Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı'nın ardından millete seslendi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı'nın ardından millete seslendi

"Özellikle Suriye'den ülkemize yönelik tehditleri tamamen yok etmek için 30 kilometre derinliğindeki güvenlik hattımızdaki boşlukları kapatacak yeni adımlar atacağız"- "Terör örgütünün silahlı kapasitesi yanında güç...

ANKARA (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Özellikle Suriye'den ülkemize yönelik tehditleri tamamen yok etmek için 30 kilometre derinliğindeki güvenlik hattımızdaki boşlukları kapatacak yeni adımlar atacağız." dedi.

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Kabine Toplantısı'nın ardından millete seslendi.

Adalette, kadına ve sağlık çalışanlarına şiddetin önlenmesiyle ilgili hazırladıkları yasa değişikliklerinin Meclisten geçerek yürürlüğe girmesini temin ettiklerini hatırlatan Erdoğan, yargı mensuplarının çalışma ve hizmet şartlarını iyileştirmek için 24 yeni hizmet binasını faaliyete geçirip, 3 hizmet binasının temelini attıklarını söyledi.

Darbe dönemlerinin sembollerinden Diyarbakır Cezaevi'ni kapatarak, burayı müze ve kültür merkezi haline dönüştürecek çalışmalara başladıklarını belirten Erdoğan, yargılamaları hızlı ve etkin yürütmek için 1000'in üzerinde yeni hakim ve savcının atamasını yaptıklarını, 1500 yeni hakim ve savcı alımı için sınav açtıklarını, 15 bine yakın yeni adalet personeli istihdam ettiklerini aktardı.

Hakim ve savcı yardımcılığı sistemini kurduklarını anımsatan Erdoğan, adli ve idari mahkeme sayısını 7 bin 164'e yükselttiklerini, 3 yeni Bölge Adliye Mahkemesi ihdas ettiklerini, buralardaki daire sayısını artırdıklarını söyledi.

Adli süreçlerde, sadece son 1 yılda 355 bin kişiye destek veren, mağdurlara hizmet sunan birimlerin sayısını çoğalttıklarını dile getiren Erdoğan, şunları ifade etti:

"Çocukların, icra daireleri yerine, bu amaçla kurulan görüşme merkezlerinde ebeveynlerine teslimine başladık. Dava şartlı arabuluculuk uygulamasıyla 228 bine, ihtiyari arabuluculuk uygulaması ile 402 bine yakın ihtilafı çözüme kavuşturduk. Lekelenmeme hakkı konusunda 241 bin, ifade amaçlı yakalama kararları ile ilgili de 98 bin vatandaşımıza hizmet verdik. Noterlik hizmetlerinin kapsamını genişleterek, mahkemelerin yükünü azalttık. Önümüzdeki yıl, adalette verilen tüm hizmetleri, yargıya memnuniyetin en üst seviyeye çıkmasını sağlamaya dönük olarak geliştirmeyi sürdüreceğiz. Yeni anayasa, milletimize verdiğimiz söz gereği, gündemimizdeki yerini koruyacak. Yargılamaların daha hızlı ve etkin sonuçlanmasını temin edecek yeni adımlar atacağız. Sistemin ayrılmaz bir parçası olan avukatlarımız için yeni bir çerçeve kanunu hazırlayacağız."

Adli yardım sistemini genişleterek, hukuki himaye sigortasını tahkim edeceklerini belirten Erdoğan, "İstinaf mahkemelerini yaygınlaştırılacak ve güçlendireceğiz. Cezaların, maşeri vicdanın adalet beklentisini tatmin edecek şekilde verilmesi ve uygulanmasını sağlayacak düzenlemelere gideceğiz." dedi.

- "Teknolojinin tüm imkanlarını devreye aldık"

Elektronik tebligat sistemini, yurt dışındaki vatandaşların kullanımına açacaklarını aktaran Erdoğan, şunları kaydetti:

"Geçtiğimiz yıl güvenlikte, bölücü örgüte yönelik operasyon sayısını 124 bine çıkartarak, 9 bin 800'e yakın sığınağı imha ederek, örgüte katılımları asgari rakamlara indirerek teröristlere göz açtırmadık. Bu sayede bölgede yaşayan gençlerimiz ve vatandaşlarımızın eğitimden istihdama ve turizme kadar her alandaki verilerinde belirgin bir yükseliş yaşandı. Sınır ötesinde, terörü kaynağında yok etme stratejisi ile Cumhuriyet tarihimizin en kapsamlı operasyonlarını yürüttük. Pençe harekatlarıyla yıllarca terör örgütünün topraklarımıza sızmak için kullandığı Kuzey Irak sınırlarımızı güvenli hale getirdik. Kara hudutlarımızı korumak için insan gücü ve fiziki engeller yanında, teknolojinin tüm imkanlarını da devreye aldık."

