Çocuklar ölmesin!

Çocuklar ölmesin!

Her yıl binlerce çocuk aşı yaptırılmadığı için hayata veda ediyor.

HABERTURK.COM SAĞLIK SERVİSİ

Sağlık Bakanlığı'nın verdiği bilgilere göre dünyada her yıl difteri nedeniyle  3 bin, boğmaca sebebiyle 300 bin, yeni doğan tetanozu nedenşyle 200 bin, kızamık nedeniyle 888 bin çocuk ölüyor. Hepatit B 6 milyon kişiyi etkiliyor, verem sebebiyle de 2 milyon kişi hayatını kaybediyor.

Oysa bu hastalıklar aşıyla önlenebilir nitelikte. AHEF (Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu) Başkanı Dr. Hamza Gemici, aşının önemi hakkında bilgi verdi.

Dr. Gemici, "İnsan ve hayvanlarda hastalık yapma yeteneğinde olan virüs, bakteri v.b. mikropların hastalık yapma karakterlerinden arındırılarak ya da bazı mikropların salgıladığı zehirlerin (toksinler) kötü etkilerinin ortadan kaldırılarak, geliştirilen biyolojik maddelere aşı denir" dedi.

Aşının insanları hastalıklardan ve kötü sonuçlardan korumak için risk altındaki kişilere yapıldığını söyleyen Dr. Gemici, "Vücut bu şekli ile kendisine zarar vermeyen mikrop ya da toksinleri tanır ve onlara karşı bir savunma sistemi oluşturur. Böylece gerçek mikropla karşılaşıldığında da bu etkeni tanıyarak savaşır ve kişi hastalanmaz" şeklinde konuştu.

ÖMÜR BOYU ETKİLİ

Dr. Gemici şöyle devam etti: Aşılar, belirli bir hastalığa yakalanmadan önce kişilere ulaşıp onların bağışıklanmalarını sağlamak amacıyla verilir. Vücutta savunma mekanizmasını uyararak, hastalık etkenini tanıyan ve bu etkenle karşılaşıldığında onu yakalayıp yok eden koruyucu maddelerin (antikorlar) oluşmasını sağlarlar. Bu şekilde aşılanan kişi aşılandığı hastalıklara karşı bağışık yani dirençli olur. Oluşan direnç genellikle ömür boyu vücutta kalır ve hastalık etkeni ile karşılaşınca onu etkisiz kılmak için savaşır.

Sağlık Bakanlığının uygulamaya koyduğu GBP’nin (Genişletilmiş Bağışıklama Programı) amacı aşı ile korunulabilir hastalıkların ve bu hastalıklardan kaynaklanan sakatlık ve ölümlerin engellenmesidir. Bu program difteri, boğmaca, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, tetanoz (yenidoğan tetanozu dâhil), verem, çocuk felci, Hepatit B ve hemophilus influenza tip b’ye bağlı hastalıkları kapsamaktadır. DBT (karma aşı) difteri-boğmaca-tetanoz hastalıklarından, Polio aşısı çocuk felcinden, Hepatit B aşısı Hepatit B’ye bağlı B tipi sarılık, siroz ve karaciğer kanserinden, Hib aşısı H. influenza tip b’ye bağlı menenjit, zatürre ve orta kulak iltihaplarından, BCG aşısı veremden, kızamık aşısı kızamığa bağlı zatürree, orta kulak iltihabı ve SSPE (subakut sklerozan panensefalit) hastalığından, KKK (Kızamık-kabakulak-kızamıkçık ) aşısı doğumsal kızamıkçık sendromu ve kabakulaktan korur."

HER YIL 50 BİN BEBEK KORUNUYOR

Aşıların zamanında ve uygun aralıklarla uygulanmasının önemine dikkatleri çeken Dr. Gemici, "Aşı takviminde belirtilen aralıklara göre aşıları tamamlanamamış çocuklarda önceki aşı dozlarının tekrar yapılmasına gerek yoktur. Aradan uzun bir süre geçmiş olsa bile, aşılamaya bırakılan yerden devam edilir, eksik aşılı çocuk saptandığında yaşına uygun olarak aşıları tamamlanır. Aşılanarak bağışık hale gelmiş bireylerin oluşturduğu toplumlar, hastalıkların yayılmasına karşı direnç gösterirler. Bu yolla henüz aşılanmamış, aşılanmaya engel oluşturan bir hastalığı olanlar da korunmuş olur" dedi.

Aşılarla her yıl 50 bin bebeğin korunduğunu belirten Dr. Gemici, "Bütün çocuklar doğar doğmaz takvime uygun bir şekilde aşılanmaya başlanmalıdır. Bunun dışında sadece çocuklar değil doğurganlık çağındaki kadınlar da tetanoza karşı aşılanmalıdır. Ayrıca riskli grupta yer alan erişkinler Hepatit B, difteri, tetanoz, grip aşılarını yaptırmalıdır. Hastalıklar açısından riskli ülkelere seyahat edecekler ise bölgenin özelliğine göre gerekli aşıları yaptırmalıdırlar" şeklinde sözlerini noktaladı.

Etiketler :