Çinli Bakan'dan Fındık Açıklaması

Çinli Bakan'dan Fındık Açıklaması

Çin Ticaret Bakanı Chen Deming: “Çinli fındık yerse, Türkiye’nin fındığı yetmez”

 

Çin Ticaret Bakanı Chen Deming ile bir araya gelen Devlet Bakanı Çağlayan, yapılan görüşmenin ardından Çinli bakanla ortak basın toplantısı düzenledi. Çağlayan, iki ülke arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkilerin her geçen gün arttığına dikkat çekerek, bu kapsamda şu anda iki ülke işadamlarının yoğun bir şekilde ikili görüşmelerini sürdürdüğünü bildirdi. Çin'den bir mal alım heyeti bulunduğunu belirten Bakan Çağlayan, "Ümit ediyorum ki yarın sabah itibariyle Sayın Bakan ile beraber 1 milyar doların üzerinde bir Çin'den, Türkiye'den alım gerçekleştirilmiş olacak" diye konuştu.

ÇİNLİ BAKAN'IN FINDIK AÇIKLAMASI

Çinli konuk Bakan Deming, iki ülke arasındaki ticaretin iki ülkenin para birimiyle yapılması konusunda Çin'in yaklaşımının ne olduğunun sorulması üzerine, dış ticaretlerini dolarla yaptıklarını, ancak euro ve Japon Yeni de kullandıklarını belirterek, "Bazı şehirlerde firmalarımız ilgili ülkenin para birimi ile ticaret yapmaya başladı, deneme sürecindeyiz. Daha çok deneyim kazandıktan sonra bu politikayı yaygınlaştıracağız. Dış ticarette hangi para cinsinin kullanılacağına Çin Hükümeti karar vermiyor, firmalar karar veriyor. Firmalar kendileri karar verdikleri için bütün riskleri de kendileri üstleniyor" şeklinde konuştu.
Deming, ülkesinin döviz kuru politikasına ilişkin bir soru üzerine de, Çin'in para birimi Yuan'ın istikrarını mutlaka koruması gerektiğini dile getirerek, "Dünya ekonomisi şimdi iyileşme sürecinde. Bizim böyle bir politika uygulamamız dünya için bir sorumluluk. Dünyada dış ticaret anlık değişebilen bir alan. Yuan'ın değer kazanması ya da kaybetmesi ve istikrarsızlık dünya için faydalı olmaz. Biz aynı zamanda doların değerini korumasını istiyoruz. Bilindiği gibi çok miktarda Amerikan tahvillerine sahibiz" dedi.

Deming, bir başka soru üzerine de gülerek fındığı çok sevdiğini belirterek, "Gazetede okudum. Günde 10 tane fındık yenmesi iyiymiş. Çin'de 1.3 milyar insan var, bu kadar kişi fındık yemeye başlarsa herhalde Türkiye'deki fındıklar yetmez'' yanıtını verdi.

Basın toplantısının ardından konuk bakan ve heyete fındık ikram edildi.

Kaynak : www.giresunekspres.com

Etiketler :