Danimarka'nın adaleti!

Danimarka'nın adaleti!

Danimarka'da başörtülü sağlıkçıyı reddetme hakkı tepki çekti.

Yabancılar yasasındaki yaptığı sert değişikliklerle gündemde olan Danimarka'da, hastaların başörtülü doktor, hemşire ve hasta bakıcıyı reddetme hakkına sahip olduğu ortaya çıktı. Başörtüsünün kamusal alanda serbest olduğu Danimarka'da böyle bir uygulamanın varlığı muhalefet tarafından tepkiyle karşılandı. Sağlık Bakanı Bertel Haarder, bir soru önergesine verdiği cevapta, hastaların yapılan tedaviden memnun olmadığı durumda hastane değiştirme hakkına sahip olduğunu belirterek, başörtülü sağlıkçıyı değiştirme hakkının da bu kapsamda olduğunu söyledi.

Yürürlükteki uygulamaya göre, hastaneye yatan kişi başörtülü doktor, hemşire veya hasta bakıcı tarafından muayene edilmek istemezse hastane yönetimi tedaviyi başörtülü olmayan birine yaptırmak zorunda bulunuyor. Tedaviyi gerçekleştirecek başörtülü olmayan biri olmadığında ise, hastane hastayı bir başka hastaneye nakletmek zorunda.

Bu kural uzun zamandır yürürlükte olmasına karşılık kamuoyu Sağlık Bakanı Bertel Haarder'in yaptığı açıklamayla kuralı öğrendi. Yabancı karşıtı Danimarka Halk Partisi'nin (DF) aylık yayın organı Dansk Folkeblad, Kasım ayı başında başörtülü doktor tarafından muayene edilmek istemeyen ve ameliyat olacak olan bir kadına başörtülü doktoru kabul etmemesi durumunda ameliyatının yapılmayacağının söylendiği yazmasıyla sağlıkçıların başörtüsü tartışma konusu olmuştu.

DF, sağlıkçılara başörtüsü yasağı getirilmesi gerektiğini savunurken, muhalefet partileri Sosyal Demokratlar, Sosyalist Halk Partisi ve Birlik Listesi yapılan uygulamayı sert bir dille eleştirdi. Birlik Listesi sağlık sözcüsü Per Clausen, uygulamanı "absürt" olarak değerlendirerek, 'Biz sağlıkçıların kalitesini konuşma yerine, inançlarını konuşuyoruz. Şimdi ben kalkıp 'Danimarka Halk Partili bir doktora muayene olmak istemiyorum' dersem saçma olmaz mı?" açıklamasını yaptı.

Sosyalist Halk Parti'nin sağlık sözcüsü Jonas Dahl, "Bizim sağlık sistemimiz ihtisas sahibi isimleri istihdam ediyor. Hastalarda buna saygı duymalı." açıklamasını yaparken Sosyal Demokrat Parti'nin sağlık sözcüsü Sophie Andersen uygulamanın "çok yanlış olduğunu" söyledi. Andersen, bir ameliyat için günler süren bir planlama çalışması yapıldığına işaret ederek, "Şimdi kalkıp bir hasta ameliyat masasında ben başörtülü sağlıkçı istemiyorum diyemez. Başka bir hastanede başörtüsüz sağlıkçı bulacağını kim garanti edebilir." diye konuştu.

Yapılan tartışmaları "histeri" olarak tanımlayan Hekimler Birliği Etik Kurulu Başkanı Poul Jaszczak ise "Bir hasta için karşısındakinin inancından ziyade, yapacağı doğru tedavi daha önemlidir." dedi. Çok sayıda başörtülü sağlık çalışanının bulunduğu Hvidovre Hastanesi'nin Müdürü Torben Morgensen ise, şuana kadar başörtülüye muayene olmak istemeyen biriyle karşılaşmadıklarını söyledi. Morgensen, doktorların hijyen açısından ameliyat sırasında başını örttüğüne dikkat çekerek, "Bu bir paradokstur. Bir taraftan hijyen için başınızı örteceksiniz, diğer taraftan başı kapalıya ameliyat olmayacaksınz." şeklinde konuştu.

CİHAN

Etiketler :