Çin malı giysiler toplatılıyor

Çin malı giysiler toplatılıyor

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, 77 firmanın ürünleri için toplatma kararı çıkardı.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, 77 firmanın ürünleri için toplatma kararı çıkardı. Kanserojen madde içeren ürünler arasında ayakkabı, ceket, yer döşemesi, etek, pantolon gibi onlarca ürün bulunduğu belirtildi

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, yurtdışından ithal edilen bazı kıyafetlerde kanser yapıcı madde tespit edildiğini bildirdi. Ergün, 77 firmanın ürünleri hakkında toplatma kararı verildiğini açıkladı. Toplatılacak ürünlerde kansere neden olan 'azo-boyar' madde kullanıldığı tespit edildi. CHP Muğla Milletvekili Fevzi Topuz'un soru önergesine Bakan Nihat Ergün tarafından verilen cevap, ayakkabıdan pantolona, kazaktan döşemeye kadar pek çok üründe kanser yapan madde bulunduğunu ortaya koydu. Ergün, Sağlık Bakanlığı'nın azo-boyar maddelerin deri, tekstil ve giyim sektöründe kullanılmasını yasakladığını belirtti.  Ancak buna rağmen birçok firmanın bu maddeyi kullandığını kaydetti. Bu maddeyi içeren ürünlerle ilgili kanser riskinin Uzakdoğu ülkelerinden ithal edilen ürünlerde görüldüğünü aktaran Ergün, "Özellikle Çin ve Tayvan'dan ithal edilen ürünlerde azo-boyar maddeye rastlandı" dedi.

İthal edilen ürünlerdeki azo-boyar maddenin tespit edilmesi halinde gümrükten girişine izin verilmediğini belirten Sanayi Bakanı, buna rağmen 77 adet firmanın ürünün toplatılmasına karar verildiğini açıkladı.


KAZAK DA VAR YASTIK KILIFI DA

Bakan Nihat Ergün'ün listesini verdiği kanserojen madde içeren kıyafetler arasında şunlar bulunuyor: Ayakkabı, bandana, bere, boyunluk, ceket, dantel, yer döşemesi, el çantası, etek, pantolon, eldiven, halı, kemer, masa örtüsü, minder kılıfı, iç çamaşırı kabı, şort, yastık kılıfı.

Bilal ÇETİN/ANKARA-BUGÜN

Etiketler :