Çoban ressam'ın 100. sergisi

Çoban ressam'ın 100. sergisi

Çobanlık yaparken resim yapmaya başlayan ve 'çoban ressam' olarak tanınan Süleyman Şahin, 50'inci sanat yılında 'Barışa Çağrı' adlı 100'üncü kişisel sergisini açtı.

İnşaat boyalarını kullanarak yaptığı resimlerle ilk sergisini 11 yaşında sokakta açan Süleyman Şahin, 100'üncü kişisel sergisini Çayyolu'ndaki Anse Mobilya ve Dekorasyon Merkezi'nde görücüye çıkardı. 32 tablonun sergileneceği 'Barışa Çağrı' adlı sergi, 10 Ocak 2011 tarihine kadar açık kalacak. Süleyman Şahin, 50. sanat yılında 100. kişisel sergisini açtığını belirterek, "Aradan çok şeyler geçti, ama ben şunu öğrendim; sevgi, saygı, kardeşlikle, el ele bu ülkeyi kalkındıracaksak, birbirimizi seveceğiz. Şairi, ressamı, yazarı, dindarı, köylüsü, kentlisi hepimiz bir araya geleceğiz, birbirimizi hem seveceğiz hem de eleştireceğiz." dedi.

Şahin, şöyle devam etti: "Benim yaptığım resimleri gören sanatçılar beni uyardılar, onların uyarısı ile sanat galerilerinin olduğunu öğrendim, fırça olduğunu öğrendim, boyalar olduğunu öğrendim. 1968 yılında ilk salon sergimi Ankara Türk Sanat Galerisi'nde açtım. Daha sonra Bursa'ya göç ettim. Bursa'da uzun yıllar çalıştıktan sonra Fransa'nın başkenti Paris'e gittim. MontMortre'de sanatçıların bir araya geldiği Ressamlar Sokağı'nda iki yıl kaldım. Tekrar Bursa'ya dönerek Paris'teki Ressamlar Sokağı'nı Bursa'da kurmaya karar verdim. 40 ressam ile bir araya gelerek, 20 yıl Ressamlar Sokağı'nı çalıştırdık. Mudanya ve Kayseri'de de Ressamlar Sokağı kurduk. Bu ressamlar sokaklarının Türkiye'nin her tarafında kurulması gerekiyor. Sanatın halkın içine girmesi gerekiyor. Bu konuda mücadele verdim."

İzlenimci bir ressam olduğunu vurgulayan Süleyman Şahin, "Doğada gördüğümü, gördüğüm gibi değil, duygularımla, hislerimle resimlerini yapan bir ressamım." ifadesini kullandı.

Şahin, kendisine neden 'çoban ressam' dendiğini şöyle açıkladı: "Köyümden Ankara'nın Balgat semtine geldiğimde çobanlık yapıyordum. Daha sonra mesleğimi değiştirip inşaat boyacılığına başladım. Ben bu hikayeyi basına anlattığımda bana, 'çoban ressam' lakabını taktılar. Ben de uzun yıllar 'çoban ressam' lakabına sadık kaldım. Benim için güzel bir isim oldu."

Süleyman Şahin, sergide Hiroşima'ya atılan atom bombası ve savaşları protesto eden bir tablosunun da yer aldığını kaydetti.

Şahin, 15 gün açık kalacak sergi boyunca canlı performans sergileyerek sanatseverlere resim yapım sürecini de gösterecek.

CİHAN
 

Etiketler :