CNN Türk seyredin son öğrenen siz olun

CNN Türk seyredin son öğrenen siz olun

CNN Türk televizyonu, 12 Haziran seçim akşamında Adil Gür'e seçim sonuçları tahmini yaptırdı. Oyların yüzde 48'i sayılmıştı. Ancak...

Doğan Medya çatısı altında yayın yapan CNN Türk, seçim gecesi ile ilgili başarı öyküsü sunarken hem kendini komik duruma düşürdü hem de izleyicisini aptal yerine koydu.

Seçimden önce günlerce tanıtım yapan CNN Türk, seçim sonuçlarına nasıl iddialı hazırlandıklarını ve nasıl öncü çalışmalar yapacaklarını duyurdu. Sandıkların açıldığı ilk dakikalardan başlayan canlı yayında ekrana çıkan konuklar, seçmenin tercihleri konusunda değerlendirmeler yapmaya başladı.

YSK, seçim sonuçlarının açıklanmasına ilişkin yayın yasağını kaldırdığı 18.30’da aslında Türkiye genelinde sandıkların yüzde 24’ü açılmıştı. Bu ilk sonuçlarda oylar Doğu ve Güneydoğu Anadolu’dan gelmesinden dolayı AK Parti oyları yüzde 55.6 düzeyinde idi. CHP 19.0, MHP 12.2, Bağımsızlar yüzde 7.8 dolayında idi.

Saat 19.04’te A&G Kamuoyu araştırma şirketinin sahibi Adil Gür CNN Türk’e konuk oldu. Bu sırada ise oyların tasnifinin yüzde 48’i tamamlanmıştı. Adil Gür, tüme varım yöntemiyle yaptığı sonuç tahminini açıkladı.

Saatler 19.04’ü gösteriyordu. Gür’ün tahmini şöyle idi:

AK Parti: 50.3
CHP :       27.11
MHP :      12.7
Bağımsız: 5.4

Adil Gür’ün yaptığı simülasyona göre tahmini sonuçları açıklarken CNN Türk ekranının sağ üst köşesinde sandıkların yüzde 48’inin açılığına ilişkin bilgi bandı yer alıyordu. Buradaki rakamlarda yer alan partilerin oy oranları ise şöyle idi:

AK Parti: 52.9
CHP :       22.6
MHP :      13.3
Bağımsız: 6.1

CNN Türk, oyların yaklaşık yarısının sayıldığı bir saatte ekrana büyük bir başarı gibi seçim tahmini getiriyor. Adil Gür’ün yaptığı seçim tahmini ise buna rağmen gerçek sonuçlardan epey farklı bir noktada gerçekleşiyor.

İşin daha garibi, biraz da habercilik diliyle söylemek gerekirse belki de utanç verici olanı ise CNN Türk’ün bundan sonra yaptığı oldu.

CNN Türk, Ahmet Hakan’ın takdimi ile Adil Gür’ün verdiği rakamları büyük bir gazetecilik başarısı gibi tanıtım filmine dönüştürüp ekranda döndürmeye başladı. Yalnız bir bölümü kapatarak ekrana getiriyor. Bir anlamda ayıbını gizleyerek demek daha doğru.

Bu tahminin yapıldığında oyların yüzde kaçının sayıldığı anlaşılmasın diye ilgili bilgi bandını kapatıp yayınlıyor.

Son cümlesi ise hep aynı. “İlk bilen siz olun”. Rotahaber, bu cümleyi, “İlk yanılan siz olun” diye değiştirmeyi öneriyor.

ROTAHABER


Adil Gür seçim tahmini Rotahaber


cnnturk1 Rotahaber 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.