Çin'den Niğde'ye dev yatırım

Çin'den Niğde'ye dev yatırım

Çinli iş adamları Niğde’nin Bor ilçesinde 2015 yılına kadar otomotiv, elektrik elektronik, pil teknolojisi gibi ürünlerin üretilebileceği yaklaşık 200 fabrika kuracak.

Çinli iş adamları ile Türk iş adamlarının 1,5 yıldır devam eden görüşmelerinde somut adımlar atılmaya başlandı. Niğde’ye gelen ve Türk-Çin Endüstriyel Parkı adını verdikleri projeyi tanıtan Çinli işadamları, Bor Organize Sanayi Bölgesi’ne giderek fabrikaların kurulacağı alanda incelemede bulundu.

Bor Organize Sanayi Bölge (OSB) Müdürü Yavuz Kavaklıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyanın en hızlı büyüyen ekonomileri arasında yer alan Çin’in, Türkiye’de yatırım yapmak için yer aradığını ve en uygun bölge olarak Bor OSB’yi belirlediklerini söyledi.

Türk-Çin İş Adamları Derneği yetkilileri ile yaklaşık 1,5 yıldır görüştüklerini belirten Kavaklıoğlu, ”Görüşmelerde arsa tahsisi aşamasına geldik. Çinli iş adamları ilk etapta Bor’da 3 yıl içerisinde yaklaşık 200 fabrika kuracak ve 15 bine yakın kişi istihdam edilecek. Fabrikalarda, rüzgar enerji santrallerinin üretimi, elektrik elektronik, otomotiv, elektrikli otomobil, pil teknolojisi, deri, çanta gibi bir çok alanda üretim yapılarak Avrupa’ya ihraç edilecek. Çinlilerle pazar ortağı olacağız. Fabrikaların 2015 yılında bitirileceğini taahhüt ettiler” dedi.

Yapılacak yatırımın bölge kalkınması ve Türkiye ekonomisi için önem taşıdığına dikkati çeken Kavaklıoğlu, Çinli iş adamlarının çok büyük bir yer talebinde bulunduklarını, ancak kendilerinin ilk etapta 4 bin dönümlük alan tahsis ettiklerini anlattı.

Fabrikalar kurulmaya başlandıktan sonra Çinli meslektaşlarının ekstra yer taleplerini değerlendireceklerini ifade eden Kavaklıoğlu, ”Bir ay içerisinde mevcut OSB alanındaki boş parsellerde 5 fabrikanın temelleri atılacak. Proje kapsamında sadece fabrika değil, yerleşim alanları, oteller, pazarlama ve satış yerleri ile sosyal alanlar inşa edilecek. Niğde ve Bor’un çehresi değişecek. O nedenle bu projeyi ve yatırımı çok önemsiyoruz” dedi.
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.