Çirkin karikatürler yeniden gündemde

Çirkin karikatürler yeniden gündemde

Hakaret karikatürlerinin sahibi Danimarkalı çizer Kurt Westergaard, söz konusu karikatürlerin yeniden gündeme getirmeye hazırlanıyor.

Önümüzdeki Kasım ayı içerisinde hatıralarını anlatan bir kitabı piyasaya çıkaracak olan Westergaard, kitabın kapağında hakaret karikatürlerinden birini kullanacak. Kitapta ayrıca hakaret karikatürlerinden 30 tanesi daha yayınlanacak.

Danimarka merkezli Jyllands Posten gazetesinin 30 Eylül 2005'de yayınladığı Peygamber Efendimize hakaret içeren karikatürlerden en çok tepkiyi Kurt Westergaard'un Efendimizi 'bombalı terörist' olarak gösteren çizimi çekmişti. Kurt Westergaard söz konusu çizimi, hatıralarını anlattığı yeni kitabının kapağında kullanacak.

Kasım ayında piyasaya çıkacak kitap, "Manden bag stregen" (Çizginin ötesindeki adam) adını taşıyor. Bir diğer Danimarkalı gazeteci olan John Lykkegaard ile ortaklaşa hazırlanan kitapta Westergaard, özel hayatının yanı sıra karikatür krizi esnasında yaşadıklarını da anlatıyor.

Westergaard Danimarka basınına yaptığı açıklamada amacının yeni bir skandal çıkarmak olmadığını savundu. Kitabın kapağında hakaret karikatürlerinden birinin kullanılmasıyla ilgili "Bu kitapla birlikte yeni bir kriz çıkarmayı amaçlamıyoruz. Ancak her şey bu karikatürle başlamıştı. Bu yüzden kapak olarak onu seçtik." dedi.

27 yıldır çalıştığı gazetenin ısrarı üzerine geçtiğimiz Haziran ayında emekliye ayrılan 75 yaşındaki Westergaard halen Danimarka'nın ikinci büyük şehri olan Arhus'da son derece sıkı bir şekilde korunan bir evde yaşıyor.

Etiketler :