Dağı delip içine patates koyacaklar!

Dağı delip içine patates koyacaklar!

PANKOBİRLİK Başkanı ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, girdi maliyetlerini aşağı çekecek bölgenin en büyük doğal deposunu Konya'ya kazandıracaklarını söyledi

Konuk, Türkiye'nin en büyük kurulu üretim kapasitesine sahip olan Konya Şeker'in, Seydibey Patates Entegre Üretim Tesisleri'ni gazetecilere gezdirdi.

Konuk, burada yaptığı açıklamada, ilerleyen günlerde gıda sektörünün dünyanın gündemini oluşturacak önemli konular arasına gireceğini söyledi. Konya'nın gıda temininde dünyada ilk 10 arasında yer aldığını belirten Konuk, ''Bize düşen görev mevcut potansiyelin harekete geçirilmesidir'' dedi.

Seydibey Patates Entegre Üretim Tesisleri'nin Türkiye'nin talebinin yaklaşık yüzde 25'ini karşılayacak kapasiteye ulaştığını ifade eden Konuk, şunları kaydetti:

''Tesis işlediği ham maddenin yüzde 85'ini mahallinden temin etmektedir. Diğer tesislerde bu oran yüzde 15 civarındadır. Tesislerde yılda 60 bin ton ham madde, yaklaşık 30 bin ton da mamul üretilmektedir.

Burada sadece parmak patates değil, onun atıklarından elde edilen ileri işlenmiş ürünler de bulunmaktadır. Tesislerde hiçbir ürün zayi olmaz.

Bu kurumun en büyük girdilerinden biri olan enerjinin yüzde 30'unu biyogaz tesisleriyle sağlayacağız. Hem ürünlerin atılmasını engelleyecek hem de enerji ihtiyacımızı karşılamış olacağız. Burası bir kampüs olacaktır. Ülke ekonomisinin gelişimine katkı sağlayacaktır.''

BÖLGENİN EN BÜYÜK DOĞAL SAKLAMA DEPOSU

Yaklaşık 300 bin metrakare alan üzerine kurulu olan tesislerin 50 bin metrekaresinin kapalı alandan oluştuğunu dile getiren Konuk, tesisin 10 bin ton mamul madde saklama kapasitesine sahip olduğunu belirterek, ''Girdi maliyetlerimizi aşağı çekecek bölgenin en büyük doğal deposunu Konya'ya kazandıracağız.

Konya-Seydişehir karayolunun 45. kilometresinde, bir dağın delinmesiyle yapımına başlanılan 165 metre uzunluğunda, 65 metre genişliğindeki doğal depomuzda hiçbir enerji harcamadan 10 bin ton patatesi saklayacağız'' diye konuştu.

Tesiste 200 civarında işçinin çalıştığını söyleyen Konuk, araziyle birlikte değerlendirildiğinde 10 bine yakın insanın bu tesisten ekmek yediğini vurguladı.

Bu yılın sonlarına doğru Konya merkezinde bir et ve süt işleme entegre tesisinin faaliyete geçeceğini müjdeleyen Konuk, bu tesislerde de günlük bin ton süt işleneceğini, 3 bin baş hayvanın kesileceğini sözlerine ekledi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.