Dağlıca'daki ihmal ve zaafın belgeleri

Dağlıca'daki ihmal ve zaafın belgeleri

Dağlıca'da 12 Mehmetçiğin şehit edildiği baskından önce, üst komutanlıkların defaatle bilgilendirildiği ortaya çıktı

11 merkeze 'çok ivedi' mesajıyla faks geçilen raporlarda, teröristlerin telsiz konuşmalarına yer veriliyor ve bir süredir devam eden hareketliliğin arttığı vurgulanıyor. Zaman'a belgelerle birlikte gönderilen mektupta, bu uyarıların dikkate alınmadığı belirtiliyor.

Zaman'a bir mektupla birlikte gönderilen belgeler, Dağlıca'da 12 Mehmetçiğin şehit düştüğü, 8 erin de kaçırıldığı baskının günler öncesinden bilinmesine rağmen hiçbir önlem alınmadığını ortaya koydu. Teröristlerin bölgeye girişlerinin devam ettiğine ilişkin bilgiler, baskından yarım saat önce bile Dağlıca'dan 11 farklı merkeze 'çok ivedi' notuyla faks çekilmiş. 28 günde üst komutanlıkların 6 kez uyarıldığı raporlardan sonuncusu 20 Ekim 2007 günü saat 23.30'da gönderilmiş. Bu raporda, teröristlerin ikmal faaliyetlerinin sürdüğü, Engizer ve Havin kod adlı teröristler arasında geçen telsiz konuşmalarında Keri Tepe ileri üs bölgesine yönelik faaliyet yürütüldüğü vurgulanıyor. 'Sızma girişimlerinin hızlandığı'nın altı çiziliyor. Saldırıya ilişkin emarelerin 8 ay öncesinden belirdiğine dikkat çekilen mektupta ise teröristlerin bu hareketliliğinin raporlarla üst makamlara iletilmesine rağmen dikkate alınmadığı ileri sürülüyor. Dağlıca baskınının olduğu dönem yarbay rütbesiyle tabur komutanı olarak görev yapan Onur Dirik de, daha önce Zaman'a yaptığı açıklamada kendini şöyle savunmuştu: "Üstlerden gelen emir üzerine operasyonu iptal ettik, bundan 4 saat sonra baskın yedik."

Eski Dağlıca Komutanı Onur Dirik'in, Dağlıca baskınıyla ilgili yaptığı açıklamaların ardından saldırıya ilişkin detaylar ortaya çıkmaya başladı. 21 Ekim 2007'de gerçekleştirilen hain saldırıda 12 asker şehit düşmüş, 8 Mehmetçik teröristler tarafından kaçırılmıştı. Söz konusu saldırının olduğu dönem yarbay rütbesiyle Dağlıca Tabur Komutanı olarak görev yapan Onur Dirik, Zaman'a çarpıcı açıklamalarda bulunmuştu. Dirik, operasyon için hazırlandığı sırada üstlerinden emir geldiğini ve operasyonun iptal edildiğini anlatmış, 4 saat sonra da baskın yediklerini söylemişti. Dirik ayrıca, geçtiğimiz günlerde Habertürk Televizyonu'nda, "Üst makamlarımıza, 11 ayrı adrese, tehdit değerlendirmeleri olduğunu 6 ayrı raporla yazdık." ifadelerini kullanmıştı.

Zaman'a gönderilen saldırıyla ilgili durum değerlendirme raporları, Onur Dirik'in açıklamalarını doğruluyor. 20 Ekim 2007 saat 23.30'da çok ivedi olarak çekilen gizli ibareli faksta terörist grupların bölgeye girişlerinin devam ettiği belirtiliyor. Söz konusu raporda, 'daha önce değerlendirmelere benzer şekilde Bölücü Terör Örgütü (BTÖ) mensuplarının ikmal faaliyetlerinin ve yeni grupların bölgeye sevkinin devam ettiği, 20 Ekim 2007 günü saat 21.00'de Engizer (Kod) ile Havin (Kod) arasındaki konuşmanın, Keri Tepe ileri üs bölgesindeki D/K faaliyetinin yapıldığı tarihten itibaren ilk defa bu saatte bir konuşmanın gerçekleşmesi nedeniyle dikkat çekici olduğu' aktarılıyor.

Raporlar, Yüksekova Taktik Jandarma Sınır Alay Komutanlığı, 3'üncü Taktik Tümen Komutanlığı, 21'inci Jandarma Sınır Tugay Komutanlığı, Hakkari Dağ ve Komando Tugayı, Yüksekova Dağ ve Komando Tugay Yardımcısı Komutanlığı'na, Hakkari İl Jandarma Alay Komutanlığı, Yüksekova 2. Jandarma Sınır Tabur Komutanlığı, 5. Jandarma Sınır Bölük Komutanlığı, Yüksekova İlçe Jandarma Komutanlığı, Şırnak 62'nci Elektronik Mevzi Komutanlığı ve Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı'na aynı anda gönderilmiş.

 

'Gitti benim alay komutanlığım'

Belgelerle birlikte gelen mektupta da saldırıyla ilgili ayrıntılar var. Dağlıca'daki 3. Motorlu Piyade Taburu'na yönelik yapılan saldırıya ilişkin emarelerin 8 ay öncesinden ortaya çıkmaya başladığı ifade ediliyor. Saldırının olduğu dönemde taburda görevli bir subayın anlattıklarına göre, bölgede artan teröristlerin hareketliliği olaydan 20 gün öncesinden itibaren üst makamlara rapor ediliyor. İddiaya göre, söz konusu makamlar tarafından bu raporlar dikkate alınmıyor ve hiçbir cevap verilmiyor. Söz konusu mektupta, Onur Dirik'in anlattıkları doğrulanıyor. Buna göre, tabur içerisinde Dirik'in emriyle Özel Buğra Bölük Timi kuruluyor. Yaklaşık 150 kişilik personelden oluşan özel tim, teröristlere yönelik gerçekleştirilecek operasyon için eğitiliyor. Fakat bu timin operasyona çıkması üst makamlar tarafından engelleniyor. Mektupta, saldırı sonrasında teröristlerin bölgeyi terk ederken sıcak takibin Tugay Komutanı tarafından engellendiği ve teröristlerin kaçışına göz yumulduğu belirtiliyor. Yüksekova Alay Komutanı M.Y.'nin ise gönderilen raporları dikkate almadığı aktarılıyor. M.Y.'nin çatışma esnasında gelen şehit haberleri üzerine, "Gitti benim alay komutanlığım!" dediği ileri sürülüyor. İşte Dağlıca'nın basılacağına ilişkin raporun gönderildiği merkezler:Yüksekova Taktik Jandarma Sınır Alay Komutanlığı, 3'üncü Taktik Tümen Komutanlığı, 21'inci Jandarma Sınır Tugay Komutanlığı, Hakkâri Dağ ve Komando Tugayı, Yüksekova Dağ ve Komando Tugay Komutanlığı, Hakkâri İl Jandarma Alay Komutanlığı, Yüksekova 2. Jandarma Sınır Tabur Komutanlığı, 5. Jandarma Sınır Bölük Komutanlığı, Yüksekova İlçe Jandarma Komutanlığı, Şırnak 62'nci Elektronik Mevzi Komutanlığı ve Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı.

 

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.