Cumhurbaşkanı Gül'e Yazıcıoğlu mektubu

Cumhurbaşkanı Gül'e Yazıcıoğlu mektubu

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e gelen mektupta çok çarpıcı ifadelere yer veriliyor...

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Muhsin Yazıcıoğlu'nun hayatını kaybettiği kazaya ilişkin söylediği, "Bana video geldi. Baktım ki birileri buzlarda cesetlerle ilgileniyor, birileri diğer taraftan vida söküyor" açıklamasının ardından çarpıcı bir ayrıntı ortaya çıktı. Söz konusu görüntülerin Gül'e, 'meçhul bir subay'ın mektubuyla birlikte ulaştığı öğrenildi. Cumhurbaşkanlığı makamına yazılan ve imza taşımayan mektubun ilişiğinde, helikopterin enkazında özel tornavidalarla GPS cihazını söken kişinin görüntüleri yollandı.

'Meçhul subay' mektubunda şu ifadeleri kullanıyor: "Devlet Denetleme Kurulu'nun hazırladığı raporun ardından bu görüntüleri yollamaya karar verdim. Daha önce oradaki arkadaşların vazifelerini yaptığını sanıyordum. Fakat kritik cihazların ortadan kaybolduğunu öğrendikten sonra bu görüntüleri size yolladım."

Cumhurbaşkanı Gül'ün merhum Muhsin Yazıcıoğlu'nun hayatını kaybettiği helikopter kazasıyla ilgili açıklamaları gündeme oturdu. Görüntülerdeki kişilerin kim olduğu merak edilirken, Gül'e cihazların söküldüğü görüntüleri 'meçhul subay'ın gönderdiği ortaya çıktı. 'Meçhul subay' Köşk'e gönderdiği mektubunda "DDK'nın hazırladığı raporun ardından bu görüntüleri yollamaya karar verdim. Kritik cihazların ortadan kaybolduğunu öğrendikten sonra bu görüntüleri size yolladım" ifadelerini kullandı.

Söz konusu cihazlar, Argus 5000 CE ve SKYMAP IIIC cihazları. Söz konusu donanım, helikopterin uçuş bilgilerini muhafaza ediyor. Hangi noktalar arasında uçtuğunu, irtifa bilgilerini, hızını kayıt altına alıyor. Uzmanlar ise konuyla ilgili olarak "Helikopter bir dış etkiyle düşürüldüyse, ilk ortadan kaldırılacak cihazlar bunlardır" görüşünde birleşiyor.

Enkaz bölgesinde 29 Mart 2009'da Ulaştırma Bakanlığı tarafından oluşturulan Kaza Soruşturma Kurulu'nca çekilen fotoğrafta ARGUS 5000 CE markalı GPS ile SKYMAP IIIC cihazları helikopterin üzerinde bulunuyor. İki gün sonra çekilen ve Zaman'ın daha önce yayımladığı ikinci fotoğrafta ise bu cihazların yerinde olmadığı görülüyor. Bunların, bağlı oldukları panelden söküldükleri anlaşılıyor. Uzmanlar, kayıp parçaların olayın aydınlatılması açısından önemine değiniyor. Bu yöndeki değerlendirmeleri ise şöyle: "Kaza yapan helikopter, eğer herhangi bir hava aracının müdahalesiyle düşürüldüyse ortadan kaldırılması gereken ilk cihazlar bunlardır. Çünkü uçuş bilgilerini muhafaza eder. Helikopterde ani bir alçalma veya yükselme olduysa gösterir."

Daha önce de TBMM Araştırma Komisyonu helikopterde bulunan ancak kazadan sonra bulunamayan cihazların peşine düşmüştü. Havacılık Daire Başkanı Mehmet Dayıoğlu, "Cihazlar bulunmuş olsalardı, kaza ile sonuçlanan son uçuşta helikopterin izlediği gerçek rota ve zaman bilgilerine ulaşmak, çarpma istikametini tespit etmek ve kaza ile ilgili daha sağlıklı değerlendirmeler yapmak mümkün olurdu." ifadelerini kullanmıştı. Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu'nun (DDK) kamuoyuna yansıyan raporunda, enkazda bulunamayan cihazlarla ilgili önemli tespitler yer almıştı. Tespitler rapora şöyle yansımıştı:

"Cihazların 31.3.2009 günü öğle saatleri arasında yok olduğu/çalındığı anlaşılmıştır. Bölgede saat 17.00'ye kadar çalışmalarını sürdüren Kara Kuvvetleri'ne ait Sikorsky helikopterin kaza kırım heyetinde yer alan bazı personelin TC-HEK işaretli helikopter enkazı üzerinde çalışma yaptıkları görülmüştür. Başta Sikorsky helikopterin kaza kırım heyeti olmak üzere tüm şüpheliler hakkında cumhuriyet savcılığınca soruşturma yapılması önerilmektedir."

SORUŞTURMA SÜRÜYOR

Öte yandan, Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı'nın konuyla ilgili yürüttüğü soruşturmada, kazanın yaşandığı gün saat 15.03.02 ile 15.07.40 arasıGenelkurmayBaşkanlığı'na ait doğu bölgesindeki tüm radarların bozulduğu ortaya çıkmıştı. DDK'nın daha önce yaptığı tespitlere göre helikopter tam da bu zaman aralığında düşmüştü. Yani helikopterin düştüğü anda etrafından bir savaş uçağının geçip geçmediğini gösterecek radar kayıtları henüz ortada yok. Genelkurmay'ın savcılığa gönderdiği yazıdaki bilgilere göre ise üç savaş uçağı 14.59.47'de kaza mahallinin 28,5 km güneydoğusundan 7 bin 528 metre yükseklikten geçti. (Zaman)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.