Çin Gmail'i yasakladı

Çin Gmail'i yasakladı

Bir yanda dünyanın en büyük web sitesi diğer yanda ise en kalabalık ülkesi karşı karşıya. Bu iki süper gücün savaş bir türlü bitmek bilmiyor. İşte Google’ın Çin’e atfettiği yeni suçlamalar.

 

 

Geçtiğimiz yıl içerisinde tarihte örneği görülmemiş şekilde soğuk savaşa giren Çin ve Google'ın arasındaki çatışmalar bir türlü bitmek bilmiyor.

Dünyanın en kabalık devletiyle, en güçlüinternet şirketinin soğuk savaş ilan etmesi tarih kitaplarına şimdiden geçti bile. Çin'in Google'ı yasaklamasıyla başlayan süreç, siber savaş ve hacker saldırılarıyla devam etti.

Amerika'nın bile diplomatik anlamda karıştığı yasak hareketi, dünya kamuoyunda büyük yankı bulunca yaklaşık iki üç haftalık bir sürecinden ardından Çin yönetimi geri adım attı ve Google'ın servislerine erişimi tekrar açtı.

Ancak bir devlete kafa tutacak kadar güçlenen Google ile tüm dünyaya meydan okuyan Çin'in çatışmaları durmadı.

Yaklaşık 6 aydır halka yansıtılmadan devam eden gizli sanal savaş bugün itibariyle tekrar sıcak çatışmalara dönüştü. Teknoloji sitesi ShiftDelete.Net'in haberine göre, Google sözücüsü düzenlediği basın toplantısıyla Çin'i Gmail hizmetini engellemekle suçladı.

Google Çin'i Yasakçılıkla Suçluyor

San Francisco'da açıklama yapan Googleteknik olarak bir sorun yaşanmadığı halde Çin'de Gmail'e erişimin mümkün olmadığını açıkladı.

Google yaptığı basın toplantısında, bunun kesinlikle hükümet yasağı olduğunu ve kanunsuz bir eylem olduğunu belirtti. Geçtiğimiz Mart ayında başlayan Google savaşından sonra ülkedeYouTube, Facebook ve Twitter'da yasaklanmıştı.

Çin hükümeti Google'dan bazı arama sonuçlarını kısıtlamasını talep etmiş ancak internet devinden olumsuz yanıt almıştı. Kısa sürede diplomatik krize dönüşen bu durum üst üste gelen yasaklar ve Çin'in internet yasalarının değişmesiyle devam eden bir süreci başlattı. 

Etiketler :