Çuvalcı general Türkiye'ye geldi

Çuvalcı general Türkiye'ye geldi

Süleymaniye'de 11 Türk askerinin başına çuval geçiren General Odierno, Türkiye'ye geldi. İşte ilginç detay;

Irak'taki Amerikan Kuvvetleri komutanı General Raymond Odierno, Türk yetkililerle görüşmek üzere Ankara'ya geldi. Odierno, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ile görüşecek.

Ankara'ya gelişinde bir açıklama yapan Odierno, "Türkiye ve Türk Genelkurmayı ile mevcut ilişkilerimizi daha ileriye götürmek üzere beni davet etmiş olan İçişleri Bakanı Beşir Atalay'a teşekkür ediyorum." dedi.

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamaya göre, açıklamasında ÇUVAL GEÇİRDİ TERFİ ETTİ
General Raymond Odierno, Amerikan ordusunun en önemli isimlerinden. 2003 yılında Süleymaniye'de bulunan Türk Özel Harekat timlerinin bulunduğu büro Amerikan güçleri tarafından basılmıştı.

Kerkük'ün Kürt valisine suikast hazırlığında oldukları iddiasıyla yakalanan 11 Türk askeri, kafalarına çuval geçirilerek Kerkük'e götürülünce Ankara ile Washington arasındaki ipler iyice gerilmişti.


Türkiye'nin ABD'nin güçlü bir müttefiki olduğunu vurgulayan Amerikalı komutan, şunları söyledi: "Terörizmle mücadelede birlikte çalışma taahhüdümüz devam etmektedir. Kongra Gel'in (KGK/PKK) Türk şehirlerine ve Türk halkına karşı gerçekleştirdiği terörist eylemleri şiddetle kınıyorum. Amerika Birleşik Devletleri terörizmle mücadelede ve Türk vatandaşlarını korumak için Türkiye'nin yanındadır."

ABD'nin terörle mücadelenin yanı sıra istikrarlı, egemen ve kendi kendine yeterli bir ülke haline gelme çabalarında Irak'a yardım taahhüt ettiğini kaydeden Odierno, Bugün Irak, bölgesel güvenlik dinamiklerini güçlendirmek amacıyla komşularıyla diplomatik, ekonomik ve güvenlik ilişkilerini tekrar kurmaktadır." dedi. Odierno, ABD-Türkiye-Irak arasında 2008 yılında tesis edilen üçlü komitenin Türkiye ve Irak arasındaki önemli konuların çözümü için yasal bir çerçeve sunduğunu vurguladı.

Odierno, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Amerika Birleşik Devletleri, bu üçlü çerçevede, sınırların karşılıklı güvenliğini temin etmek ve PKK/Kongra Gel terörünü sona erdirmek üzere, Türk hükümeti ile Kürdistan Bölgesel Hükümetinin de dahil olduğu Irak hükümeti ile çalışmaktadır.

Terörle mücadele konusunda geniş kapsamlı çözümler üzerine konuşmayı umut ediyoruz. Şiddetin kökenleri üzerinde ortak bir anlayış birliğinin geliştirilmesi önemlidir; bu sayede Türkiye ve Irak'ın güvenliğini ve emniyetini arttırmaya katkı sağlayabilecek siyasi, ekonomik ve güvenlik önlemlerinin belirlenmesi hususunda yardımcı olabiliriz.

Etiketler :