Geçen yıl 256 bin düzensiz göçmenin Türkiye'ye girişinin engellendiğini, kaçak yollarla içeriye sokulmaya çalışılan çok sayıda silah, uyuşturucu, sigara ve hayvanın ele geçirildiğini belirten Erdoğan, sınır bölgelerinde 5,4 milyon metrekare alanı daha mayından temizleyerek, ekonomiye kazandırdıklarını söyledi.

Bedelli askerlikten 169 bine, dövizle askerlikten 61 bine yakın vatandaşın yararlanmasını temin ettiklerini belirten Erdoğan, askerlik işlemlerini, elektronik devlet sistemine taşıyarak, gençlere önemli bir kolaylık sağladıklarını vurguladı.

- "Uyuşturucuya karşı etkin mücadele yürüttük"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, süreçleri tamamlanan savunma sanayi projelerini, hızla Türk Silahlı Kuvvetlerinin ve diğer güvenlik birimlerinin hizmetine sunduklarını ifade etti.

Narkotik suçlarla mücadele kapsamında yakalanan 120 bin kişinin halen cezaevinde bulunduğuna dikkati çeken Erdoğan, "Operasyonları çok yönlü sürdürmekten, metruk binaların yıkımına kadar, tüm araçları kullanarak uyuşturucuya karşı etkin mücadele yürüttük." dedi.

Hem sınırlarda aldıkları tedbirler hem de içerde gerçekleştirdikleri etkili operasyonlarla Türkiye'yi küresel uyuşturucu ticareti rotalarından çıkardıklarının altını çizen Erdoğan, şunları kaydetti:

"Çarşı ve mahalle bekçilerimizin sayısını 29 binin üzerine çıkardık. Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı personelinin önemli bir kısmını profesyonel kadrolara geçirerek, bu birimlerimizin daha etkin çalışmasını sağladık. Afetle mücadele çalışmaları kapsamında tüm illerimizin risk azaltma planlarını tamamladık. Planlı tatbikatlarla, hem kurumlarımızı hem personelimizi hem vatandaşlarımızı afetlere karşı hazırlamayı sürdürdük. Sınır dışı sayısını artırarak ve gönüllü geri gidişleri teşvik ederek, düzensiz göçle mücadelemizin çıtasını yükselttik. Aldığımız tedbirlerle, hırsızlık başta olmak üzere asayiş suçlarında önemli oranda bir azalma temin ettik. KADES gibi uygulamaların da katkısıyla kadın cinayetlerinde bir önceki yıla göre yüzde 10'un üzerinde düşüş sağladık. Trafik kazalarındaki 100 bin kişi başına can kaybını 6'ya kadar gerilettik."

- "Örtülü ambargoları parçalayıp atacağız"

Gelecek yıl güvenlikte, terörü kaynağında kurutma stratejisini tüm güney sınırları boyunca kararlılıkla uygulamayı sürdüreceklerini vurgulayan Erdoğan, "Özellikle Suriye'den ülkemize yönelik tehditleri tamamen yok etmek için 30 kilometre derinliğindeki güvenlik hattımızdaki boşlukları kapatacak yeni adımlar atacağız. Bu kapsamda terör örgütünün silahlı kapasitesi yanında güç ve destek aldığı tüm kaynaklarını, tüm altyapısını imha edecek yeni bir mücadele safhasına geçeceğiz." diye konuştu.

Kritik öneme sahip, gelecek yıl devreye alacakları savunma sanayi projelerinde herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesini temin edeceklerinin altını çizen Erdoğan, bu alandaki kazanımları daha ileriye taşıyacak projeleri güçlü şekilde destekleyeceklerini ifade etti.

"İnsanlı ve insansız milli muharip hava araçlarımızda sağlayacağımız ilerlemelerle, bu alanda ülkemize uygulanan örtülü ambargoları parçalayıp atacağız." diyen Erdoğan, 2023'teki savunma projelerinin başlı başına bir gündem konusu olduğunu, bunları uygun bir platformda ayrıntılı bir şekilde paylaşacaklarını söyledi.

(Sürecek)

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.