Çocuk ishalleri yaz ayında artıyor

Çocuk ishalleri yaz ayında artıyor

Afyonkarahisar Zübeyde Hanım Çocuk ve Bakım Evi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Deniz Kahraman, yaz mevsiminde küçük yaştaki çocuklarda ishal hastalığının daha sık görüldüğünü söyledi.

Yaz aylarında annelerin çocuklarına bol bol su içirmeleri gerektiğini vurgulayan Dr. Deniz Kahraman, "Sıcak havalarla birlikte çocuklarda görülen rahatsızlıkların başında ishal gelmektedir. Akut ishal tüm dünyada akut solunum yolu enfeksiyonlarından sonra en sık görülen enfeksiyon hastalığıdır. Özellikle anne sütünün kesildiği dönemde çocuklar ishale daha yatkındırlar. İshale neden olan birçok mikroorganizma dışkı-ağız yolu ile bulaşır. Yine yaz aylarında sık karşılaşılan bir diğer durum da çoğu kez kolibasilinin neden olduğu ve turist ishali olarak bilinen bağırsak enfeksiyonlarıdır. Bu ishal, kanalizasyon suları ile sulanan tarlalarda yetişen ve iyi yıkanmayan yiyeceklerin yenmesi sonucu oluşur. Yine bu kirli suların karıştığı sularda yüzmek veya bir şekilde bu suların bulaştığı yiyeceklerin yenmesi ile alınan bakteri ve parazitlerin neden olduğu amipli ve basilli dizanteri de yazın daha sık görülür" dedi.

İçme suları ve yiyeceklerin mide ve bağırsak enfeksiyonlarına neden olmamaları için suların temiz su kaynaklarından elde edilmiş olmasına özen gösterilmesi gerektiğini ifade eden Dr. Kahraman, yaz aylarında annelerin daha dikkatli olması gerektiğini belirtti. Kahraman, "Ambalajlı, uygun koşullarda saklanmış ve nakledilmiş dondurmaların kullanılması gerekir. İshalden korunmanın en etkili yolu ise ellerin sık ve düzenli olarak yıkanmasıdır. Kirli ellerde yerleşen organizmalar, ishal ve diğer enfeksiyonların en önemli nedenidir. İshal etkeni organizmaların bulaşmasında en önemli yol, temiz olmayan gıda ve suların alınmasıdır.

Bu nedenle özellikle temiz su kaynaklarının sağlanması, süt ve süt ürünlerinin pastörize edilmesi, meyve ve sebzelerin iyice yıkanması gerekmektedir. İyi pişirilmemiş et ve tavuk ürünlerinden kaçınılmalıdır. Pişirilmiş gıdalar uzun süre açıkta bırakılmamalı, hemen yenmeyecekse mutlaka buzdolabına kaldırılmalıdır. Mutfak gereçleri temiz tutulmalıdır. Açıkta satılan veya uzun süre oda ısısında bırakılan gıdaların tüketilmesinden kaçınılmalıdır" diye konuştu.

Etiketler :