Cuma hutbelerinde tefecilik

Cuma hutbelerinde tefecilik

ŞIRNAK merkez ve ilçelerinde cuma hutbelerinde bölgede yaygın olan tefecilik konusu ele alındı.

Şırnak bölgesinde çok yaygın olan tefecilik vatandaşın kanayan yarası durumunda. Bölgede yaygın olan tefecilik olayı, Şırnak ve ilçelerinde faaliyet gösteren müftülükleri harekete geçirdi. Hutbede dini vecizelerle tefeciliğin ne kadar kötü ve günah olduğu dile getirildi.

Özellikle Cizre'de son zamanlarda meydana gelen olaylarda tefecilerin eline düşen birçok kişi bütün mal varlıklarını kaybederken bazı kişiler ise bunun altından kalkamayıp çözüm yolu intiharı seçmeye başladı. Şırnak merkez ve ilçe camilerinde okunan hutbede şunlara yer verildi: "İslam hayat dinidir. Dinimiz, hem fertlere ve hem de topluma iyi ve faydalı olan şeyleri emretmiş, kötü ve zararlı olan şeyleri de yasaklamıştır. Fert ve toplumu helake götüren, dinimizin yasakladığı ve en büyük günahlardan saydığı şeylerden birisi de faiz, diğer adlarıyla; riba ve tefeciliktir. Faiz ya da tefecilik; kısaca borç veren kişinin alacağını tahsil ederken verdiğinden fazlasını almasıdır. İster insanlar arasında, isterse kişilerle kurumlar arasında olsun, oranı ve miktarı ne olursa olsun faiz-faizdir ve haramdır. Faiz ve tefecilikte, faizle borç alan kişi çalışıp, çabalar, bazen kârını, bazen ana sermayesini de üstüne koyarak borcunu ödemeye çalışır. Bazen de ödeyemez hale düşer. Faiz belası yüzünden ticari hayatta anlaşmazlıklar ve kavgalar yaşanır. Faize bulaşarak, tefecinin eline düşenler, sonuçta ya hapse girer veya malları ve serveti icra yolu ile ellerinden alınır, evini ve ocağını kaybederler. Bazen faizli borcunu ödemek için, başka başka faizlere bulaşarak çıkmaza sürüklenirler. Aile huzurunu, toplumdaki izzet ve itibarlarını kaybederler. Bazen de bunalıma girip ya kendi canına veya başkalarının canına kıyarlar. Faizle borç verip tefecilik yapanlar ise tembelliğe alışırlar. Helâlinden çalışarak, nafakasını temin etmek varken, şunun bunun parasına-malına göz dikerek asalak bir hayat yaşarlar. Bu tür insanlar haram kazançlarına kılıf bulmak için, 'faiz de bir alışveriştir' diyerek dini değerleri istismar ederler. Bazı kimseler de 'bu devirde faizsiz ticaret olmaz' gibi düşüncelerle kendilerini haklı görmeye çalışırlar. Allah'ın koyduğu sınırı aşarak, topluma her türlü kötülüğü yapacak hale gelirler."

Konuya ilişkin açıklama yapan Kaymakam Mehmet Ali Sağlam, "Biz kamu kurumları olarak bu durumdan son derece rahatsızız. Elimizdeki imkânlar çerçevesinde bu bela ile mücadele azim ve kararlılığına sahibiz. Ancak bu yarayı kökünden kapatmak için vatandaşlarımızın, mağdur olan ailelerimizin savcılığa ve emniyetimize gidip resmi açıdan şikâyetçi olmaları lazım ki biz de bu durumun üstüne daha fazla baskı kurup bu olayın üzerine gidebilelim." dedi.

"CİZRE'DEKİ TEFECİLİK OLAYLARINDAN BİRİ"

Şırnak'ın Cizre ilçesinde borçlu olduğu tefecilerin, borcuna karşılık 13 yaşındaki kızını istediği iddia edilen kamyon şoförü 33 yaşındaki Musa Berivan, evinde kendisini asarak yaşamına son vermişti.

Yaşanan olay şöyle gelişmişti: Cizre'de kamyon şoförlüğü yapan 5 çocuk babası Musa Berivan,Cudi Mahallesi'ndeki evinde odaya çekildi. Bir süre sonra içeriden inilti seslerinin gelmesi üzerine eşi Remziye Berivan ve çocukları odaya girmek istedi. Ancak oda kapısının kilitli olması üzerine tek katlı evin dışına çıkıp pencereye koştular. Pencereden içeriye bakan aile fertleri Musa Berivan'ın kendisini tavana astığını gördü. Bunun üzerine ailenin bağırıp yardım istediği komşuları oda kapısını kırıp içeriye girdiklerinde Musa Berivan cansız bedeniyle karşılaştı. Durumun bildirilmesi üzerine eve gelen polis Berivan'ın cesedini Cizre Devlet Hastanesi'ne götürdü. Berivan'ın cesedi otopsi için Diyarbakır Adli Tıp Kurumu'na gönderildi. Yapılan otopsinin ardından Berivan'ın cenazesi gözyaşları arasında toprağa verildi.

"KIZINI VER BORCUNU SİLELİM"

Polis, olayla ilgili yaptığı çalışmada Musa Berivan'ın tefecilere borçlandığını ve bu borcunu da ödeyemediğini belirledi. Berivan'ın eşi ve yakınlarının ifadesinde tefecilerin, borçlarına karşılık Musa Berivan'dan 13 yaşındaki kızını isteyerek, "Kızını verirsen, borcunu sileriz" dediği, ancak tefecilerin bu isteklerine Berivan'ın karşı çıktığı belirtildi. CİHAN

Etiketler :