Dalaman Akköprü Barajı Mayısta açılacak

Dalaman Akköprü Barajı Mayısta açılacak

Dalaman Çayı üzerinde 1996 yılında yapımına başlanan Türkiye'nin 5. büyük barajı ''Dalaman Akköprü Barajı ve Hidroelektrik Santrali 'nin (HES)'' mayıs ayında açılacağı bildirildi.

NTF İnşaat Proje Müdürü İlker Akar, gazetecilere yaptığı açıklamada, gövde bakımından Ege Bölgesi'nin en büyük, Türkiye'nin ise 5. büyük barajı olan Dalaman Akköprü Barajı ve HES'in mayıs ayında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılacağını söyledi.

Barajda su tutulmaya başlandığını belirten Akar, ''Ekim-kasım ayında enerji üretilmeye başlanacak. Su seviyesi günde 30-40 santim yükseltilerek kontroller yapılıyor'' dedi. Akar, şu bilgileri verdi:

''Baraj gölü dolduğunda 420 milyon metreküp su alacak. Nehrin suyunun yüzde 52'sini kullanarak yılda 343 milyon kilovat/saat elektrik üretilecek, Fethiye ve Dalaman Elektrik Trafosu dağıtım ağına verilecek. Yıllık geliri ise 70 milyon dolar olacak. Baraj enerji üretecek, taşkından koruyacak, binlerce hektar tarım alanını sulayacak. Tüm hazırlıklarımızı tamamladık.

Dalaman Akköprü Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nin gövde yüksekliği 207 metre. Dalaman-Akköprü Barajı bünyesindeki Hidroelektrik Santrali kanalıyla da yılda 343 milyon kilovat saat elektrik enerjisi üretecek. Baraj aynı zamanda Dalaman ve Ortaca ovalarıyla, yöredeki yerleşim yerlerini ve Dalaman Hava Limanı'nı su taşkınlarından koruyacak. Baraj tamamlandığında Dalaman ve Ortaca ovalarındaki 14 bin 200 hektar tarım alanını sulayacak.''

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.