Çukurca mayınındaki konuşmalar kayıp

Çukurca mayınındaki konuşmalar kayıp

Çukurca davasında mahkemenin istediği teröristlere ait konuşmaların silindiği öğrenildi

 Hakkari'nin Çukurca ilçesinde el yapımı mayının patlaması sonucu 7 askerin şehit olmasıyla ilgili davada, olaya neden olan patlayıcı üzerinde inceleme yapan bilirkişiler dinlenildi.

Genelkurmay Başkanlığı Askeri Mahkemesinde görülen duruşmaya, tutuksuz sanıklar Tuğgeneral Zeki Es ve Kurmay Albay Rıza Atilla Erdoğan ile avukatları, katılan olarak şehit askerlerden Deniz Demirci'nin annesi Raziye Demirci, babası Halil Demirci ve avukatları katıldı. Daha önce soruşturma aşamasında da görev almış olan Jandarma Kriminal Daire Başkanlığında görevli Yarbay Ercan Seyhan, uzman çavuşlar Erbil Türkmen ve Ali Külahlıoğlu ile sivil memur Derya Aşangil, olaya neden olan patlayıcıya ilişkin hazırladıkları raporla ilgili bilgi verdi.

Mahkeme Başkanı Mehmet Yüzbaşıoğlu'nun, ''Patlama bölgesinde 6 tane pil bulundu. Bunlar eğer patlama düzeneğinde kullanıldıysa zarar görmezler miydi?'' sorusu üzerine, Yarbay Ercan Seyhan, Bu pillerin patlayıcıya çok yakın olmadıklarını belirterek, söz konusu pillerin patlama düzeneğinde kullanıldığını düşünmediklerini söyledi.

Seyhan, patlama düzeneğinde kullanılacak olan pillerin, patlama sonrasında parçalanacağını ve deforme olacağını ifade ederek, ''Patlayıcı ile akım kaynağı arasındaki mesafe, pilin yeni olup olmadığı, akım taşıyıcı kablonun özellikleri de bir parametre olarak değerlendirildiğinde asgari olarak 4,5 voltluk bir pilin bu tip bir patlayıcıyı harekete geçirebileceğini düşünüyoruz'' dedi. Yarbay Seyhan, ''Patlama düzeneğinde kullanılan havan mermisinin, atılıp da patlamamış mı yoksa hiç kullanılmamış yeni bir mermi mi olduğu'' sorusu üzerine ise ''Patlama sonrasında havan mermisi deforme olduğu için bu konuda bir şey söylemelerinin mümkün olmadığını'' kaydetti.

Ercan Seyhan, patlama düzeneğinde kullanılan 120 milimetrelik havan topu mermisini patlatmak için bir miktar plastik patlayıcının düzenekte kullanıldığını tespit ettiklerini belirtti. Başka bir soru üzerine Seyhan, pillerin patlayıcı bloku yanında bulunma zorunluluğu olmadığını kaydederek, basma düzenekli bombalarda ise pillerin bomba düzeneğinde kullanılması gerektiğini ifade etti.

''BENİM DÜŞTÜĞÜM ACIYA DÜŞMESİNLER'' Bilirkişi raporu konusunda diyecekleri sorulan Raziye Demirci, ''Benim düştüğüm acıya düşmesinler. Doğruyu söylesinler. Doğru söylediklerini düşünüyorum'' diye konuştu. Sanık Zeki Es ise teröristlerin, bomba düzeneklerinin anlaşılmaması amacıyla bunların bomba ile birlikte yok olmasını sağlayacak şekilde düzenek kurduklarını kaydetti.

Es, pillerin, o çevredeki bir askeri personelden, patlayıcının olduğu bölgeye düşmüş olabileceğini söyledi. Bomba tuzaklamalarını 1 Mayıs tarihinde yaptıklarını ancak dava konusu patlamanın ise 27 Mayısta meydana geldiğini anımsatan Es, ellerine ulaşan pillerin paslanmış olup olmadıklarının bilirkişilere sorulmasını talep etti. Es, ayrıca bomba düzeneğinde kullanılan pillerin hava şartlarından etkilenmemesi için bazen ambalajla sarıldıklarını ifade ederek, pillerde ambalaj emaresi bulunup bulunmadığının da sorulmasını istedi.

Bilirkişi uzman çavuş Erbil Türkmen, kendilerine gelen pillerin, 26 gün toprak altında kalmış piller olmadığı belirterek, pillerde herhangi bir toprak artığı bulunmadığını ifade etti. Mahkeme Başkanı Yüzbaşıoğlu talimatla tanık sıfatıyla ifadesi alınan Gaziantep 5. Zırhlı Tugay Komutanı ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Kahraman Güneş'in, patlamanın olduğu bölgedeki telsiz görüşmelerinin belli bir süre muhafaza edildiğini, ancak daha sonra bu kayıtların silindiğini beyan ettiğini aktardı.

"TELSİZ KONUŞLARI 3 AYDA BİR SİLİNİR" Sanık Zeki Es, bir günde yüzlerce sayfa telsiz görüşmesi kaydı gelmesi nedeniyle belli zaman aralıklarında kayıtların imha edildiğini söyledi. Mahkeme Başkanı Yüzbaşıoğlu, mahkemenin isteği üzerine, Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreterliğince, terör örgütüne ait internet sitelerinde, patlamaya ilişkin yapılan haberlerin bir dökümünün gönderildiğini kaydetti.

Yüzbaşıoğlu, GES Komutanlığından gelen cevapta ise telsiz konuşma kayıtlarının her 3 ayda bir imha edildiğinin, bu nedenle patlamaya ilişkin teröristler arasında geçen konuşma kayıtlarının şu anda ellerinde bulunmadığının belirtildiğini aktardı. Halil Demirci ise internetteki ses kaydında Zeki Es'in, ''Bombayı ben ellerimle döşedim'' dediğini hatırlatarak, ''Şimdi nasıl oluyor da mayınları teröristler döşemiş oluyor'' dedi.

Mahkeme, dava dosyasındaki eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı 2 Ağustos 2011 tarihine erteledi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.