"Dalgalı kur iner de çıkar da"

"Dalgalı kur iner de çıkar da"

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, 'Tüketicinin Korunması ve Tüketici Haklarına İlişkin Bilinç Düzeyi Araştırması Değerlendirme' toplantısına gelişinde gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, dolardaki rekor yükselişle ilgili olarak, "Eğer ülkemizde süratli bir sermaye kaçışı olsa veya faizlerin düşmesi noktasında bir panik olsa üzerinde durulur; ancak bununla ilgili en ufak sorun yok" dedi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, 'Tüketicinin Korunması ve Tüketici Haklarına İlişkin Bilinç Düzeyi Araştırması Değerlendirme' toplantısına gelişinde gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Çağlayan, dolardaki rekor yükselişin hatırlatılması üzerine Türkiye'nin küresel bir oyuncu olduğunu ve dalgalı kur sistemi uyguladığını söyledi.

Özellikle General Motor'la ilgili gelişmenin dolarda uzun bir süredir devam eden ekonomik krizin ortaya çıkardığı sonuç olduğunu belirten Çağlayan, "Neticede kur dalgalı olduğu için inecektir de, çıkacaktır da" dedi.

Merkez Bankası'nın herhangi bir müdahalede bulunmadığının anımsatılması üzerine Çağlayan, "Merkez Bankası'nın nerede müdahale edip etmeyeceğini Merkez Bankası kendisi değerlendirir. Müdahaleye gerek var mıdır, yok mudur? Müdahaleye gerek olduğu zaman ne zamandır, değildir. Merkez Bankası, bunu yıllardır izleyen dalgalı kur sistemini gayet başarılı götüren bir yapıya sahip" diye konuştu.

Merkez Bankası'nın ihtiyaç duyması halinde dünyadaki dalgalanmayı da takip ederek bu konuya bakacağını belirten Çağlayan, şunları kaydetti:

"Ülkemizde döviz kaçışı ile ilgili veya faizlerin düşmesiyle ortaya çıkan bir sonuç değil. Ama bence burada asıl meseleyi görmek lazım. Neden yükseliyor? Eğer ülkemizde süratli bir kaçış olsa belki üzerinde durulması gereken bir konu olabilir veya faizlerin düşmesi konusunda bir panik olsa üzerinde durulur. Ancak herhangi bir şekilde bununla ilgili en ufak bir sorun yok. Yani para hareketi ile yabancı sermaye ile ilgili en ufak bir hareket sözkonusu değil, faizler konusunda sıkıntı sözkonusu değil. Biz şu anda küresel krizi kuş gribi gibi ithal etmek zorunda kalmadık mı? Neticede Türkiye'nin kendi çıkardığı bir kriz değil bu. Türkiye dünya ekonomisine ciddi manada eklemlenmiş bir ülke. 132 milyar dolar ihracat yapıyoruz. Avrupa'nın 6. büyük ekonomisiyiz. Böyle bir ortamda dünyadaki gelişmelerden Türkiye'nin de etkilenmemesi mümkün değil."

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :