Cumhurbaşkanı Erdoğan, Keçiova Camisi'ni gezdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Keçiova Camisi'ni gezdi

Erdoğan, TİKA tarafından restore edilen caminin son durumu hakkında bilgi aldı.

Cezayir'de bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, başkentin "eski şehir" olarak bilinen dünya kültür mirası listesindeki "Kasaba" bölgesinde bulunan Keçiova Camisi'ni gezdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan camiye gelişlerinde yerel giysili çocuklar tarafından karşılandı. Kendilerine çiçek takdim eden çocukları öpen Erdoğan çifti, fotoğraf çektirdi.

Barbaros Hayrettin Paşa tarafından 1520'de inşa ettirilen camiyi gezen Cumhurbaşkanı Erdoğan, yetkililerden TİKA'nın yürüttüğü restorasyon çalışmasıyla ilgili bilgi aldı.

Hasan Paşa tarafından 1794'te büyütülerek yeniden inşa edilen cami, 1830 yılındaki Fransız işgalinden sonra katedrale çevrildi. Cezayir'in 1962 yılında kazandığı bağımsızlığın sembollerinden biri olan yapı, cami olarak yeniden ibadete açıldı.

Erdoğan'ın, geçen yıl gerçekleştirdiği Cezayir ziyareti sırasında, statik problemler nedeniyle 2007'de ibadete kapatılan caminin ortaklaşa restorasyonu konusunda Cezayirle mutabakata varıldı.

Cezayir Konut ve Şehircilik Bakanlığı ile TİKA arasında Eylül 2013'te protokol imzalanmasının ardından Eylül 2014'te başlayan restorasyon çalışmalarının 2 yıl içerisinde tamamlanması planlanıyor.

CUMHURBAŞKANI OLARAK AFRİKA'DAKİ İLK ZİYARETİM

Bu arada Erdoğan, camiden ayrılırken basın mensuplarına Cezayir ziyaretine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika başta olmak üzere dün ve bugün yaptığı görüşmelerde Türkiye ile Cezayir arasındaki ilişkilerin değerlendirildiğini söyledi.

Cezayir'e geçen yıl Başbakan olarak geldiğini anımsatan Erdoğan, "Şimdi ise Cumhurbaşkanı olarak Afrika'daki ilk ziyaretimi Cezayir'e yaptım. Cezayir'in çok ciddi bir değişim içerisinde olduğunu görüyorum" dedi.

Görüşmeleri sırasında Buteflika'nın, ülke içindeki ve bölgedeki hedeflerini siyasette bir duayen olarak kendilerine aktardığını dile getiren Erdoğan, "Türkiye ve Cezayir olarak Afrika kıtasında çok büyük işler başarabileceğimize inanıyorum. Aramızdaki ticaret hacmi şu anda 4,5 milyar dolar. Bunu çok kısa zamanda 10 milyar dolara çıkarabiliriz. Askeri, siyasi, ekonomik, ticari ve kültürel alanlarda işbirliklerimizi geliştirebiliriz. Bizim 500 yıla dayanan bir birlikteliğimiz var. 2016, 500. yılı kutlayacağımız bir yıl olacak" diye konuştu.

Keçiova Camisi'nin iki ülkenin kültürel birlikteliğinin en önemli ispatlarından biri olduğuna dikkat çeken Erdoğan, caminin bulunduğu Kasaba bölgesinin aslına uygun restorasyonunun, bir Türk firmasınca yapılması halinde, bunun Cezayir'e farklı bir güç kazandıracağını söyledi.

Kasaba bölgesinde Cezayir'in estetik dünyasını gördüğünü ifade eden Erdoğan, "Dünden bugüne nasıl geldiyse yarınlara da bunu aslına uygun olarak taşımakta büyük fayda var. Yaşasın Cezayir-Türkiye kardeşliği" diyerek sözlerini tamamladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, makam aracına binmeden önce kendisine sevgi gösterisinde bulunan Cezayirlileri selamladı.

Erdoğan'a ziyaret sırasında, Cezayir Ulusal Konsey Başkanı Abdülkadir Bin Salih, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da eşlik etti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.