Çorlu'da garip PKK olayı

Çorlu'da garip PKK olayı

Tekirdağ Çorlu’da ‘sahte PKK eylem planları’ yakalandı. Bir astsubay ile 2 uzman ‘sahte dökümanla operasyon yaptırmak’ iddiasıyla savcılıkta sorgulandı.

12 Haziran’da yapılacak milletvekili seçimleri öncesi provokatif eylemlerle seçmeni yönlendirme operasyonlarına bir yenisi daha eklendi. Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı, 4 Nisan 2011 günü Tekirdağ Jandarma Komutanlığı’nda görevli 3 asker ile bir haber elemanını,”Sahte/Çakma PKK Operasyonu düzenleyerek adli makamları yanıltmaya çalışmak” suçlamasıyla gözaltına aldı. Jandarma görevlileri, sahte örgütsel dökümanlar düzenleyip, suçsuz insanların evine bırakarak polise suçsuz kişilere operasyon yaptırmakla suçlanıyor.

Önce kendileri geldi sonra ihbar

İlginç ve provokasyon kokan gelişme, 31 Ocak 2011 günü Çorlu Jandarma görevlilerinin, Çorlu Emniyeti ile irtibata geçerek, Jandarma İstihbarata çalışan muhbirin verdiği bilgilere istinaden, polis bölgesindeki bir evde uyuşturucu ve çalıntı eşya bulunduğunu belirtip arama yapılmasını istemeleriyle ortaya çıktı. Emniyet yetkilileri, savcılık talimatı veya ihbar mektubu isteyince jandarmalar, Çorlu Emniyeti’nden ayrıldı. Kısa bir süre sonra Polis 155’e bir ihbar yapıldı ve Jandarma görevlilerinin dile getirdiği iddialar tekrarlandı.

Kaleşnikof da çıkması lazım’

Bunun üzerine Çorlu Cumhuriyet Savcısı’nın talimatıyla Kemal Yılmaz’a ait evde arama yapıldı. Polis eve ulaşmadan önce aynı Jandarma görevlileri ihbar edilen eve gitti. Jandarma personeli, şehir merkezinde yetkili olmamalarına rağmen polis aramasına müdahale etmeye ve polisleri yönlendirmeye çalıştı. Astsubay Y.Ç.’nin arama sürerken “kaleşnikof da olması lazım, başka malzemelerde çıkacak, bomba patladı yer yerinden oynayacak” gibi sözler sarfetmesi üzerine Savcı, bu sözleri talimatla tutanağa geçirti.

Sansasyonel eylem planları çıktı

Evdeki aramada aramada spor çanta içinde silah, mühimmat, saldırı krokileri ve PKK’ya ait olduğu izlenimi verilen dokümanlar ele geçirildi. Aramadan sonda Tekirdağ İl Jandarma Komutanı ve İstihbarat Şube Müdürü, Emniyete giderek inceleme yaptı. Dokümanlar arasında, Çorlu Adliye Lojmanları, Emniyet Müdürlüğü, Polis Lojmanları ve Saray ile Çorlu Jandarma Komutanlıklarına saldırı hazırlıklarını gösteren krokiler ve örgütsel belgler vardı.

Bilirkişi: PKK’ya aitmiş gibi üretilmiş

Kemal Yılmaz, oğlulları Erkan ve Hakan ile Selver Taşkın gözaltına alındı. Sorgularının ardından bu isimler serbest bırakılırken, savcı ve polis yaptıkları ilk incelemede belgeler üzerinde tutarsızlıklar tespit etti. Bunun üzerine el konulan dokümanlar, bilirkişi incelemesi için Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Daire Başkanlığına gönderildi. Hazırlanan bilirkişi raporunda, incelenmek üzere gönderilen malzemelerin PKK’ya ait olamayacağı, dokümanlarda geçen bazı ifadelerin resmi kurumların yazışmada kullandığı ifadelere benzediği ifade edildi. Rapordaki çarpıcı tespiti ise “dokümanların PKK terör örgütüne ait olduğu izlenimi uyandırılmak üzere hazırlanan sahte dokümanlar” olduğuna ilişkin belirleme oldu.

