isim

CHP'yi kurtaracak 2 isim

Biri CHP'nin zencilerinin risk sevmeyen adayı Sarıgül, öteki ise ulusalcıların genç adayı Umut Oran..

Sabah gazetesinin en iyi kulis yazarlarından Mahmut Övür bugün köşesinde CHP'de yaşananları yazdı. 2013'e focuslanan CHP'de neler yaşanıyor. CHP'yi Sarıgül kurtarır" diyen "Zenci" CHP'liler kimler?

Mahmut "CHP'nin 'zenci'leri" başlıklı yazısı

ESKİ CHP'Yİ ARATMIYOR

AK Parti 30 Eylül kongresine 2023'ü de aşan bir vizyonla hazırlanırken, CHP'de hâlâ parti içi iktidar hesapları yapılıyor.
İki gündür Ankara kulislerini izliyorum. Bir görünen, bir de görünmeyen CHP var. Görünen CHP, sıkıştığı alanda düşük yoğunluklu muhalefet yapan, arada bir küçük adımlarla topluma dokunan, bazen "ezber bozan", bazen de eski CHP'yi aratmıyor.

 

CHP'DE BİR ŞEYLER DÖNÜYOR

Bir de görünmeyen CHP var ki içi fokur fokur kaynıyor. Bu nedenle 2023'e değil, 2013'e fokuslanmış durumdalar.
Bugünlerde yeniden ortaya çıkan Deniz Baykal ve arkadaşlarının tavırlarından da anlaşıldığı gibi CHP'de bir şeyler dönüyor.
Tabii sadece Baykal'ın çevresi değil, yeni kurultaydan çıkılmasına rağmen eski-yeni bütün CHP'liler bir arayış içinde...

3 CHP'DEN SÖZ EDİLİYOR

Klasik olacak ama o fokur fokur CHP içinde her zaman birkaç CHP'den söz etmek mümkün. Şimdi 3 CHP'den söz ediliyor.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleyen, çoğunluğu Alevilerden oluşan Yeni CHP'liler... Baykal ve Önder Sav'ın çevresinin de içinde olduğu "ulusalcı-Kemalist" eski CHP'liler...

SARIGÜL'Ü DESTEKLEYEN ZENCİ CHP'LİLER

Ve ikisinden de umudunu kesen, "CHP'yi Sarıgül kurtarır" diyen "Zenci" CHP'liler... En yoğun hareketlenme de büyük olasılıkla ilk işareti Baykal'dan alan eski CHP'lilerde görülüyor. Bu hareketlenmenin başını da MYK içinde yer alan Faik Öztrak ve Bihlun Tamaylıgil çekiyor. Bu ikilinin, son günlerde sessiz sedasız yeni bir çıkışa hazırlandıkları konuşuluyor.

UMUT ORANI UMUT OLARAK GÖRENLER

Hesapları da 2013 içinde yapılacak yerel seçimler... O seçimlerde alınacak bir başarısız sonuç durumunda ortaya Umut Oran'ı "umut" olarak çıkartacaklar. Her şey bir yana ilk adaylığında eski CHP'lilerin 16 oy verdiği "umut"a yeniden sarılmaları bir hayli ilginç...

ALEVİLERİ TOPTAN KAYBEDEBİLİRLER

Eski CHP'lilerin böyle bir çabası var ama ciddi bir handikapları da var. Büyük oranda CHP'de kümelenen Alevilerle Kılıçdaroğlu ilişkisi... Kılıçdaroğlu'nu diskalifiyeye kalktıklarında Alevileri toptan kaybedebilirler.

ELİT OLMAYAN CHP'LİLER MUHALİF

Tabii Kılıçdaroğlu'nun bununla yetinmeyeceği ve eskilerin hamlesine başka bir hamleyle karşılık vereceği de konuşuluyor. O hamlenin adı da Mustafa Sarıgül... Sarıgül partiye davet edilirse eski CHP'lilerin "umut"u bir kez daha suya düşebilir.
CHP'deki üçüncü gücün adı da ilginç: "CHP'nin zencileri..." Yani "elit" olmayan CHP'liler. Bu yaklaşımın siyasette pozitif bir karşılığı var. Kılıçdaroğlu'na da eskilere de muhalifler...

CHP'Yİ AŞAN BÜYÜK HESAP

Henüz siyasal aktörleri ortaya çıkmış değil ama eskisine oranla daha yüksek sesle "Sarıgül gelirse CHP kurtulur" demelerine kimse ses çıkartmıyor.
CHP'de hesap içinde hesap yapılıyor ama bir de CHP'yi aşan büyük bir hesaptan söz ediliyor; İstanbul seçimleri...

İSTANBUL ALINIRSA AK PARTİ GİDER

Bu seçimler Kılıçdaroğlu'nun kalıcı mı gidici mi olması açısından ne kadar önemliyse AK Parti'nin geleceği için de o kadar önemli... Bir anlamda kritik kent İstanbul... Bu nedenle "İstanbul'u kazanan Türkiye'yi kazanır" tezine bu kez tersten bakıp, şu hayal kuruluyor: "İstanbul alınırsa AK Parti gider."
Hayalin gerçeğe dönüşmesi için de hepsinin tek bir önerisi var: "Sarıgül İstanbul adayı olsun, AK Parti karşıtı tüm muhalifler birleşsin..."

SARIGÜL RİSKİ SEVMEDİĞİ İÇİN AĞIRDAN ALIYOR

CHP içi hesaplarla CHP dışı hesaplar çakışır mı, yoksa daha sert ayrışmalara mı yol açar; onu zaman içinde göreceğiz. Şimdiden söylenebilecek şey şu: Her kesimden muhalif olanların gönlünden geçen isim Sarıgül. O da riski sevmediği için işi biraz ağırdan alıyor.
Bu açıdan en ilginç gelişme ise Taraf'ın sahibi Başar Aslan'ın bir tv projesi nedeniyle Sarıgül'le özel görüşmesi...
Acaba o görüşmede İstanbul seçimleri, o seçimde liberaller ve BDP'nin desteği konuşuldu mu?

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.