Danimarka BM sözleşmesini ihlal etti mi?

Danimarka BM sözleşmesini ihlal etti mi?

Danimarka’da vatansız mültecilerin resmen hakları olmasına rağmen altı yıldır vatandaşlığa alınmadığı ortaya çıktı.

Çoğu Filistin kökenli olan vatansızlar Danimarka’ya tazminat davası açmaya hazırlanırken ülkedeki sol muhalefet iki yıldır durumun farkında olduğu halde hiçbir şey yapmayan Entegrasyon Bakanı Birthe Ronn Hornbech’i istifaya çağırdı.

Bakan Hornbech ise hafta içerisinde yaptığı açıklamada hatasını kabul etti ve sorunu en kısa sürede çözme sözü verdi. Bakanın sözü muhalefet partilerini tatmin etmeye yetmedi. İstifa çağrılarını yineleyen muhalefet partileri Entegrasyon Bakanı’nın güvenilirliğini kaybettiğini savundu. Öte yandan Başbakan Lars Lökke Rasmussen konuyla ilgili yaptığı kısa açıklamada, önümüzdeki günlerde Bakan Hornbech ile görüşeceğini ve kendisinden net bir açıklama beklediğini söyledi.

MARGRETHE VESTAGER: DÜNYA TERSİNE DÖNDÜ

Konuyu blog sayfasında değerlendiren muhalefetteki Radikal Parti Başkanı Margrethe Vestager, ise Bakan Hornbech’in yanı sıra hükümeti dışarıdan destekleyen Danimarka Halk Partisi’ni eleştirdi. Vestegar, "Dünya tersine döndü. Arap ülkeleri temel insan hakları ve demokrasi gibi kavramlar için mücadele verirken, Entegrasyon Bakanı Birthe Ronn Hornbech ve Danimarka Halk Partisi bizim aynı kavramları ayaklar altına almamıza, ayrıca Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’ni de ihlal etmemize neden oluyor." dedi.

Öte yandan vatandaşlık hakları gasp edilen Filistinliler, Danimarka devletine tazminat davası açmaya hazırlanıyor. Konuyla ilgili kısa bir açıklama yapan Danimarka-Filistin Dostluk Derneği Başkanı Fathi El-Abed, konuyu mahkemeye taşımaya hazır olduklarını söyledi.

Altında Danimarka’nın da imzası bulunan 1961 tarihli bir Birleşmiş Milletler Sözleşmesine göre Danimarka’da doğan devletsiz mülteciler, dil bilmek ve Danimarka toplumuna ayak uydurmak gibi genel kriterlere uymasalar bile vatandaşlığa kabul edilmek zorunda

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :