Çocuklara Namazı Sevdiren Şivlilik Geleneği Bu Yıl 13 Şubat’ta Başlayacak

Çocuklara Namazı Sevdiren Şivlilik Geleneği Bu Yıl 13 Şubat’ta Başlayacak

Şivlilik geleneği; manileri, hediyeleri, ikramları ve oluşturduğu muhabbet ortamıyla, üç ayların Konya’da heyecanla karşılanmasına vesile olmaktadır. Bu güzel geleneğin doğuşuyla ilgili de farklı rivayetler vardır.

Rahmet mevsimi üç ayların gelişi büyük bir heyecan ve sevinçle karşılanıyor.

Mübarek gün ve geceleriyle dolu olan üç aylar, asırlardır canlı tutulan pek çok geleneğe de ev sahipliği yapıyor.

Fiziki mesafeye dikkat edilen bu günlerde gönül mesafesini kaldıran ve yürekleri ısıtan geleneklerden biri Konya’da yaşatılan Şivlilik geleneği.

Bu yıl 13 Şubat’ta başlayacak 3 aylar öncesinde bu gelenek bir kez daha hatırlandı.

Peki nedir Şivlilik?

Bu güne halk arasında ‘İlk Namaz’ da deniliyor.

Evlerde namaza başlayan küçük çocuklara ilk namaz hediyesi verilir ve bilhassa oruçlu çocukların iftarı rahat beklemesi için geleneksel oyunlar oynanarak vakit geçirilir. Çocuklar neşe içinde maniler okurlar.

1.jpeg

Şivlilik geleneği; manileri, hediyeleri, ikramları ve oluşturduğu muhabbet ortamıyla, üç ayların Konya’da heyecanla karşılanmasına vesile olmaktadır. Bu güzel geleneğin doğuşuyla ilgili de farklı rivayetler vardır.

Rivayetlerden biri şöyle:

İslam’la tanışan Türk obaları göçer vaziyette Anadolu’ya geldiklerinde, çadırları önünde büyük kazanlar kurar, yağlı hamur kızartır, yufka arasına sarıp ikram ederlerdi. Çocuklar ellerindeki çatal şeklindeki iğde dallarına, bu kızarmış yağlı hamuru takıp seke seke yiyerek oyunlar oynar, günü neşe içinde geçirirlerdi. Yağlı hamur tavasından çıkan şiv şiv ve civir civir seslerini de taklit ederlerdi ki, bu seslerin zamanla şivlilik kelimesine dönüştüğü düşünülmektedir.

Bir diğer rivayete göre de, şivlilik adı Konya’da üç aylarda görülen yırtıcı göçmen bir kuştan gelmektedir. Yerel ağızda Cüllülük adıyla bilinen bu kuşun taklidini yapmak için çocuklar çeşitli sesler çıkarırlar. Cüllülük kelimesiyle çocukların sesi birleşince de ortaya şivlilik çıkar…

Günümüzde, geleneksel olarak toplumda yer bulan şivlilik kutlamaları sırasında, çocuklar ev ev dolaşarak kendilerine sunulan atıştırmalık gıdaları toplamaktadır.

Çocukların büyük bir kısmı, bu günün üç ayların başlangıcı olduğunu, Regaib gecesinin ne manaya geldiğini, günün ehemmiyetini bilmemekte, bir şeker toplama günü olarak kabul etmektedir.

Gelenek manevi bir atmosferde yaşatılıyor

Konya Betül Hanımlar Dostluk ve Çevre Derneği, bu şivlilik geleneğini, hem sağlıklı gıda sunumu yönünden daha özgün hale getirerek hem de manevi farkındalık çalışmaları içeren projeler geliştirerek yaşatmayı sürdürüyor. Bu proje kapsamında geçen sene, Konya’da 3 bin çocuğa sağlıklı şivlilik paketi dağıtılarak, ‘3 Aylar Neşesi’ isimli çalışma yapıldı.

Konya’dan yurda yayılıyor

Bu yıl ise birlik ve beraberliğin önemine dikkat çekmek, çocuklar ve ailelerde 3 aylar farkındalığı oluşturmak adına; Azerbaycan, Hakkâri/Yüksekova ve Konya’da çocuklara yönelik bir dizi faaliyetlerle ve sosyal medya üzerinden gerçekleştirilecek etkinliklerle ‘3 Aylar Şen Çocuklar’ isimli proje gerçekleştirilecek.

Proje kapsamında ortaokul, lise ve üniversite kategorilerinde Çocuk Gözüyle 3 Aylar Kısa Film Yarışması da yapılacak.

Ayrıntılar “3aylarsencocuklar” sosyal medya sayfalarında yer alıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.