Çubukçu, şifreleme iddialarına tepkili

Çubukçu, şifreleme iddialarına tepkili

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) şifreleme iddialarına tepki gösterdi.

Herhangi bir şekilde şifrelemenin ve kayırılmanın söz konusu olmadığını belirtirken, bilim adamlarının da konuyu net olarak ortaya koyduklarını söyledi. Şifre iddialarının peşinden gidenlerin çok mahcup olacaklarının altını çizdi. Seçim takvimi içinde bulunulduğunu ve YGS ile ilgili konuda da siyasî bir sonuç umulduğunu vurgulayan Çubukçu, "Bundan kâr elde etmeye çalışmak hiçbir şekilde insafla bağdaşmıyor." dedi. Meclis'te gazetecilerin sorularını cevaplandıran Milli Eğitim Bakanı, ÖSYM'nin bağımsızlığı ve tarafsızlığına saygı gösterdiği için bugüne kadar açıklama yapmadığını ve Başkan Prof. Dr. Ali Demir'in kamuoyunu bilgilendirmesini beklediğini anlattı. ÖSYM Başkanı Demir'in iddialarla ilgili tatmin edici bilgiler vermesine rağmen iddia sahiplerinin ısrarına dikkat çeken Nimet Çubukçu, "Belli ki bu konuda bir çıkarın peşinde olanlar var. Hiç kimse çocuklarımız üzerinden bir şey ummasın. Aynı şey referandum takviminde KPSS ile ilgili yapıldı. Bu yıkıcı siyasetten Türkiye bir an önce kurtulmalı." uyarısında bulundu. Çubukçu, eski ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan'ın açıklamalarını ise 'insafsız ve vahim' buldu: "Her şeyden önce kendini temize çekmeden bu açıklamaları yapması, yerli yerinde değil."

Çubukçu, AK Parti grup toplantısı öncesinde gazetecilerin şifreleme iddialarıyla ilgili sorularını cevapladı. Bu tür kurumların üzerine büyük bir titizlikle yaklaştıklarını, bundan bir siyasi sonuç elde etmeyi ummadıklarını belirten Çubukçu, bu konudan siyasi bir menfaat elde etme amacında olanlarla aynı çizgide siyaset yapmadıklarını vurguladı.

Bakan Çubukçu, sınavın eşit, adil ve hakkaniyetli bir şekilde gerçekleşmesi için yapılan çalışmalar, alınan önlemler konusunda hiçbir şüphe duymadıklarına dikkat çekerek, "ÖSYM'nin, taraflı ya da bir şekilde bazı kişileri veya grupları kayırma amaçlı hareket ettiğine ilişkin iddiaları asla kabul etmiyorum. Böyle bir şey yok, iddialar gerçek dışı. Herhangi bir şekilde şifreleme söz konusu değil ve olamaz da. Bu işle ilgili bilim adamları da konuyu net olarak ortaya koyuyor." diye konuştu. ÖSYM Başkanı Demir'in iddialarla ilgili tatmin edici bir açıklama yapmasına rağmen iddia sahiplerinin ısrarlı tutumlarını sürdürdüklerine dikkati çeken Çubukçu, şöyle devam etti: "Belli ki bu konuda bir çıkarın peşinde olanlar var. Hiç kimse çocuklarımız, gençlerimiz üzerinden hiçbir şey ummasın. Aynı şey referandum takviminde, KPSS ile ilgili yapıldı, hiçbir sonuç alınmadı. Bu, sonuç verecek bir siyaset tarzı değil. Bu yıkıcı siyasetten Türkiye bir an önce kurtulmalı."

Yarımağan, önce kendi dönemindeki skandalın cevabını versin

Nimet Çubukçu, eski ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan'ın konuyla ilgili yaptığı açıklamaları son derece insafsız ve çok vahim bulduğunu ifade etti. Yakın bir tarihte Yarımağan'ın başkanlığı döneminde ciddi bir skandal yaşandığını hatırlatan Bakan, "Her şeyden önce bunların cevabını kamuoyuna vermeden, kendini bu açıdan temize çekmeden bu açıklamaları yapması, yerli yerinde değil." şeklinde konuştu. Milli Eğitim bakanı olarak 2 yıl süreyle çalıştığı Yarımağan ile hiçbir şekilde telefon ile görüşmediğini, sadece KPSS'de yaşanan hadiseden dolayı aradığını kaydeden Çubukçu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Aradığımda, 'bu iddialar çok ciddi, bu konuda hangi hususlar var ise hızla sonuçlandırın' dedim. Beni 2 gün sonra aradı ve 'bu sınavda 350 kişi konusu tamamen tesadüf' dedi ama ortaya çıktı ki sınavda sorular sızdırılmış. Soruşturma açıldığında gördük ki ÖSYM'de sınav güvenliğini sağlayacak tedbirler alınmamış."

