Clinton'un Kılıçdaroğlu kehaneti

Clinton'un Kılıçdaroğlu kehaneti

Wikileaks'in Türkiye ile ilgili belgelerine göre, Kılıçdaroğlu mercek altına alınmış.

Wikileaks'in Türkiye ile ilgili belgelerinde, Haziran 2009 tarihli ve Hillary Clinton imzalı ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'ne gönderilen telgrafta CHP'nin tepesinde yaşanacak deprem öncesi Deniz Baykal ve Kemal Kılıçdaroğu hakkında detaylı bilgi talep ediliyor...

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın imzasıyla Ankara Büyükelçiliği ve İstanbul Başkonsolosluğu’na gönderilen 2009 tarihli telgrafta, Washington seçimlerin yükselen yıldızı Kılıçdaroğlu’nu mercek altına almış.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, milletvekili adayları kesinleştiği gün partisinin listesini övdü ve “bu ekiple” 12 haziran genel seçimlerine “en az yüzde 40 oy” hedefiyle gireceklerini açıkladı.

Kılıçdaroğlu, 29 Mart 2009 yerel seçimlerinde CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak yarışırken de, “Yüzde 40 alırım” demişti; sonuçta sandıktan AKP’li Kadir Topbaş’a yüzde 44.2, Kılıçdaroğlu’na yüzde 37 oy çıktı.

Deniz Baykal’ın, bir kaset komplosuyla genel başkanlığı bırakması sonrasında, 23 Mayıs 2010’da CHP’nin olağanüstü kurultayında partinin başına geçen Kılıçdaroğlu, esasen, 29 Mart'taki yerel seçimlerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı olmasa bile aldığı yüzde 37'lik oyla ciddi bir güç kazanmıştı.

29 mart yerel seçimleri sonrasında, Kılıçdaroğlu’nun Obama yönetiminin de ilgisini çektiği anlaşılıyor. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın, yerel seçimlerden iki ay sonra; Baykal’ın istifa etmesiyle, yerine Kılıçdaroğlu’nun geçmesinden ise neredeyse tam bir yıl önce, Ankara’ya birtakım sorular göndermiş...

BAYKAL NE TÜR ÖNLEM ALACAK?

Clinton'ın yanıt beklediği sorular şöyle: Baykal'ın Kemal Kılıçdaroğlu ile ilişkisi nedir? Baykal Kılıçdaroğlu'nun popülaritesine karşı kendisini korumak için ne gibi önlemler düşünüyor olabilir?

Ayrıca belgelerde "CHP seçimler için ne planlıyor, Kemal Bey'in geçmişi nasıl, Genelkurmay'ın CHP'yle ilşkisi ne" gibi sorulara da yanıt alınmış.

CHP SEÇİM İÇİN NE PLANLIYOR?

Tarih: 1 Haziran 2009. Hillary Clinton'ın imzasını taşıyan ve ABD Dışişleri Bakanlığı İstihbarat Araştırma ve Operasyonlar Başkanı Suzanne McCormick'in "KİŞİYE ÖZEL" telgrafında özetle şunlar sorulmuş:

"...Analist temsilciliklerin, zamanın ve kaynağın elverdiği ölçüde, CHP ile ilgili sağlayacağı ilave içgörülere de müteşekkir olacaktır.

CHP'nin iç meseleleri

(1) CHP'nin yerel seçimlerden sonraki stratejisi nedir? CHP'nin eğer varsa 2011 seçimlerine giderken tabanını genişletmek için ne gibi müstakbel planları var ve bu planları nasıl hayata geçirecek?

(2)CHP'nin ABD Başkanı'nın nisandaki ziyareti ertesindeki değerlendirmesi nedir?

(3) CHP'nin erken bir parti kurultayı toplama konusunda düşüncesi var mı?

CHP lideri Deniz Baykal'ın parti içerisindeki denetim gücü nedir? Baykal'ın liderliğine karşı içten muhtemel tehditler var mı? Eğer varsa, bu şahıslar dışarıdan destek alıyorlar mı ve ne şekilde alıyorlar?

KEMAL BEY'İN GEÇMİŞİ NASIL?

(4) Baykal'ın Kılıçdaroğlu ile ilişkisi nedir? CHP, Kılıçdaroğlu'nun İstanbul Belediye Başkanlığı yarışında aldığı oyu nasıl değerlendiriyor? Baykal kendisini Kılıçdaroğlu'nun popülaritesine karşı korumak için ne gibi önlemler düşünüyor?

(6) Kılıçdaroğlu'nun CHP'deki istikbali, öz geçmişi ve muhtemel siyasi planları konusunda daha fazla bilgiye müteşekkir olacağız. Onun siyasi müttefikleri kimler? Parti liderliği için Baykal'ın ciddiye alınabilecek diğer potansiyel rakipleri ve / veya halefleri kimler?

Ayrıca, Genlkurmay'ın CHP ile ilişkisi ne, AKP, CHP'nin yerel seçimlerde aldığı sonuca nasıl bakıyor, CHP'nin, DSP, DTP ve MHP ile ilişkisi ne gibi sorular da sorulmuş.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.