Cumhuriyet maymunlukta ısrarlı...!

Cumhuriyet maymunlukta ısrarlı...!

Cumhuriyet Gazetesi insanların maymundan geldiğine yönelik iddiasında ısrarlı olduğunu bugün manşetten verdiği haberinde bir kez daha gösterdi.

Geçmiş dönemlerde sık sık insanların atasının maymun olduğu yolunda çeşitli haberlere imza atan Cumhuriyet gazetesi, bugün bu iddiasını yine manşetten verdi.

Gazete, Etiyopya'da 1994'te bulunan foasil kalıntısının insanların atası olduğunu ileri sürdü.

Cumhuriyet Gazetesi'nin konuyla ilgili haberi şöyle;

"Etiyopya'da 1994'te bulunan parçalarının çıkarılması ve analizi 20 yıl süren Ardipithecus ramidus, iki ayağının üzerinde yürüyen ilk 'insansı' atamız olabilir. Ağaca da tırmanabilen Ardi'nin evrim zincirindeki 'eksik halka'ya en uygun profili taşıdığı bilimcilerce ifade edildi. Ardi, son 40 yıl boyunca en eski "insansı" olarak bilinen Lucy'den 1 milyon yıl daha yaşlı."

125 KEMİK PARÇASI BİRLEŞTİRİLDİ

Science dergisinde bugün 11 ayrı çalışmayla aktarılan iskeletin, 50 kilogram ağırlığında, 1,22 metre boyunda olan ve ormanlık bir bölgede yaşadığı anlaşılan bir dişi insansıya ait ve 4,4 milyon yıllık olduğu anlaşıldı. Ardipithecus ramidus adıyla sınıflandırılan canlının iskeleti, bulunan 125 kemik parçasının birleştirilmesiyle ortaya çıkarıldı.

Daha önce bulunmuş olan ve "Lucy" adı verilen en eski insansı iskeletinden 1 milyon yıl daha yaşlı olduğu anlaşılan ve "Ardi" adı verilen iskeletin, insanın evrimine ilişkin yerleşik bazı kanıları da değiştirebilecek önemde olduğu kaydedildi.

İNSAN VE MAYMUNUN ORTAK ATASI
ABD'nin Kent Eyalet Üniversitesi'nden antropolog C. Owen Lovejoy, bu bulguyla insan ve şempanzenin ortak bir atadan geldiklerini ortaya koyan deliller elde edilmiş olduğunu söyledi.

Kaliforniya Üniversitesi İnsan Evrimi Araştırma Merkezi müdürü Tim White da açıklamasında, "bulduğumuz ortak ata değil ama bulabildiklerimiz arasında ortak ataya en yakın olanı" dedi.

MAYMUN VE İNSAN SOYLARI AYRI EVRİMLEŞTİ

White, insan ve şempanzelerin ortak atalarının 6-7 milyon yıl önce yaşadığının sanıldığını ifade etti. White, maymun ve insan soylarının ayrı ayrı evrimleşerek bugüne geldiklerini, ortak atadan ayrılmadan sonra birbirinden bağımsız olarak evrimleştiklerini söyledi.

Harvard Üniversitesi Arkeoloji ve Etnoloji Müzesi paleantropoloji yöneticilerinden David Pilbeam da "insan evrimi çalışmalarına ilişkin en önemli keşiflerden biri" ifadesini kullandı.

ETİYOPYA'DA BULUNDU

Ardi, Etiyopya'da daha önce de bitki ve hayvanlara ait çok sayıda fosilin keşfedildiği Araf vadisinde bulundu. Ardi'nin üst dişlerinin bugünkü maymunların uzun ve keskin dişlerine değil, daha çok günümüz insanının küt dişlerine benzediğini, bunun da Ardi'nin diyetinin ağırlıklı olarak "meyve ve kabuklu yemiş gibi, ağaçlarda yetişen ürünler olduğu" anlaşıldı. Ardi üzerinde yapılan çalışmalarda, el ve ayak yapısının, bu insansının ağaçlara tırmandığını ancak zamanının büyük bölümünü yerde geçirdiğini gösterdiği anlaşıldı.

Ardi'nin pelvis ve kalça kemikleri, bu insansının dik yürüdüğünü gösteriyor. Ayakları, dik yürümeye olanak verecek biçimde. Ancak ağaçlara tırmanmasına da yardım edebilecek kadar büyük ayak parmaklarına sahip.


haberayna

Etiketler :