Çocuk yuvalarında kanser riski

Çocuk yuvalarında kanser riski

Uzmanlardan çok tartışılacak açıklama geldi. Çocuk yuvalarında kanser riski çok fazla. Bu yaş grubundaki çocuklar tehlike altında.

Uzmanlardan çocukluk çağı kanserleri için önemli uyarı geldi. Bu tür kanserlerin en fazla 3-4 yaş grubunda görüldüğüne dikkat çeken uzmanlar, "4 yaş öncesi çocukların enfeksiyon kapma riski yüksek olduğu için kansere yakalanma ihtimali artıyor. Bu nedenle 4 yaş öncesi çocukları yuvaya göndermeyin" dedi.

Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Direktörü Prof. Dr. Alp Özkan, okul öncesi eğitim için önemli bir uyarıda bulundu. Türkiye'de lenf bezi kanserleri daha sık ve erken yaşlarda görülmeye başladığını belirten Özkan, "Lenfoma" adı verilen bu kanser tipinin bir kısmında 'Ebstein-Barr' isimli virüs sorumlu tutulduğunu söyledi. Özkan sözlerini şöyle sürdürdü: "Gerçekte toplumun büyük bir kesimi bu virüsle yaşantısının bir döneminde karşılaşır. Halk arasında öpücük hastalığı olarak adlandırılan bir hastalığa yol açar. Yüksek ateş, lenf bezlerinin büyümesi, bademcik iltihabı, karaciğer ve dalak büyümesi tablosu şeklinde olan bu rahatsızlık, kan kanseri ve lenf kanseri bulgularıyla aynıdır. Nedenini henüz tam bilmediğimiz bir şekilde bazı bireylerde ileride lenf kanserine neden olabilmektedir" dedi.
 
4 YAŞ ÖNCESİ RİSKLİ

Özkan, Türkiye'de yapılan araştırmalarda çocukların bu virüsle daha erken yaşlarda karşılaştığını kaydetti. Bunun nüfus yoğunluğuyla yakından ilgili olduğuna vurgu yapan Özkan, "O nedenle çok zorda kalmadıkça yuva için en uygun yaş 4 üstüdür. Çünkü çocukluk çağı kan kanserlerinin en sık görüldüğü yaş 3-4 civarıdır. Böylelikle bu yaş dilimi de aşılmış olur" diye konuştu.
 
KARIN AĞRISINA DİKKAT

Prof. Dr. Alp Özkan, ülsere yol açan ve ileri yaş mide kanseri ile mide lenfomalarına neden olan 'helikobakter pilori' isimli bir başka bakteriye de dikkati çekti. Çocuğun yaşadığı sürekli karın ağrılarının bu bakteriden dolayı dikkate alınması gerektiğini söyleyen Özkan "Bu durumda derhal hekime danışmalı, Bu bakteri ve ülsere rastlanırsa erken yaşta tedavi edilmeli. Böylece ileri yaşta gelişebilecek mide kanserinin de önüne geçmiş olur" dedi.
 
Çocuklar kanserden nasıl korunur?

Prof. Dr. Alp Özkan, beslenme ilişkili birçok rahatsızlığın temelinde çocukluk çağı beslenme hatalarının bulunduğunu belirterek, çocukları kanserden korumak için şu önerilerde bulundu:
 
* Mümkün olduğunca uzun süre anne sütü verin. İlk 6 ay mutlaka, bana göre en az 2 yıl.

* Çocuğunuzu şeker, çikolata gibi yiyeceklerle 2 ve üstü yaşlarda tanıştırın.

* Nitrit ve nitrat içeren ürünleri çocuklarınıza vermeyin. Nitekim bu ürünler kan kanserine yol açtığına yönelik çalışmalar mevcut.

* Uzun ömürlü besinlerden uzak tutun.

* Bol meyve ve sebze tükettirin. İlk 2 yaşta portakal suyu ve muz tüketimi kan kanserini azaltıyor.

* Pişirme kapları cam veya çelik olsun. Porselen tabak kullanın, plastik tabak ve kaşıklardan kaçının.

* Çocuğunuzu Anadolu mutfağına alıştırın.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.