Çocukların park eğlencesi zehir oluyor

Çocukların park eğlencesi zehir oluyor

Uzmanlar, parklardaki hava kirliliğini yerinde inceledi: Çocukların eğlencesi zehir oluyor!

Ancak korna ve çocuk seslerinin birbirine karıştığı parklarda çocuklar, temiz hava değil de egzoz dumanı soluyor. Bu sonuca Bahçeşehir Üniversitesi Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Göksel Demir'in beş ayrı oyun parkında belirli aralıklarla yaptığı araştırmayla ulaşıldı. Demir'e göre, trafik kenarında veya ana caddede yer alan parklarda oynayan çocuklar, araba egzozlarının çevreye yaydığı zehirli gazlardan dolayı astım, bronşit gibi çeşitli hastalıklara yakalanma riskiyle karşı karşıya.
Dünya Sağlık Örgütü'nün hava kirliliğinden dolayı oluşan hastalıklarla ilgili yaptığı değerlendirmeye göre, her yıl meydana gelen 2 milyon erken doğum ölümler, katı yakıtların yanmasından dolayı ortaya çıkan hava kirliliği yüzünden. İstanbul'da 5 ayrı oyun parkında havanın temizliğine dair yapılan ölçümler de çocuk parklarının Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği temiz hava kriterlerinin altında kaldığını gözler önüne serdi. Zira, havanın kirlilik sınırına ulaştığını bildiren rakam en fazla 50 olması gerekirken bazı parklarda bu değer 181'e kadar çıktı.

EBEVEYNLER, ENDİŞELİ AMA ÇARESİZ

Araştırmanın yöneticisi Göksel Demir, yaptıkları çalışmayla çocuk oyun parklarının anayol ve caddelere hatta sokak kenarlarına konumlandırılmasının doğru olmadığı sonucunu gördüklerini belirtti. Her gün yüzlerce çocuğun gittiği parklarda temiz havanın önemine değinen Demir, "Çocuk oyun parkları, mümkün olduğunca deniz kenarında ağaçlarla çevrili olmalı ve özellikle trafiğin olabildiğince uzağında bir alana inşa edilmeli. Çünkü çocuklarımızın sağlığı açısından bu durum faydalı olacaktır." diyor. Çocuklarını evde canı sıkılmaması için parka getirdiğini söyleyen anneler ise sonuçların kendilerini endişelendirdiğini söylüyor. Bu annelerden biri olan Yeşim B., üzülerek çocuğunu trafikle içli dışlı bir parka götürmekten başka çaresi olmadığını dile getiriyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.