Cihaner'in gizli sorgu odası

Cihaner'in gizli sorgu odası

'Darbe Andıcı'nı Erzincan'da uygulamakla suçlanan Ergenekon sanığı eski Başsavcı İlhan Cihaner'in Erzincan Adliyesi'ndeki gizli sorgu odası ortaya çıktı. Cihaner'in İsmailağa Cemaati'ne yönelik soruşturmayı yürütürken yaptırdığı sorgu odasında şüphelileri

Albay Dursun Çiçek imzalı AK Parti ve Fethullah Gülen Cemaati'ni bitirmeye yönelik 'İrtica İle Mücadele Eylem Planı'nı Erzincan'da uygulamaya sokmaktan hakkında dava açılan eski Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in gizli sorgu odaları gün yüzüne çıktı. Cihaner'in cemaatlere yönelik soruşturmada gözaltına aldırdığı şüphelileri bu odalarda sorguladığı öğrenildi. Akşam ve HaberTürk Gazetelerinin Erzincan Temsilcisi Kemal Özdemir'in 'Ergenekon Fay Hattında Erzincan' adlı kitabı, gözaltı işleminden cezaevi sürecine kadar Ergenekon sanığı Cihaner'le ilgili skandal detayları gözler önüne serdi.

ADLİYE'DE GİZLİ SORGU ODASI

Cumhuriyet Halk Partisi'nden (CHP) milletvekili aday adayı olan İlhan Cihaner'in yürüttüğü soruşturmalarla ilgili lojmanının bodrum katında sakladığı 4500 belgelik gizli arşivi, 16 Şubat 2010 tarihli operasyonda ortaya çıkmıştı. Gazeteci Özdemir'in kitabı, Cihaner'in lojmanındaki bodrum kadar dikkat çeken başka bir gizli odasını gündeme getirdi. Erzincan Terörle Mücadele ekipleri tarafından tespit edilen bu gizli oda, kitapta şu ifadelerle tanıtıldı: "Adliye binasının 5. katındaki makam odasının çaprazında yapılan arşiv, teşhis ve sorgu odası!"

DİĞER SAVCILARA YASAK ODA!

Özdemir, 'Ergenekon Fay Hattında Erzincan' kitabında Cihaner'in bu gizli odayı İsmailağa cemaatine yönelik operasyonlara başladığı zaman düzenlediğini belirtiyor. Cihaner'in gizli sorgu odasını Türkiye'nin hiçbir adliyesinde benzeri olmayan bir şekilde dizayn ettiğini anlatan kitapta şu ifadeler yer alıyor: "Mevcut bir odayı alçıpen ile üç parçaya ayırıp, gizli dosyaları sakladığı küçük bir arşiv, içerisinde cıvalı aynanın bulunduğu bir teşhis odası bulunan, aydınlatma ve havalandırması olmayan, içerisinde bir bank bulunan sorgu odası. Yani, başsavcı kendisine standartlara uymayan, karanlık, izbe ve adliyede başka hiçbir savcının kullanmasına izin verilmeyen iki kapılı özel bir oda yapmıştı."

CİHANER'İN BİLİNMEYEN ZULASI

Özdemir, kitabında Cihaner'in gözaltına alınmasının ardından kullanılmayan bu odanın hâlâ orijinal haliyle muhafaza edildiğini belirtiyor. Cihaner'in evi ve makamının aranması sırasında soruşturmayı yürüten Özel Yetkili Savcı Osman Şanal'ın aradığı birçok belge ve dosyayı bulamadığına dikkat çeken Özdemir, bunun sebebini kitabında şöyle açıklıyor: "Çünkü Cihaner, çok önem verdiği evrak ve dosyaları çok uzakta değil, hemen yanı başında ama kimsenin bilmediği ve kullanamadığı, adliyedeki bu odada saklamıştı."

 

Cihaner firar mı etti?

Gazeteci Özdemir, kitabında ilginç bir iddiayı da gündeme getirdi: "Soruşturmayı yürüten Savcı Osman Şanal'ın nöbetçi olduğu 3 Mayıs 2010 akşamında 155'e yapılan ihbar Erzurum'u bir anda hareketlendirmişti. İhbar, Cihaner'in Erzurum'da bir grup insanla birlikte bir otelde olduğu ve görüşmeler yaptığı bilgisiydi. Şanal görgü tanıkları ile ihbarcının bulunması talimatını da vermişti." Cihaner'in firar ettiği iddiasıyla başlatılan soruşturma tamamlanmadan Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı, dosyayı Şanal'dan alarak cezaevi savcısına gönderdi. Cezaevi savcısı ise takipsizlik kararı verdi.

 

Bebek düşüren soruşturma

İlhan Cihaner'in İsmailağa cemaatine yönelik yürüttüğü soruşturmada jandarma ekipleri yetkisi dışında olmasına rağmen Erzincan ve ilçelerinde 17 vakıf, dernek ve işyerine baskın yaparak 26 kişiyi gözaltına aldı. 26 kişiden sadece 2 kişinin tutuklandığı soruşturmada şüphelilerin baskıyla ifadesi alındığı, bir şüphelinin ikiz bebeğini sorguda kaybettiği ortaya çıkmıştı. Cihaner, 16 kentte operasyon yapmak için hazırlık yaparken, soruşturmanın 'Darbe Andıcı'ndaki hedeflerin gerçekleştirmek için yapıldığı yönünde iddialar ortaya atıldı.

 

Hukuka saygılı direniş!

Gözaltına alınmasıyla ilgili basına "Hukuka saygımdan dolayı kesinlikle direnmedim" diyen İlhan Cihaner'i yalanlayan görüntüler de kitapta ilk kez yayınlandı. Görüntülere göre Cihaner, Savcı Osman Şanal ve polislerin odaya girmesine çok sert tepki gösterdi.

Cihaner'in makamında yaşananlar kitapta şöyle anlatıldı: "Başsavcı Cihaner tanışmak için oturduğu makam koltuğundan kalkarken bir anda masasına yönelmişti. Durumu fark eden Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal ve görevli polis memurları, Cihaner'in bu hamlesine karşı müdahalede bulundular. Görevlilerin müdahalesi karşısında daha da sertleşen Cihaner, ısrarla makam masasına ulaşmaya çalışıyordu. Ancak kendisini kurtaramayacağını anlayan Başsavcı Cihaner beş dakikalık bir direnişin ardından polis memurları tarafından alınarak makam odasında bulunan misafir koltuğuna oturtuldu." Şanal'ın, mahreme kararını göstermesine rağmen Cihaner'in direnmeye devam edeceğini açıkça söylediği de diyaloglara yansıdı. Şanal'ın "Sizi de yanımızda götüreceğiz" sözlerine Cihaner, "Götüremeyeceksiniz, direneceğim, zor kullanacaksınız" cevabını verdi. Cihaner aramalar sürerken de sık sık direneceğini söyledi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.