Çöpleri gazeteciler ve eşleri topladı

Çöpleri gazeteciler ve eşleri topladı

Son peygamber Hz. Muhammed’e (SAV) ilk vahyin indiği Nur Dağı’nda bulunan Hira Mağarası'ndaki çöpleri Mekke’de umre vazifesini yapan Mardinli gazeteciler ve eşleri topladı.

 

Eşleri ile birlikte Mekke’de Kabe’yi tavaf ederek Umre vazifesini yerine getiren Mardinli gazeteciler, Mekke'de bulunan kutsal mekanlarda ziyaretler gerçekleştiriyor. Nur Dağı'ndaki Hira Mağarası'nı eşleriyle birlikte ziyaret eden Cihan Haber Ajansı muhabiri Şeyhmus Edis, DHA muhabiri Nezir Güneş, Akşam Gazetesi Temsilcisi Kadir Üründü ve TRT Mardin Muhabiri Ekrem Arslan, Mardin İletişimGazetesi imtiyaz sahibi Rıdvan Fidan’ın da aralarında olduğu gazeteciler, kutsal mekanda karşılaştıkları manzara karşısında şaşkınlıklarını gizleyemedi. Vahyin indiği mağaranın etrafında çöp yığınlarını gören gazeteciler ve eşleri ellerine aldıkları poşetlerle çöpleri tek tek topladı. Kutsal mekânların bu haline üzülen gazeteciler, Suudi yönetimine çöplerin toplanması için çağrıda bulundu.

Akşam Gazetesi Mardin Muhabiri Kadir Üründü, imanın yarısını temizlik olarak kabul eden İslam dinine mensup olan bir ümmet olarak bu görüntüler karşısında çok üzüldüğünü belirtti. Üründü, Allah tarafından Hz. Muhammed’e Cebrail aracılığı ile ilk vahyin indiği Hıra Mağarası etrafının adeta mezbeleye çevrildiğini söyledi. Böylesine şerefli bir mekanın böylesi içler acısı bir halde olmasının kendilerini çok üzdüğünü ifade eden Üründü, "Son nefesine kadar ‘ümmetim, ümmetim’ diyerek nefes veren İslam dininin yüce peygamberi olan Hz. Muhammed’e layık olması gereken bir ümmetin bireyleri olarak bu çirkin manzaraya duyarsız kalamazdık.

Eşlerimiz ve annelerimizle birlikte ellerimize geçirdiğimiz çuvallarla çöp topladık. Hepsini toplayıp temizlemeye gücümüzün yetmeyeceğini biliyorduk, ancak bu bile o anda orada bulunan insanların dikkatlerini çekmeye yetti. Böylesine şerefli bir mekânda insanların nasıl davranması gerektiğini çok geçmeden anlamalarına vesile olduğumuza inanıyorum.” dedi

Çöp toplayan gazeteci eşleri arasında bulunan Mardin İletişimGazetesi muhabiri Elif Fidan, ”Her Müslüman gibi ben de bu kutsal mekanı hem ziyaret etmek istedim, hem de mekanın vesilesiyle Allah’a dualarda bulunmak istedim. Burası yüce peygamberimize ilk vahinin indiği, İslam dünyası ve bütün Müslümanlara ilim, bilim ve medeniyetin bahşedildiği ilk mekandır. Ancak inanın karşılaştığım manzara İslam alemine hiç yakışmıyor. Arkadaşlarımızla birlikte çöp topladık. Umarım bir dahaki ziyaretimizde tıpkı diğer kutsal mekânlar gibi bu mekânları da çok daha temiz buluruz.” şeklinde konuştu.

Mardin Birey Tur turizm kafile başkanı Adnan Köle, kutsal mekânlara gelen hacılar ve umrecilerin kendi ülkelerinde yapmadıkları hareketleri burada yaparak, çöpleri içtikleri su ve meyve suları şişelerini Nur Dağı'nda yere atarak çevre kirliliğine neden olmaktadır. Burası kutsal bir mekandır. Buralar temiz tutulması gerekir. Efendimizin bastığı ve yattığı bu mekanlar bunları hak etmiyor.” dedi.

Çöp toplayan gazeteciler ve ailelerini, çöp toplayıcı ya da çevreci grup olduğunu düşünen bazı umreciler, çok geçmeden gerçeği anlayınca ellerine torbalar alarak çöp toplamaya çalışan gazetecilere destek olmaya çalıştı.

CİHAN

Etiketler :