Çocuklar 3 yaşından önce TV izlememeli

Çocuklar 3 yaşından önce TV izlememeli

Uzmanlar, bebeğin konuşmaya daha rahat geçmesi için ebeveynlerin doğumdan itibaren tane tane ve yavaş bir şekilde konuşması gerektiğine dikkat çekiyor

Bursa Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden Çocuk Gelişim ve Eğitimi Uzmanı Zülfiye Çakır, bebeğin anlamsız sesler çıkarmaya başladığında, seslerin taklit edilmesinde yarar olduğunu söyledi. 

Bebeğe ninniler, şarkılar, tekerlemeler söylenmesi gerektiğine dikkat çeken Çakır, "Kelimeler anlamlaşmaya başladığında kelimeleri net ve doğru bir şekilde söyleyerek ona model olun. Bebeksi konuşmalardan kaçının. Mutlaka çocuğunuza, oyun oynamasına ve konuşmasına uygun ortamlar oluşturun. Çocuğunuzun, yaşıtları ile vakit geçirip oynamasını sağlayın. Çocuğunuzun konuşma ve sesli mesajlarını dinleyerek ona uygun cevaplar verin. Konuşurken nesnelerle ilgili açıklayıcı bilgiler verin, 'mavi arabayla oynayalım mı?' gibi. Çocuğunuzun işaretlerle gösterdiklerini, sözel olarak anlatmaya yönlendirin." 

BEBEĞİNİZ 3 YAŞINA GİRMEDEN TV İZLETTİRMEYİN 

Ebeveynlerin, 3 yaşından küçük çocuklara televizyon izlettirmemeleri gerektiğini belirten Çocuk Gelişim ve Eğitimi Uzmanı Zülfiye Çakır, çocuklara bu dönem televizyon seyrettirilmemesi ve uzun süre televizyon karşısında durmasına izin verilmemesini istedi. Bebekle resimli hikaye kitaplarına bakılmasını tavsiye eden Çakır, çocuğun anlattıklarına önem verilmesi gerektiğini kaydetti. 


Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :