Çiftçinin canına 'Tak' dedi

Çiftçinin canına 'Tak' dedi

İzmir'de ürettiği karpuza yok pahasına fiyat verilmesi çiftçinin canına 'Tak' dedirtince bu görüntüler ortaya çıktı.

İzmir Ödemişli karpuz ürecisi, bir yıllık emeği karpuzun tamamına tüccarın 80 lira fiyat vermesi üzerine isyan etti. Traktörün romörkünde yığılı karpuzlar bir anda Ödemiş sokaklarına yayıldı.

Karpuz fiyatlarındaki düşüş üreticiyi çileden çıkardı. Ödemişli karpuz üreticileri, fiyatlardaki düşüşleri protesto etmek için, karpuz pazarında karpuz döktü.

Eski İstasyon mevkiine kurulan karpuz pazarına sabahın erken saatlerinden itibaren gelip Temmuz sıcağının altında birkaç gün beklediklerini belirten üreticiler, tüccarın da insafsız davrandığını ve üreticiyi çileden çıkardığını söylediler. Pazaryerinde, tüccarın 3 tonluk bir traktör kasası karpuza 80 lira fiyat biçmesine öfkelenen üretici bir traktör römorku dolusu karpuzu, pazaryerine dökerek gitti. Öfkeli üretici römorku boşaltıp gittikten sonra, vatandaşlar da toplanarak karpuzları yemeğe başladılar. Olay yerine gelen belediye temizlik işleri ekipleri de karpuz pazarına gelerek caddeyi kısa sürede temizlediler. Karpuz üreticisi Selim Sezer, "Karpuz pazarına sabah geldiğimizde, zabıta sadece giriş makbuzu kesiyor. Fiyatları üç beş ayakçı canının istediği gibi yönlendiriyor. Karpuz pazarının borsası olmalı. Ürün desenine göre fiyatlar belirlenerek üretici malını kaça satacağını bilmeli. Ama maalesef yanımızda kimse yok"

Mehmet Elmacı, "Pazaryerine geldiğimizde eskiden beri, tüccar gelir sabahtan pazarlığını yapar, uygun olan fiyata malını alır giderdi. Son yıllarda sabahtan akşama kadar traktör üzerinde karpuzu satmak için bekliyoruz. Ama ortada bir tane alıcı yok. Burada amaç karpuz üreticisi beklemekten yılgınlık gelecek, karpuzu ucuz pahalı demeden traktörünü boşaltıp gidecek. Bugün de öğleden sonra alıcılar ortaya çıktılar. Bir karpuz üreticisi arkadaşımız 1,5 ton karpuza 80 lira fiyat verilince, Traktörün kasasını öfkelenip Pazar yerine döktü gitti. Biz burada sahipsiziz"

İHA

 

Etiketler :