Jandarma muhbiri herşeyi itiraf etti

Emniyet bilirkişi raporu üzerine soruşturmayı genişleten savcılık, Kemal Yılmaz’ın evinde ele geçirilen silah mühimmat ve örgütsel dokümanların bulunduğu çantanın jandarma muhbiri N.Ç ile bağlantısını tespit etti. Soruşturmanın genişletilmesi kapsamında 3 Nisan’da gözaltına alınan jandarma muhbiri N.Ç sorgusunda, “Jandarma’ya haber elemanlığı yaptığı ve Kemal Yılmaz’ın evinde ele geçirilen malzemelerle ilgili istihbaratı kendisinin verdiğini ve Jandarma personelinin yönlendirmesiyle ele geçen malzemeleri eve girerek kontrol ettiğini” söyledi.

Jandarma muhbiri N.Ç.’nin sorgusu sürerken, Çorlu İl jandarma Komutanlığında görevli Astsubay Y.Ç., Uzman Çavuşlar Ş.U. ve S.D. 4 Nisan 2011 günü gözaltına alındı. Üç jandarma görevlisi ifadelerinde “N.Ç.’nin ifadeyleri doğrultusunda emniyete bilgi verdiklerini, faaliyetlerini İstihbarat Şube Müdürleri Ö.B.T.’nin bilgisi/direktifleriyle gerçekleştirdiklerini” anlattılar. Gözaltına alınan askeri personelin savcılık ifadelerinin ardından serbest bırakıldıkları öğrenildi.

Neden örgütsel döküman olamaz?

Emniyet Terörle Mücadele Daire Başkanlığı’nın hazırlattığı bilirkişi raporunda, evrakların neden sahte olduğu tek tek anlatıldı. İşte bazıları:

- Krokiler  detaylı ve çok profesyonel: Örgüt detaylı kroki kullanmaz.

- Planların hepsi birarada: Tüm eylem hedeflerine ait krokilerin de aynı çanta içerisinde bulunması da örgütsel faaliyet mantığına ters.

- Jargon örgüte ait değil: “İstanbul Eyalet Komutanlığı” deniyor. Böyle bir eyalet olmadığı gibi örgüt söyleminde ‘Komutanlık’ değil ‘önderlik’ var.

- Örgüt değil resmi kurum dili var

- Bir dökümanda “Tekirdağ ili Çorlu İlçesi” deniliyor. Bu ifade terör örgütünden ziyade resmi kurumlarda kullanılan bir yazı dili.

- “Kararların görüşülüp oybirliğiyle uygulanmasına karar verilmiştir” ibaresi dikkat çeken bir başka söylem biçimi oldu. Bilirkişi, bugüne kadar hiçbir örgütsel dokümanda bu ifadeye rastlanmadığının altını çizdi. Ayrıca dokümanlarda yer alan “Apocular Gençlik Kolumuz” isimli bir yapının da terör örgütünün organları arasında bulunmadığı ifade edildi.

‘İyi Çocuklar’ Şemdinli’de de vardı

2005 yılında Hakkari’nin Şemdinli İlçesi’nde Umut Kitabevi’ne el bombası atılmış, 1 kişi ölürken, 7 kişi de yaralanmıştı. Patlamanın ardından bir grup, sivil plakalı bir aracın içindeki üç kişiyi linç etmeye çalışmış, bu kişilerin sonradan Jandarma görevlileri olduğu ve bombayı kargaşa çıkarmak için attıkları belirlenmişti. Olayların ardından dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı, eski Genel Kurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt suçlanan Astsubay Ali Kaya için “Tanırım iyi çocuktur” demişti. Şemdinli olayları ile ilgili iddianameyi hazırlayan Savcı Ferhat Sarıkaya, Büyükanıt’ı da iddianamede suçlayınca HSYK tarafından meslekten atılmıştı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.