ÇYDD kitabevlerini bile fişlemiş

ÇYDD kitabevlerini bile fişlemiş

Ergenekon soruşturması kapsamında hazırlanan ÇYDD iddianamesinde, Çağdaş Eğitim Vakfı yöneticilerinin ülke genelindeki kitabevlerini bile fişlediği belirtiliyor.

Ele geçirilen "ÇEVPA Çağdaş Kitabevleri ve Kültür Merkezleri Projesi" başlıklı dokümanda Türkiye'de kültür kitabı satan işyerlerinin 700'ü 'gerici', 300'ü ise 'her türlü kitabı bulunduran çağdaş görünümlü kitabevleri' olarak ayrılmış. Bunlardan 100'ünün de takiyye yaptığı not edilmiş. Çağdaş olarak işaretlenen 200 kitabevinden 45'inin D&R'lar olduğu ifade edilmiş.

ÇEV Genel Merkezi'nde ele geçirilen "ÇEVPA Çağdaş Kitabevleri ve Kültür Merkezleri Projesi" başlıklı dokümanın "Saptamalar' başlığı altında şu ifadeler yer alıyor: "Ülkemizde yaklaşık 5000 kitap-kırtasiye dükkanı vardır. Bunlardan 1000 kadarı kültür kitapları satmaktadır. Bu 1000 kitapçıdan 700 kadarı Atatürkçü laik kitapları kapısından içeriye sokmayan yalnızca şeriatçı kitaplar satan siyasi gericilerin elinde, 300 kadarı ise her türlü kültür kitabını bulunduran çağdaş görünümlü kitabevleridir. Gelgelelim bu 300 çağdaş görünümlü kitabevinin 100 kadarı, görünümlerinden Fethullahçı oldukları anlaşılmayan, Fethullahçılıklarını her türden kitap bulunduruyormuş izlenimi vererek gizleyen kitapçılardır. Geriye kalan 200 kitabevinin 45 kadarı D&R'lardır. Ki bunlarda hem gerici hem ilerici kitaplar bir arada bulunmaktadır. Safkan ilerici kitabevlerinin sayısı tüm Türkiye çapında ne yazık ki yalnızca 150 kadardır. Bunun 100 kadarı İstanbul, Ankara, İzmir, gibi büyük kentlerde, 20 kadarı Trakya bölgesinde, yalnızca 30 kadarı Anadolu'dadır." Türkiye'de her 1 'ilerici' kitabevine karşılık en az 5 'şeriatçı gerici' kitabevi bulunduğu iddia edilen belgede, 'bu acı gerçeğin büyük kentlerde yaşayanlar tarafından algılanamayacak denli örtülü' olduğu ifadelerine yer veriliyor. 'Çağdaş Yaşamcılar', bin 500 adetlik 'ileri kitaplar'ın birinci baskısının tükenmesinin bile yıllar almasının bu nedenden kaynaklandığını kaleme almış. Bunun içingazeteilanlarının bile işe yaramadığının altı çizilmiş.

Belgede "ÇEVPA Çağdaş Kitabevleri ve Kültür Merkezleri Projesi"nin sorulara cevap olarak ortaya çıktığı belirtiliyor. Yapılması gerekenlerle ilgili gerekçeler ise ulu önder Atatürk'ün vatanın kurtuluşu için söylediği 'Hatt-ı müdafaa yoktur, sath-ı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır' sözü alet edilmiş: "Hatt-ı müdafaa yoktur, sath-ı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır' ilkesi uyarınca kitap-kültürevleri alanını 5'te 4 oranında geri-şeriatçılara terk etmiş olan bugünkü somut durumu değiştirmemiz gerekmektedir. İlerici çağdaş kitabevlerinin hiç bulunmadığı yerleri saptayıp önceliği buralara vererek. Son tahlilde her ilde en az bir "ÇEVPA Çağdaş Kitabevi-Kültür Merkezi" işletmesi açmak amacımız olmalıdır. ÇEVPA Çağdaş Kitabevi-Kültür Merkezi işletmeleri, ülkeye kitap ve kültür alanında gericilerin tekelinden kurtaracak, halk eğitim merkezi gibi işlev görecek, Atatürkçü düşünce ve kültürü yayacak ayrıca ÇEV'e hiç küçümsenmeyecek bir gelir de getirecektir."

ZAMAN

 

Etiketler :