Çok uluslu şebeke çökertildi!

Çok uluslu şebeke çökertildi!

Nehirdeki göçmen faciasından çok uluslu şebeke çıktı.

Göçmen kaçakçılığı konusuyla ilgili Mart ayından bu yana önemli bir soruşturma yürüten İstanbul polisi, Meriç Nehri üzerinden Yunanistan'a kaçak götürmeye çalışan bir şebekeyi çökertmeyi başardı.

İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü göçmen masası ekipleri Mart ayından bu yana insan kaçakçılığı konusu ile ilgili önemli bulgulara ulaşınca bir ekip oluşturdu. Oluşturulan ekibin araştırdığı konu, Meriç Nehri üzerinden yapılan insan ticaretinin ayrıntılarına ulaşmaktı. Araştırmaya 25 Haziran 2010 tarihinde meydana gelen ve Meriç Nehri üzerindeki bot faciasında birçok göçmenin hayatını kaybetmesi olayıyla başlandı. Göçmenlerin Edirne'ye kadar nasıl bir yol izlenerek getirildiğini tespit etmeye çalışan polis, önemli ayrıntılara ulaştı.

Kaçakların yasa dışı yollarla Türkiye'ye doğu sınırından giriş yaptıkları ve karayolu ya da diğer yollarla İstanbul'a getirildikleri belirlendi. İstanbul'daki göçmenlerin adreslerinin belirlenmesinin ardından harekete geçildi. İstanbul'daki 24 ayrı adreste kaçakları organize eden organizatörlerin bulunduğu ve bu kişilerin getirilen kaçakları Edirne'ye götürmeye çalıştıkları belirlendi. Eş zamanlı başlatılan çalışmalarda Büyükçekmece'de bir minibüse baskın yapıldı. Durdurularak arama yapılan ve normal koşullarda 14 kişilik olan aracın içinden 36 kaçak çıktı. Havasız ve normal yaşam koşullardan tamamen yoksun bir ortamda saatlerce yoluculuk yapan kaçaklar gözaltına alınarak Yabancılar Şube Müdürlüğü'ne teslim edildi.

Diğer adreslere yapılan baskında ise göçmenlerin yurt dışına çıkarılmasını organize ettikleri belirlenen 24 şüpheli yakalandı. Bu şüphelilerden birinin Iraklı, ikisinin Filistinli, üçünün Somalili ve geri kalanının da Türk vatandaşı olduğu belirtildi.

Zanlılarla birlikte 62 adet pasaport, 9 adet yabancılara ait kimlik, 2 ruhsatsız tabanca, 56 bin 950 Dolar, 12 bin 800 Türk Lirası, nehri geçmek için kullanılması planlanan 4 adet şişme bot ele geçirildi.

Yakalanan kaçakların 9'unun Somalili, 22'sinin Filistinli, 1'inin Cezayirli, 1'inin Eritreli ve 3'ünün de Hindistan uyruklu olduğu ve sınır dışı edilecekleri belirtildi. Kaçaklardan kişi başı 3 bin dolar para alındığını belirleyen polis, şebeke elemanlarının takibe yakalanmamak için kaçakları anlatırken iki kaçak için " iki top kumaş getiriyorum" gibi kelimeler kullandıkları ortaya çıktı.

Sorguları tamamlanan şüpheliler "örgüt kurmak, örgüte üye olmak ve göçmen kaçakçılığı" suçları kapsamında adliyeye sevk edildi.

CİHAN

Etiketler :