Coca Cola'da kanser yapıcı madde bulundu

Coca Cola'da kanser yapıcı madde bulundu

İngiliz gazetesi Dailymail, Coca-Cola'nın içinde bulunan bir boya maddesinin kanser yapıcı özelliğinin klinik deneylerde ortaya çıktığını yazdı.

İngiltere’de satılan Coca-Colaların içindeki boya maddesinin kanser yapıcı olduğu ortaya çıktı. Yetkililer bu maddenin yasaklanması gerektiğini söyledi.

İngiliz Dailymail gazetesinin haberine göre, ABD’de birsağlık merkezi, Coca-Cola’ya karamel rengini veren kimyasal madde hakkında uyarıda bulundu.

ABD sağlık açısından tehlikeli bir kimyasal madde olan methylimidazole (4-MI) seviyesini son zamanlarda azaltarak yenibir üretim sürecine geçti.

Fakat İngiltere gibi Coca-Cola’nın alkolsüz içecek olarak en çok satıldığı ülkelerde henüz bu önlemler alınmadı.

Yapılan çalışmalar, İngiltere’de satılan Coca-Cola’da 4-MI miktarının 135 mcg olduğunu, yani ABD ‘de satılandan 34 kat daha fazla olduğunu göstermekte.

Kaliforniya sağlık yetkilileri, 4-MI oranı 30mcg ve üstünde olan içeceklerin üzerinde sağlık uyarısının bulunmasını zorunlu hale getirecek yasanın kabul edilmesi için uğraşıyor. Bu güvenlik önlemi İngiltere’de uygulanacak olursa tüm Coca-Cola kutularının üzerinde uyarı yazılması gerekecek.

Ulusal Toksikoloji Programı tarafından 2007 yılında yayınlanan çalışmaya göre, uzun süre 4-MI’a maruz kalan dişi ve erkek farelerde akciğer kanseri tespit edildi.

Malcom Klark, Coca-Cola’nın kanser yapıcı madde kullanarak İngiltere’deki insanların sağlığını hiçe saydığını, oysa ki şirketin tüm dünyadaki müşterilerinin sağlığına saygı göstermesi gerektiğini söyledi.

Klark, İngiltere’de hükümetin diyabet, obezite ve diş çürümesine sebep olan içeceklerin, halkın sağlığını korumak için kontrol altında olması gerektiğini ekledi.

Üreticiler 4-MI kullanılmadan da karamel rengin elde edilebileceğini, ancak bunun 4 kat daha pahalı olduğunu söylüyorlar.

Coca-Cola 4-MI’ın insan sağlığına zararı olmadığı konusunda ısrar ederken, şirketin İngiltere’deki şubesi, içeceklerde kullanılan karamel rengin değiştirileceğini ancak bunun için kesin bir takvim vermenin mümkün olmadığını söyledi.

 

Kaynak : Rotahaber

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.