Cipste büyük tehlike

Cipste büyük tehlike

En çok çocukların tükettiği cipsler, tehlike saçıyor. Yüzde 13'ü yağ olan cipsten her gün bir paket yiyen, 1 yıl içinde 5 litre yağ içmiş gibi oluyor.

Her gün milyonlarca kişinin tükettiği cipsler tehlike saçıyor. "Cips yemek yağ içmekten farksız" diyen uzmanlar, kanserden obeziteye, diyabetten kısırlığa ve Parkinson'a kadar birçok hastalığa neden olabildiğini ifade ediyor. İçinde yüzde 10 oranında doymuş yağ ve yüzde 3 oranında trans yağ bulunan cipslerden günde 35 gramlık bir paket yiyen kişi, yıl boyunca 5 litre yağ içmiş gibi oluyor. Dünyadaki birçok sivil toplum örgütü, üniversiteler, vakıflar ve dernekler, cipsin zararlarını anlatırken, ülkemizde de tüketim her yıl artıyor.

TEHLİKELİ HASTALIKLAR
İngiliz Kalp Sağlığı Vakfı'nın (BHF) yaptığı araştırma da, 35 gramlık cips paketinde 2.5 çay kaşığı yağ kullanıldığını ortaya çıkardı. Cipslerde yağdan başka tuzun da olması tehlikeyi büyütüyor. Dünya Sağlık Örgütü ile Amerikan Gıda Kurumu'na göre de bir yetişkinin günde en fazla 6 gram tuz alması, 65 gram yağ tüketmesi gerekiyor. Günde 2 paket cips yiyen bir kişi, bu oranları fazlasıyla aşıyor. Fazla alınan yağ ve tuz; kolestrol, kalp krizi ve felç gibi tehlikeli hastalıklara yol açıyor.

800 MİLYON DOLAR
- Cips pazarının büyük bölümü ABD firmalarına ait.
- Ülkemizde tüketilen çerezlerin yüzde 25'i markette satılıyor.
- Türkiye'de 10'dan fazla uluslararası, bir o kadar da yerli marka var.
- Dünyada her yıl 40 milyar paket patates cipsi satılıyor.
- Türkiye'de cipse ayrılan para 800 milyon dolar.

HER PAKETİN ÜSTÜNE 'ÖLDÜRÜR' YAZILMALI
Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Cemal Aytaç Ak, cipslerdeki trans yağların, dünyanın birçok ülkesinde kullanımının yasaklanmasına rağmen ürünün içinde bulunduğunu söyledi. Cemal Ak, cipsin içindeki trans yağların birçok tehlikeli hastalığa neden olduğunu, kanser, kısırlık ve karaciğer rahatsızlıklıklarına yol açtığını ifade etti. Cipsin içinde, akrilamidin de bulunduğunu kaydeden Ak, şöyle konuştu: "Bu, kimyasal plastik sanayide kullanılan, sigaranın da içinde bulunan ve kansere neden olan bir maddedir. Dünyanın birçok yerinde cips paketlerine, sigaradaki gibi 'Öldürür' yazısı yazılması teklif ediliyor."

Takvim

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.