Çin batıyı ters köşe yaptı

Çin batıyı ters köşe yaptı

Batılı ülkeler İran'a yaptırımı konuşurken, Çin İran'da doğal yatırımı yapmak için anlaşma yaptı.

Batı dünyasın İran'ı köşeye sıkıştırmak için türlü senaryolar düşünürken, Çin herkesi şaşırtan bir hamle yaptı. Batının aksine Çin, İran'a büyük bir yatırım kararı aldı ve ülkedeki doğalgaz yataklarını geliştirme anlaşması imzaladı. Son hamlesiyle Çin, İran'ın en büyük ticaret ortağı haline geldi.

Çin'in en büyük petrol kuruluşu PetroChina, doğalgaz yataklarının geliştirilmesi konusunda Tahran yönetimi ile anlaşmaya vardı.

China Daily gazetesi, 4,7 milyar dolarlık Güney Pars projesi kapsamında PetroChina'nın Mart ayında doğal gaz çıkarmaya başlayacağını bildirdi. PEtroChina'nın gazeteye konuşan uluslararası operasyonlar yetkilisi, "Faaliyetlerimize Çin yeni yılı biter bitmez başlayacağız" dedi.

İRAN'IN EN BÜYÜK TİCARİ ORTAĞI

Çin ile İran'ın artan ticari ilişkileri, Pekin yönetiminin Tahran'a yaptırımlar konusundaki isteksizliğine de ışık tutuyor.

Çin'in İran ile artan ticari ilişkileri, yaptırımlara karşı duruşunun arkasında yatan başlıca nedenlerden birini oluşturuyor. Financial Times gazetesi, geçen hafta Çin'in Avrupa Birliği'ni geride bırakarak İran'ın en çok dış ticaret yaptığı ülke haline geldiğine dikkat çekti.

İran'ın geçen yıl Avrupa Birliği ile 35 milyar dolar, Çin ile 32 milyar dolar düzeyinde dış ticaret gerçekleştirdiği bildiriliyor. İran-Çin Ticaret Odası Başkanı Macit Rıza Hariri ise, İran'ın Birleşik Arap Emirlikleri aracılığıyla Çin'e 8 milyar dolar civarında ihracat yaptığının altını çizerek, Çin ile olan dış ticaret hacminin 'fiilen' Avrupa Birliği'ni geçtiğini kaydetti.

"DİPLOMASİYLE ÇÖZELİM"

Çin, Tahran yönetiminin geçen hafta başında zenginleştirilmiş uranyum üretimine devam etmeye başladığını açıklamasının ardından, İran'a yönelik diplomatik çabaların yoğunlaştırılması çağrısında bulunmuştu. İran sonunun diplomasi ile çözülmesi konusundaki tutumunu sık sık yenileyen Pekin yönetimi, ABD önderliğinde yaptırım yanlısı ülkelerin önünü tıkıyor.

Etiketler :