ÖSYM, MASTER KİTAPÇIĞI YAYINLADI

Bu arada ÖSYM, kapalı dönem içinde hazırlanarak sınava giren 1 milyon 692 bin 345 adaya verilen soru kitapçıklarının oluşturulmasına esas teşkil eden 'master (ana) soru kitapçığını' internet sayfasında yayınladı. Merkez, ayrıca görsel mukayese örneklerine de yer verdi. ÖSYM'nin internet sitesindeki duyuruda, basında 'YGS'de gizli şifre' başlığı ile 2 Nisan Cumartesi gününden bu yana yer alan "gereksiz, kurumu yıpratıcı, adaylarda sınava yönelik tereddüt oluşturma gayreti içindeki" tartışmaların bitmesini sağlayacağı inancıyla, ÖSYM tarafından kapalı dönem içinde hazırlanan master soru kitapçığının kamuoyunun erişimine açıldığı bildirildi.

Öte yandan TÜBİTAK, YGS'deki şifre iddialarıyla ilgili inceleme yapmasına ilişkin Kuruma ne ÖSYM'den ne de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan herhangi bir talebin gelmediğini bildirdi.

'Soru kitapçıkları adaylara bilgisayarla rastgele dağıtıldı'

YGS soru kitapçıklarının basıldığı METEKSAN Matbaacılık ve AŞ Genel Müdürü Bilal Altın, şifre iddialarıyla ilgili gazetecilere açıklamalarda bulundu. Soru kitapçıkları ve cevap anahtarlarının adaylara bilgisayar tarafından rastgele dağıtıldığını belirten Altın, "Dolayısıyla dışarıdan birisinin herhangi bir soru kitapçığı numarasını, soru kitapçığının içindeki soruların hangi sırayla geleceğini, cevap anahtarının ne olacağını bilmesi söz konusu değil." dedi.

METEKSAN: BASIN KİTAPÇIĞINDA SORUMLU BİZİZ

Altın, ana sorular oluşturulduktan sonra basına verilen kitapçığın sınavdan bir gün önce (26 Mart) hazırlandığını aktardı. Tartışmalara konu olan basına verilen kitapçıktaki şifreyle ilgili de Altın, "Bunun arkasında bir suçlu aranıyorsa onu biz yaptık. Şifre oluşsun, ortalığı gerelim, insanları huzursuz edelim diye bir amacımız yoktu." diye konuştu. Bu kitapçığın hiçbir adaya verilmediğinin altını çizen Altın, master kitapçığın ise sınavda bin civarındaki görme özürlü adaylara dağıtıldığını kaydetti. Bilal Altın, YGS'de şifreleme iddialarının tamamen gerçek dışı olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: "Eğer bir şifre varsa, 40 sorunun tamamında bir algoritmayı uyguladığınızda bütün seçenekleri bulmanız lazım. Eğer bulamıyorsanız böyle bir şey söylemenin bir anlamı yoktur." ankara zaman

Savcı, binlerce kitapçığı inceleyecek

YGS'deki şifre iddiaları üzerine başlatılan inceleme soruşturmaya çevrildi. Savcılığın görevlendirdiği polisler önceki gün METEKSAN'da araştırma yapmıştı. Emniyet, 81 ile gönderilen kitapçıklardan birer numune alarak Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Şadan Sakınan'a iletti. Numunelerin, YGS'ye giren adayların sınavda üzerine işaretleme yaptığı orijinal kitapçıklar olduğu kaydedildi. Bu arada basına dağıtılan kitapçık ile ÖSYM tarafından METEKSAN'a gönderilen dijital soru kitapçığı ve verilerin birer numunesi de alındı. İddiaya göre uzman polisler, kitapçıklardaki algoritmanın çözülmesi halinde tüm soruların yanıtlanabileceği görüşünü içeren bilgi notunu Sakınan'a bildirdi. Ekiplerin, soruları basımını yapan matbaa çalışanlarının isimlerini aldığı da ifade edildi. Yaklaşık 1 milyon 700 bin adayın girdiği YGS'de şifre iddiaları üzerine başlatılan soruşturmada savcılığın, ÖSYM'den 160 sınav merkezindeki 89 bin 283 salondan birer kitapçık talep ettiği öğrenildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.